Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Életképes ötletnek tűnik az agropark

Igen nehéz helyzetben vannak az önkormányzatok – szögezték le teljes egyetértésben és vélhetően nem először azok a települési vezetők, akik a minap Enesén cserélték ki tapasztalataikat.
Polgármesterek: Ismerkedtek az agropark gondolatával. Dr. Medgyasszay László
Térségbeli polgármesterekkel találkozott Enesén Gémesi György, az MDF alelnöke több politikustársa kíséretében. Gémesi György itt kijelentette: 2003 az önkormányzatok nehéz éve. Hasonlóan vélekedtek a részt vevő polgármesterek is.
Enesén szó esett többek közt a vidékfejlesztés fontosságáról és szóba került a kisposták bezárása is, amit a jelenlévők igencsak helytelenítettek. Volt, aki azt mondta: mindig a vidéken csattan az ostor és a panaszt nehezen hallják meg a „fenn ülők". A postabezárások kapcsán hangzott el az a vélemény is, hogy a falusi embereknek csak a munkához van joguk, a szolgáltatásokhoz már nincs.

Az összejövetel egyik sarkalatos témája volt Szil polgármesterének javaslata. Miként arról lapunkban beszámoltunk (Kisalföld, 2002. november 9. és 2003. május 6.), Lengyel Lajos felvetette, hogy a települések belterületeinek tehermentesítése érdekében falusi agroparkokat kellene létrehozni. Az ötlet megragadta Medgyasszay László figyelmét és arra kérte a szili polgármestert, vázolja fel kollégáinak az elképzeléseit. Lengyel Lajos elmondta: Szilban komolyan gondolják az agropark kialakítását, ezért már folyamatban van a község rendezési tervének módosítása.

– Az agropark gondolatára a Kisalföld hasábjain figyeltem fel – mondta érdeklődésünkre Medgyasszay László a találkozó után. – Ezért megkértem az ötletgazdát, hogy ebben a körben is beszéljünk javaslatáról, hisz érdekelt, milyen fogadtatásra talál a polgármesterek körében. Nos, az a vélemény alakult ki, hogy az ötlet jó, és hasonlóan az ipari parkokhoz, ahol erre igény és lehetőség van, létesíteni kellene agroparkokat költségvetési támogatással.

Medgyasszay László hozzáfűzte: azért is életképesnek tartja az ötletet, mert szerinte az Európai Unió is támogatja az ilyen jellegű beruházásokat, s ezzel egy hosszú távú programot lehet elindítani.

„ Ez az elképzelés a Magyar Demokrata Fórum vidék- és agrárpolitikájának egyik új eleme lesz, ezt képviselni fogjuk minden fórumon. A költségvetés tárgyalása során megpróbáljuk elérni, hogy az agropark elképzelés szakmailag kidolgozva kerüljön be a támogatások rendszerébe."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsz disznó a miniszternek

Továbbra sincs nyugalom a sertéspiacon: hol itt, hol ott csapnak fel az indulatok. A napokban… Tovább olvasom