Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

˝Egy sétálóutca nagyon hiányzik˝

Bognár Csaba vállalkozót megérintette Kapuvár családias hangulata, amiről úgy véli, egy időre eltűnt szeretett városából, ám lassanként visszatér a hangulatos kisvárosi jelleg.

Mit szeret és mit nem Kapuváron? sorozatunkban ezúttal a közismert vállalkozó, Bognár Csaba beszél arról, mi szimpatikus és mi az, ami javítandó a Hanság fővárosában.

– Ha röviden kellene válaszolnom arra, hogy mit szeretek Kapuvárban, hát elsősorban az embereket – kezdte Bognár Csaba. Elmondta: amikor 1974-ben a városba érkezett, egy csendes, meghitt, családias várost talált. – Zárkózott, maguk közé nehezen társat befogadó közösség volt ez a nagy család, de aki megküzdött a bizalmatlansággal, akit a közösség befogadott, büszkén számíthatott és számíthat máig az itt élők segítségére, szeretetére – fogalmazott. E családias légkörre alapozva nyitotta meg első vállalkozását, az azóta nosztalgiával emlegetett ˝Hársfát˝ is. – Ha visszaidézem azokat az éveket, s csak egy pillanatra is behunyom a szemem, látom a várost átszelő kisvasutat, hallom a húsgyárba szállított állatok sivítását, látom a Fő utcát szegélyező gömbakácok rendezetlen lombját, a ˝Pamacs˝ üzlete előtt várakozó férfiak sorát, a Fő utat zsákba záró akkori építészeti ˝remeket˝, a Hanság étterem és szálloda épületét.

Történelmi belváros: Ragaszkodni kell a polgári hagyományokhoz.
Történelmi belváros: Ragaszkodni kell a polgári hagyományokhoz.

Úgy véli, ha ez egy letűnt kor hangulata volt is, valahogy megfogta az ittenieket. Hozzátette, sok-sok elvesztegetett év után napjainkban egyfajta kisvárosi, polgári hangulatot lát újraéledni Kapuváron. – Egy kisvárosnak szavakban ki nem fejezhető miliője van, ami ha eltűnik, eltűntnek érzik magukat a lakói is – jelentette ki Bognár Csaba.– Nem szabad, hogy a bevált és szép történelmi stílust a modernizáció oltárán feláldozza Kapuvár - mondta Bognár Csaba vállalkozó.

Úgy véli, napjainkban jobbára a város közéletében érezhető egyfajta polgáriasodás, amit az évtizedek óta meglévő hagyományőrzés csak erősít. – Szimpatikus, hogy a lakosok körében nincsenek ideológiai árkok, ha valaki hosszú távra akar tervezni – nem gazdasági értelemben –, annak Kapuvár ideális kisváros – mondta Bognár Csaba. A város építészetéről, kinézetéről szólva hangsúlyozta, a hatvanas-hetvenes évek városvezetése modernkedni akart, ami szerencsére nem sikerült. – Most fel kellene eleveníteni az egykori Esterházy-kastély – ma városháza – környékének történelmi kialakítását, amire a parkok jó alapot szolgáltathatnak – tette hozzá. Örvendetes a városközpont új épületeinek megjelenése, ám azt hozzátette, nem szabad, hogy a bevált és szép történelmi stílust a modernizáció oltárán feláldozza Kapuvár.

– Ami igazán hiányzik szeretett városomból – ha nem is helyben lakom –, az egy sétálóutca, éjjelig nyitva tartó teraszokkal, üzletekkel, ünnepi díszkivilágítással, ami nemcsak építészetileg válna hasznára a városnak, de a közösségépítő szerepe sem lenne elhanyagolható – mondta Bognár Csaba vállalkozó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összesett, meghalt a Fő téren

Az idős férfi életéért közel egy órán át küzdöttek a mentők Kapuváron. Tovább olvasom