Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Éledező falusi turizmus a Rábaközben

Rábaköz - A rábaközi kistelepüléseken az egyik legfőbb törekvés a falusi turizmus fejlesztése. A feltételek egy része már megvan, ám igazán vonzó rendezvények híján kevés a vendég. A programokat régiós szinten szervezik.
Országos törekvés a falusi turizmus fejlesztése. E törekvések alól a rábaközi kistelepülések sem vonják ki magukat, ám a feltételek egy része hiányzik.

Akár kiemelkedő helyzetűnek is tekintheti magát Mihályi önkormányzata, hiszen a falusi turizmus fejlesztéséhez az alap, a látványosság már helyben van. A mihályi Dőry-kastély a jelenlegi felújítás előtt is több látogatót fogadott, de Pap Lajosné polgármester szerint a falusi turizmusban még vannak kihasználatlan lehetőségek a településen. – Potenciális alap a kastélyunk, ám jelenleg még sok a tennivaló azért, hogy ezt a kincset teljes mértékben ki is tudjuk használni – tette hozzá a polgármester. A Dőry-kastélyt a felújítás idején is látogatják, de a település egyéb programokkal is csábítaná a turistákat. A kulturális eseményeken a helyi iskola tanulói vállalják az idegenvezető szerepét.

Mesterházy József enesei polgármester szerint a falusi turizmus már a kilencvenes évek óta működik a településen. Hangsúlyozta: nem az általános turizmusra kell gondolni, Enesére 1993 óta járnak német zenészcsoportok, akiket jobbára magánházaknál helyeznek el. Az enesei falusi turizmus szervezésében az önkormányzatra csak a koordináló szerep hárul, tevékenyen vagy anyagilag nem vesznek részt ennek működtetésében. – A kerékpáros-turizmus fejlesztésére gondoltunk még, elkészítettük a hozzá való reklámanyagokat is, ám ez az ötletünk nem talált követőkre – tette hozzá a polgármester. A zenészeken kívül a település több vendégéjszakával nem büszkélkedhet.

Feljövő helyi turizmusról beszélt Póczik András, Páli polgármestere. Mint mondta, a harmadszor megrendezett Rábaközi Perecfesztivál vonzerejére támaszkodna a település. – Ehhez magántőke segítségével szervezzük a szálláslehetőségeket, de ez utóbbin és a vendéglátás fejlesztésén túl is van még mit tennünk – jelentette ki. A Zalából, a fővárosból és más hazai településekről érkezett, mintegy 2500–3000 vendégnek kiegészítő programokat is szerveznének, ám itt nagy szerepet szánnak a tágabb térségnek is.

Ez utóbbi vonzerejére támaszkodna Takács Lajos dénesfai polgármester is. Hangsúlyozta, a falusi turizmus alapjait megteremtették a dél-rábaközi kistelepülésen. – A tizennyolc férőhelyes turistaszállónk jelenleg évi harminc vendégéjszakával számolhat, ami természetesen nem elég és ennek növelésében erősen számítanék a környék kulturális és sportprogramjainak vonzerejére – tette hozzá a polgármester. Kisebb szállójukat egy kétszáz négyzetméteres fedett szabadtéri közösségi térrel egészítenék ki.

A kistelepülések egyedi programokkal próbálják vonzóvá tenni a falusi turizmust, ám jelenleg ezeknek inkább helyi, mintsem régión kívüli hatóköre van. A kezdeményezések közt a perecfesztiválon túl olyan programokat is találunk, mint a farádi lovasnapok, vagy a szili és farádi nosztalgiaaratás.

Az egyedi programok, mint a szili és a farádi (felvételünkön) nosztalgiaaratás, a perecfesztivál vagy a farádi lovasnapok, egyelőre még csak a környékbelieket vonzzák.
Az egyedi programok, mint a szili és a farádi (felvételünkön) nosztalgiaaratás, a perecfesztivál vagy a farádi lovasnapok, egyelőre még csak a környékbelieket vonzzák.

Egyelőre akár egyetlen vendég megjelenésében is csak reménykedik Osli polgármestere. Fodor József elmondta, a Fertő–Hanság Nemzeti Park által beharangozott fejlesztésekre támaszkodna a falu. – A helyi turizmus fellendülésében nagy szerepet szánunk a Hanság közelségének, a várható vendégeket pedig magánházaknál szállásolnánk el – mondta. Ez utóbbira pályázati pénzeket szánnának, miáltal a polgármester véleménye szerint a lakosokat is érdekeltté tennék a turisták csalogatásában. – Úgy vélem, a falumúzeum és a Hanság látogatottságának növeléséhez először az alapokat kell megteremteni, majd ezután jöhet ennek népszerűsítése – jelentette ki Fodor József.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tartós maradhat Kapuváron a négyszázalékos munkanélküliség

Kapuvár - Tartóssá válhat Kapuvár jelenlegi, négyszázalékos munkanélküliségi mutatója. Az… Tovább olvasom