Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Elmaradtak a fejlesztések

Elmaradtak a Hanság–Fertőmenti TÉSZ tervezett fejlesztései. Nem kapták meg az állami támogatást.
Rájárt a rúd idén a gyümölcstermelőkre. A rossz időjárás miatt gyenge lett a termés, ráadásul a felvásárlási árak még a tavalyitól is elmaradtak. A zöldségesek elégedettebbek lehetnek: az elvárt mennyiséget hozták és termékeikért az egy évvel ezelőttinek a dupláját kapták.

– Ez azonban ne tévesszen meg senkit, hiszen tavaly az önköltségi árat sem adták meg a zöldségért a gazdáknak – hívta fel a figyelmet a problémákra Családi János, a Hanság–Fertőmenti Termelői Értékesítő Szövetkezet (TÉSZ) elnöke. A szakember a szervezet idei tapasztalatait osztotta meg a Kisalfölddel.

Árak, piacok

– Legmeghatározóbb növényünk a vöröshagyma, tagjaink vetésterülete idén 40 hektár volt. Az értékesítés még tart, összesen 1000–1200 tonnát viszünk piacra. A felvásárlási ár a tavalyihoz képest duplája lett, 30–40 forintot adnak kilójáért. Káposztánk 20 hektárnyi volt, noha országosan csökkent a vetésterület, mi tartottuk magunkat. Ára szintén emelkedett, egy kiló káposztáért 30–50 forintot adtak. Paprikatermelőink közül többen befürödtek az egyik fajtával. Nem az termett, mint amire számítottunk, ezért csak lecsópaprikaként, minimális mennyiséget tudtunk értékesíteni. Az almapaprika viszont a tavalyihoz hasonlóan alakult.

A Hanság–Fertőmenti TÉSZ tagjai jelentős területen termeltek sárgarépát és gyökérzöldséget. A piacot meghatározta, hogy az utóbbi évek kudarcai miatt hazánkban, de Európában is csökkent a termelés, ezért viszonylag jó áron, a répát 40–45, a gyökérzöldséget 180–200 forint kilónkénti áron értékesíthették. A TÉSZ elsősorban a friss piaci eladásra rendezkedett be.
– Az eladott termés nyolcvan százaléka nem feldolgozásra, hanem bolti eladásra kerül – tájékoztatott a TÉSZ-elnök. – Sikerült több nagy kereskedelmi lánccal megállapodnunk. A szerződés feltételeit persze ők diktálják, de mégis ez a megoldás jelenti a biztos, folyamatos piacot, elfogadható áron. A fennmaradó húsz százalékot feldolgozásra értékesítjük, a káposztának például a felét és az összes paprikát.

Hanság Zöldség márkanéven

A TÉSZ megalakulásakor a tagok tervet készítettek, amiben a hosszú távú fejlesztési elképzeléseket rögzítették. Tavaly egy automata csomagológépet sikerült beszerezniük, illetve targoncát vásároltak. Bevezették az egységes csomagolást, azaz a tagok ugyanazon logóval és a Hanság Zöldség márkanévvel jelennek meg a piacon. Bevezették a minőségbiztosítást, vagyis a vetőmag megvásárlásától kezdve nyomon tudják követni a megtermelt árut egészen a boltba kerülésig. Idei eredmény, hogy a tagok nagy része sikeresen vett részt az agrár-környezetvédelmi programban. A pályázók valamennyien nyertek is, így a jövőben termékeiket – a TÉSZ által értékesített mennyiség nyolcvan százalékát – környezetbarát technológiával termesztik.

– Idei beruházásaink viszont elmaradtak – beszélt a gondokról is Családi János. – Fejleszteni akartuk a csomagolási technikát, mosóval és zacskós csomagolóval, de nem jött össze. Ennek egyik oka, hogy 2004-ben a termelők árbevétele katasztrofális volt, nem tudtak pluszforrásokat áldozni, ezáltal a TÉSZ bevételei is visszaestek. A másik, hogy a szervezetnek járó állami támogatást a mai napig nem kaptuk meg. Emiatt a beruházási tartalékainkat a működésre kellett fordítanunk, hiszen éppen a működési támogatáshoz nem jutottunk hozzá.

A jövőről szólva Családi János elmondta: a termelt növényekben nem lesz változás, a vetésterület sem nő. Várják viszont olyan új tagok jelentkezését, akik a zöldség-gyümölcs termeléssel hosszú távon kívánnak foglalkozni.

A Hanság–Fertőmenti TÉSZ legjelentősebb gyümölcse a ribizli. Idén rossz termés, alacsony felvásárlási ár jellemezte a piacot. 400 tonna bogyóst értékesítettek, 200 hektárról. A TÉSZ-tagoknak 50 hektáron termett almájuk, eddig 100 tonnát adtak el, kilónként 50 forintért. 6 hektárnyi körtéjük is volt és bodza. Utóbbinak nem kedvezett az időjárás, a terméshozam csökkent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házi tej mozgó boltból

A mezőgazdasági termelők ötlettára, ha termékeik értékesítéséről van szó, kifogyhatatlan. Volt már, hogy egy acsalagi gazda burgonyájához hagymát adott ajándékba a vásárlónak, az elmúlt héttől pedig mozgó boltokban árulják a tejet a Rábaközben. A veszkényi Nyerges András döntött úgy, hogy ily módon próbálja meg enyhíteni a gazdaságát sújtó bajokat. Tovább olvasom