Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Európai hírű táncegyüttes ünnepel

Alapítása harmincadik évfordulóját ünnepli idén a csornai Pántlika néptáncegyüttes. Jubileumi rendezvénysorozatuk szombaton kezdődött.

Szombaton az újévi gálaműsorral megkezdődött a Pántlika nép-
táncegyüttes jubileumi rendezvénysorozata. A csoport idén ünnepli alapításának harmincadik évfordulóját: a jeles alkalomról év közben több programmal is megemlékeznek a táncosok.

Az alapfokú művészeti iskola szintén jubilál: tizenöt évvel ezelőtt kezdte meg működését az intézmény.
A Pántlika története 1984-ben kezdődött, amikor egy lelkes néptáncos házaspár, Lengyel Sándor és felesége költöztek a városba. Gyerekekkel kezdtek foglalkozni és a régi, csornai néptáncos hagyományokra építkezve alapították meg a csoportot.

Harminc esztendeje ropják a pántlikások: a hétvégén nyitották a jubileumi évet a Városi Művelődési Házban.


Az elmúlt három évtizedben Európa-hírűvé vált az együttes. Szinte nincs is olyan ország a földrészen, ahova ne jutottak volna el az évek során. Rangos nemzetközi és hazai fesztiválokon vettek részt és öregbítették a város hírnevét. Munkájukat több szakmai díjjal is elismerték. Megkapták a „Kiváló együttes" díjat, a „Kiválóan minősült" kitüntetést, nívódíjat, a város önkormányzata Csorna Városért Emlékérmet adományozott a táncosoknak. Az együttesből többen lettek profi előadók és táncpedagógusok azóta.

Az elmúlt harminc évet tehát programsorozattal ünnepli meg a Pántlika. Ennek nyitórendezvényét tartották szombaton a Városi Művelődési Házban. Felléptek az alapfokú művészeti iskola növendékei is. A kétrészes műsor első felében gyerek- és felnőttkoreográfiákat láthatott a közönség, a másodikban pedig a farsanghoz kapcsolódó összeállítást nézhetett meg.

Lengyel Ágnes néptáncpedagógus elmondta: a jubileum következő rendezvénye májusban lesz. Akkor a három évtized gyöngyszemeit, emlékezetes koreográfiáit elevenítik fel újra, egykori táncosok közreműködésével. Ekkor mutatkozik be szerzői estjével Lengyel Szabolcs, aki a Pántlikából indult és ma már hazai és nemzetközi versenyeken és színpadokon mutatják be koreográfiáit. Júniusban a Lakodalmas című táncjátékot adják elő, augusztusban pedig a Csornai búcsút.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gladiátorok a dinnyében

Tavaly egy egyéni harmadik és egy csapat második helyezéssel tért haza a nemzetközi versenyekről a… Tovább olvasom