Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Egyre több a nagyvad s a vadkár

A vad által okozott mezőgazdasági károk mértéke évről évre emelkedik. A védekezésben nemcsak a vadászok érdekeltek, de a gazdák is. Az iváni társaság tavaly 17 millió forint kártérítést fizetett ki.
Az Iváni Földtulajdonosok Vadásztársaság négyezer hektáron gazdálkodik. Harminc százaléka erdős, hetven százaléka mezőgazdasági művelés alatt van. Vadállomány szempontjából kitűnő adottságokkal rendelkeznek a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vadászterületének szomszédságában. A sok vad azonban nem kevés bosszúságot is okoz a vadászoknak. Tavaly összesen 17 millió forintot fizettek ki mezőgazdasági kártérítésként.

Hiába védekeznek, a környékbeli erdőkből a szarvasok és vaddisznók „özönlenek ki" a vetésekre.

Csak védőeszközzel jogos a kártérítés. – Három módon tudunk védekezni a vadkár ellen – mondta el a Kisalföldnek Linter Tibor hivatásos vadász. – Egyrészt ötvenhektárnyi vadföldön gazdálkodunk, ami az állatok számára nyitott, egész évben legelhető. Másrészt kihelyeztünk huszonnyolc kerítésrendszert. Körülbelül 200 hektárnyi területet kerítettünk be villanypásztorral és a friss erdősítéseket dróthálóval védjük. Harmadszor pedig rendszeresen tartunk vadkárelhárító vadászatokat.

Varga Péter, az iváni társaság elnöke hozzátette: tavaly rekordösszeget, közel 17 millió forintot fizettek ki a gazdáknak.

– Próbáltuk saját erőből megoldani a problémákat, de be kell látnunk, hogy egyedül nem megy – fogalmazott. – A vadászati törvény előírásai szerint igyekszünk bevonni a gazdákat is, hiszen közös érdekről van szó. A termelő megvásárolja az általunk javasolt védőeszközt, mi pedig felállítjuk, működtetjük, karbantartjuk. Ha a gazda ettől elzárkózik, akkor kártérítésre nem jogosult a törvény szerint. A károk miatt szakértőt ritkán kell kérnünk, az elmúlt években mindössze két bírósági perünk volt.
A vadászok megjegyezték: a földhasználók 99 százaléka együttműködik velük. Van azonban olyan is, aki szándékosan az erdő mellé vetette kukoricáját azzal a céllal, hogy csak vetnie kelljen. A betakarítást elvégezték a vadak, ő pedig felvette a százszázalékos vadkártérítést. De a legtöbben már a vetés előtt egyeztetnek a társasággal.

Az iváni határban sok gondot okoz a vad túlszaporodása. Linter Tibor egy megdézsmált kukoricatáblát mutat.
Az iváni határban sok gondot okoz a vad túlszaporodása. Linter Tibor egy megdézsmált kukoricatáblát mutat.


– Megbeszéljük, melyik táblába mit tegyenek, természetesen a vetésforgó betartásával. Ezzel mind a károkat próbáljuk visszaszorítani – tájékoztatott Varga Péter. – Kevesen tudják, hogy a vad állami tulajdon. A vadászatra jogosulté akkor lesz, amikor elejtik vagy elhullik. Igaz, a törvény a vadászokra testálta a károk megtérítését, de a feladat közös. Nem egyedi, csak ránk jellemző gondokról van szó persze. A vadkár ma már olyan területeken is megjelenik, ahol korábban ismeretlen fogalom volt. Például az apróvadas társaságoknál. Ők pedig anyagilag sincsenek felkészülve, mert nem is tudnak felkészülni a károk megtérítésére.

Folyamatosan emelik a kilövési terveket. Pintér Csaba, a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának vezetője egyetért azzal, hogy a megelőzésre oda kell figyelni. A Kisalföld érdeklődésére úgy fogalmazott, valóban emelkedett az utóbbi években a vad által okozott kár.

– Igazán csak a vadászév végén, azaz márciusban, a beküldött jelentésekből derül majd ki, hogy egy-egy társaságnak mennyi kártérítéssel kellett számolnia – mondta Pintér Csaba. – Az összeg persze sok mindentől függ. Például az adott területre jellemző növénykultúrától, a termésátlagtól, a terményáraktól, az euró árfolyamától, a tőzsdei áraktól. A tapasztalatom egyébként az, hogy a vadászatra jogosultak valóban igyekeznek együttműködni a területen dolgozó gazdákkal. A visszajelzésekből persze kiderül, hogy vannak még problémák az együttműködésben. A megnövekedett vadlétszámból adódó problémákat a vadászati hatóság próbálja kezelni, például a kilövési tervek folyamatos emelésével, a tilalmi időben történő kilövések engedélyezésével.

A szakember hozzátette: a vadgazdálkodóknak nagy a felelősségük.

Régóta hangsúlyozzák a hatóság munkatársai is, hogy kizárólag a vaddisznókocák, illetve a szarvastehenek kilövésével lehet hatékonyan befolyásolni az állomány létszámát, a növekedés megakadályozását.
– A vadkárügyeket polgári peres úton lehet intézni. Azaz a hatóságra az a feladat hárul, hogy az aktuális megyei vadkárszakértői listát a jegyzőkön keresztül közzétegye. A vadászati törvény persze a termelőre is ró feladatokat. Nyilván nem olyan mértékben, mint a vadgazdálkodóra. Azt azonban a gazdák is megértik, hogy a védekezés valóban közös érdekük, de a vadgazdálkodás a mezőgazdasági termelést nem lehetetlenítheti el – tette hozzá Pintér Csaba.

Megelőzés nélkül csak a vetés lenne biztos. Ágh Norbert az iváni határban gazdálkodik. 12 hektárnyi kukoricáját és 10 hektáros napraforgóját villanypásztorral védték meg, közösen a vadászokkal.

– Egyre jobb az együttműködés a társasággal. Egyeztetünk a vetésekről és a megfelelő védekezésről is. Olyan a terület, hogy megelőzés nélkül csak a vetés lenne biztos, az aratás nem. Természetesen a vad így is okoz károkat, idén a repcémet dézsmálták meg. Eddig azonban mindig sikerült korrekt egyezséget kötni – fejtette ki Ágh Norbert.

Olvasóink írták

  • 1. kisokoska 2011. október 21. 13:34
    „Nemcsak a mezőgazdaságban hanem az utakon is nagy károkat okoznak, sőt életeket ontanak ki. A vadgazdálkodók csak a táblákat helyezik ki, hogy vadveszély és a többi a kedves autósra van bízva. Ha elütöm bírságolnak mert nem a tábla szerint hajtottam. Mi lenne ha a veszélyes útszakaszokra nem táblákat hanem az autópályán ismert vadhálót raknának ki azokon a szakaszokon ahol vadmozgás tapasztalható, tulajdonképpen ahol tábla van. A vadra nem lehet felkészülni, bármikor elénk lép, ugrik, és akármilyen lassan is közlekedünk az adott útszakaszon nem ússzuk meg.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megállították a száguldó lovas kocsit

Majdnem tragédiába torkollott egy születésnap Földszigeten. Tovább olvasom