Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Egy fán tucatnyi fajta

Évtizedek óta kertészkedik Osliban Rinner Jenő, akinek kertjében olyan fa is áll, mely több mint tízfajta gyümölcsöt ad. A hetvenéves férfi hobbija a nemesítés, alma nagyságú dióval kínálja vendégeit. Tapasztalatait civil szervezetben adja tovább.

Öt éve tagja, három éve elnöke a Kapuvári Kertbarátok Klubjának (KKK) az Osliban élő Rinner Jenő. A hetvenéves férfi lapunknak kijelentette, a kert az élet, a hobbi, a szabadidős elfoglaltság. Házánál számos különlegességgel találkozhat a vendég, az alma nagyságú diótól a több mint tízfajta gyümölcsöt hozó fáig.

– Háztartásbeli édesanyám és asztalos édesapám voltak azok, akik belém plántálták a kert és a gyümölcsök szeretetét – kezdte Rinner Jenő. – A kertben való foglalatosság lassan megfertőzte az egész családomat, feleségem is legalább olyan „bogaras", mint a kertem. Gyermekeim és unokáim is előszeretettel matatnak a növények között – mondta Rinner Jenő. A hobbi napi 5–6 órát vesz el az idejéből, a maradékban kosarat fon vagy a termett gyümölcsöket dolgozza fel.

Rinner Jenő: Egy fának sok(fajta) lehet a gyümölcse.
Rinner Jenő: Egy fának sok(fajta) lehet a gyümölcse.

Rinnerék osli kertjében meglepő tapasztalatokkal lehet gazdagabb a látogató. Emitt egy fának háromfajta almája terem, amott a fa egyik felén alma, másikon körte lóg. Jól megfér egymás mellett, egy tövön a szilva és a barack is. Másutt egy tövön több mint tízfajta gyümölcs terem. Mellette a kosárfonás alapanyaga, a fűz lógatja ágait. Az udvar közepén alma nagyságú dió és körte nagyságú szelídgesztenye díszlik Osliban. A szakértő fülnek is különleges nevek hangozhatnak el a kertlátogatáson, házigazdánk beszélt a Batulról, a Pónyikról és többek közt a Leánycsöcsűről is. Ezek mind-mind almafajták, melyek az osli kertész keze munkáját dicsérik.

Különleges növények, gyümölcsök azonban nem csak Rinnerék kertjében találhatók. A közeljövőben Osliban avatják az úgynevezett Tündérkertet, ahol a régi Magyarország összes őshonos gyümölcsfáját megtalálhatják az érdeklődők.

Megosztja tapasztalatait
Rinner Jenő a házánál szerzett tapasztalatait öt éve tagként, három éve elnökként osztja meg a KKK tagjaival és programjaik látogatóival. A kertbarátok klubja harminc taggal kezdett, mára több mint negyvenen vannak, ám programjaikra külsősöket is várnak. A tagok tíz százaléka társasházi lakó. Következő programjuk október 2-án lesz, oda a fővárosból várnak szakembert, aki az alternatív öntözési technikákról fog beszélni a Rábaközi Művelődési Központban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száztizenhat szál virág

A szili önkormányzat pályázaton nyert támogatást a község első világháborús emlékművének… Tovább olvasom