Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Egyharmad az állatállomány

A háztáji állattartás drasztikus visszaesésével sok kecöli ember az utolsó tartalékait éli fel. Viszont így felszabadult munkaidejét sem tudja már kamatoztatni az új munkalehetőségek szinte teljes hiánya miatt – állítja a rábakecöli polgármester.
Tuba Pál, Rábakecöl polgármestere szerint községük az idei évtől oda kerülhet az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű települések közé.

Negatív hatások

A dél-rábaközi kisközség polgármestere nem túl bizakodó. Ahogy elmondta, a falut tavaly sok negatív hatás érte. A romló agrárviszonyok hatása hatványozottan érvényesül Rábakecölben, ahol a helybeliek nagy része a mezőgazdaságban kereste a kenyerét. A politika nem tudta megvalósítani vidékfejlesztési elképzeléseit. A mezőgazdaság ilyen szintű leépülése háromezer kistelepülésen, mintegy hat-hét millió embert érint. Amióta nem kifizetődő az állattartás, azóta Rábakecölben egyharmadára esett vissza az állatállomány, pedig csak disznóból évente háromezret adtak le.

– Év elején nem tudtam boldogabb új évet kívánni a munkatársaknak, inkább csak annyit mondtam, hogy rosszabb ne legyen – kesereg Tuba Pál. – A sertéspiaci válságot tetézi napjainkban a tejfronton tapasztalható felvásárlási árcsökkenés, valamint a vágómarha keresletének hiánya. Ez utóbbiból is sokat tartottak a faluban. A munka nélkül maradt emberek talán tenyésszenek díszállatot? – kérdezi a polgármester.

Cégek válságban

Sajnos a helyi munkalehetőségek a mezőgazdaságon kívül is erőteljesen csökkentek, hisz a cipőüzem bezárt. Ezt még tetézi a környékbeli cégek válsága Beleden, de a távolabbi Kapuváron is. A téli időszakban a mezőgazdasági szövetkezetek kénytelenek szűkíteni dolgozóik körét, ezzel is növelve Rábakecöl munka nélküli lakosainak számát.

Az önkormányzat keresi a munkahelyek teremtésének lehetőségét. Így az Urano Kft. által visszaadott épületre keresnének új befektetőt.

– A 2004-es költségvetésünkben ezek a visszaesések már megmutatkoznak. A hiányt a központi támogatások csökkenése is tetézi. Ennek fényében idén először kerülhetünk az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű önkormányzatok közé – mondja Tuba Pál.

Növelni a megtartóerőt!

A szűk pénzügyi keretek ellenére az önkormányzat növelné a község megtartóerejét. Ennek érdekében például színvonalas oktatást biztosítanak az általános iskolában és az óvodában. Ezt a nyelvi labor és a szakmai tanárral megvalósított számítástechnikai oktatás is jelzi. A jövőben kiemelt szerepet szánnak még meglévő önkormányzati tulajdonú földjeiknek.

A csaknem kilenchektáros terület hasznosítására már előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a befektetőkkel. Fejlesztéseikben előtérbe helyezik a község belterületének felújítását, gondolva itt az utcák javítására és a közterületek parkosítására. E terveikre igyekeznek pályázati forrásokból pénzt szerezni.

A polgármester kiemelte, a község lakóit nem szeretnék további adóemelésekkel terhelni, annak ellenére, hogy a közüzemi díjak és az áfa emelkedése egyre több terhet rónak költségvetésükre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Válás után is jószomszédság

Egy körjegyzőség megszűnt, kettő pedig – Fehértó és Kóny székhellyel – létrejött a… Tovább olvasom