Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Eltűnőben lévő embertípus

Szilsárkány - Emlékfa ültetésével tisztelegtek a szilsárkányiak egykori tanítójuk, Gánts Jenő munkássága előtt. A tanító bácsi igaz néptanítóként sokoldalú ember volt: élete volt a népnevelés.

Gárdonyi Géza 1894-ben határozta meg a tanító fogalmát. ˝Olyan lámpás, mely minél inkább világít másoknak, annál inkább fogyasztja önmagát˝ – írta. Ilyen lámpás mutatta az utat a szilsárkányiaknak is. Gánts Jenő 1945-ben került a faluba evangélikus kántortanítónak. Tavaly októberi haláláig árasztotta a fényt a községbeliek felé, akik a közelmúltban emlékfa ültetésével tisztelegtek munkássága előtt.

Gánts Jenő tanító bácsi
Gánts Jenő tanító bácsi

Elfogyóban lévő embertípus egyik utolsó képviselője volt Gánts tanító bácsi. Portálunknak lánya, a szintén pedagógus Marosi Istvánné idézte fel alakját.

Gánts Jenő Rábaszentandráson született, Pápán, a református kollégiumban tanult. A soproni evangélikus tanítóképzőben szerzett oklevelet. A frontot is megjárta és 1945-ben tért haza. Még abban az évben megpályázta a szilsárkányi evangélikus tanítói állást és munkába is állt. A ˝mesterházban˝ lakott, családot alapított, elődje lányát vette feleségül. Építkeztek és Jenő bácsi Pécsen tanári diplomát is szerzett.

Később a gyakorlati oktatás szakfelügyelője lett, a járásban harmincöt település tartozott hozzá.

– Édesapám sokoldalú, ügyes kezű, érdeklődő ember volt – fogalmazott Marosi Istvánné Gánts Katalin. – Noha nem a településen született, ő ízig-vérig szilsárkányi lett. Tudását igyekezett átadni tanítványainak.

Marosi Istvánné Gánts Katalin a fával. A tanító bácsi lánya hálás azért a szeretetért, amellyel édesapja emlékét ápolják a szilsárkányiak
Marosi Istvánné Gánts Katalin a fával. A tanító bácsi lánya hálás azért a szeretetért, amellyel édesapja emlékét ápolják a szilsárkányiak.

Tanított például kertészetet. Gyakorlókertet létesített, ahol sokféle zöldséget, gyümölcsöt termesztett a gyerekekkel. Volt melegágy, holland ágy, ültetett évelőket, egynyári virágokat, díszfákat, cserjéket, mandarinfát és kísérletezett is. A felnőtteket arany- és ezüstkalászos gazdatanfolyamokon oktatta. Kutatóintézetekkel állt kapcsolatban, újfajta búzákat, kukoricákat próbált ki. Amelyek beváltak, azokból az intézetek a helyi téesznek nagyon olcsón adtak vetőmagot. Az 1950-es, ’60-as években még a gyapottermelésbe is belevágott. Később az uborkatermesztés szakértője lett. Előadásokat tartott a falvakban és még messze földről is írtak neki, tanácsokat kérve. A gyakorlókert mellett aztán tanműhelyt létesített asztalosipari gépekkel. Olyan berendezéseket szerzett, melyek ma is megállnák a helyüket akármelyik üzemben. A fiúk örömmel jártak hozzá barkácsolni, ennek is köszönhető talán, hogy Szilsárkányban az átlagosnál jóval több asztalos él ma is.

Gánts Jenő szívesen sportolt és buzdította a helyieket is erre. Már a pápai kollégium diákjaként is országos atlétikai versenyeken vett részt. Futott, magasugró volt, diszkoszt vetett. Szilsárkányban futballcsapatot alakított, feleségével együtt röplabdáztak is. A gyerekeknek ötvenévesen is bemutatta a magasugrást. A zene sem állt messze tőle, hiszen a tanítóképzőben orgonát is tanult.

A szeretett tanító emléktáblája.
A szeretett tanító emléktáblája.

– A keze alól néha gyakorlás közben a templomban is felcsendültek a világi dalok, nóták hangjai – folytatta Gánts Katalin. – Harmonikázott és a tanítványaival is megszerettette a hangszert. Az emlékünnepségen nagyon megható volt, hogy a régi diákok alkalmi kórust alakítva énekelték édesapám kedvenc nótáit, Bognár Béla pedig harmonikázott. Annak idején színjátszó csoportot is alakított, darabokat tanított be, jelmezeket készített. A fellépések mindig jótékony célúak voltak. Minden olyan kezdeményezést, ami a falunak jó volt, adott valamit, ő felkarolt.

Az emlékfát Gánts tanító bácsi tiszteletére a családja kezdeményezésére ültették el. A mostani községháza udvarán, pontosan ott, ahol egykor az iskolai gyakorlókert volt. Gánts Katalin megjegyezte: azt szeretné, ha édesapja fája körül egy emlékpark alakulna ki. Egy-egy facsemetét kaphat ott mindenki, aki úgy érzi, szeretne emléket állítani családtagjának, elszármazott földijének.

Olvasóink írták

 • 3. ilu64 2009. szeptember 17. 11:50
  „Nagyon jó tanító volt, jó érzés vissza emlékezni rá.
  Meg tanított bennünket ,szorgalomra emberségre.
  Így felnőtt fejjel nagyon értékelem,hogy akkor ilyen tanítónk, tanítóink voltak.
  Mert akkor meg voltunk tanítva és tiszteltük a tanárokat.
  Minden tisztelet nekik.
  Sajnos most már kevés az ilyen tanító)
  (természetesen, akinek nem inge ne vegye magára)”
 • 2. joóedit 2009. szeptember 15. 17:05
  „Örülhet az akit ilyen TANÍTÓ tanított, nevelt.”
 • 1. LiamDevlin 2009. szeptember 14. 17:11
  „Ez egy szép történet, és egy jó cikk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kapuvári termálfürdő az osztrák sajtóban

A Magyar Turizmus Zrt. ausztriai képviselete szinte minden héten szervez tanulmányutat az osztrák sajtó képviselőinek. Legutóbb szeptember 10-én, csütörtökön hat osztrák egészségturisztikai szaklap és életmódmagazin újságírói jártak Kapuváron. Tovább olvasom