Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Dupla munka, pluszköltség, a kétszer annyi szennyvíz miatt

Csorna - A csornai belvízhelyzet ha csak keveset is, de javult az elmúlt napokban. Ezzel együtt a Pannon-Víz zrt.-nek milliós pluszköltséget jelent a védekezés. A pincékből ugyanis sok esetben a csatornába kerül a talajvíz. Ez viszont tiltott.
A belvíz dupla munkát ad a Pannon-Víz zrt. csornai munkatársainak. A napi átlagos 2500–2800 köbméternyi szennyvíz helyett ugyanis most 4500–5000 köbméter érkezik a tisztítóba. Ugyan tilos, mégis sokan a rendszerbe vezetik az esővizet, illetve a pincéből kiszivattyúzott talajvizet. A pluszmunka néhány millió forinttal megnöveli a cég költségeit.

Déri István, a zrt. csornai üzemmérnökségének vezetője a Kisalföldnek elmondta: kisebb mennyiség származik az úgynevezett beszivárgásból. Azaz az aknák fedlapjainál, a betonaknák illesztésénél jut a lé a rendszerbe. Ez azonban minimális.

– Sokkal nagyobb mennyiséget tesz ki az, hogy az ingatlantulajdonosok a pincékből a csatornába nyomatják át a vizet – tájékoztatott Déri István. – A szennyvíztisztító szivattyúinak üzemórái megnőnek, fokozott ellenőrzésre van szükség. A helyzet akár kritikus is lehet. Leginkább a kis-csornai városrészben okoz gondokat a megnövekedett víz, ahol a vákuumos rendszer működik. A szippantóautókat is munkába kellett állítanunk, napi tizenkét órában járják a várost kollégáim. Túlórát kellett elrendelni.

Déri István
Déri István

Déri István hozzátette: a mennyisége mellett a szennyvíz megváltozott minősége is problémát jelent. Másfélszeres lett például az áramlási sebessége, ami kilúgosodást eredményezhet. Ez azt jelenti, hogy a rendszerben lévő mikroorganizmusok száma lecsökken, ezáltal a tisztítás hatékonysága is romlik.

A csornai rendszer még bírja a megnőtt terheket, de hogy meddig, nem tudjuk megmondani- tájékoztatott Déri István.

– Biztató lehet, hogy a hétvégén már csökkent a csatornába kerülő szennyvízmennyiség. Persze, az újabb csapadék tovább ronthatja a helyzetet. Számolást csak a kritikus időszak végén végzünk, de az biztos, hogy néhány milliós többletköltséget jelent a társaságnak. Leginkább az, hogy a csatornából kiemelve, „tengelyen" kell elszállítanunk a szennyvizet a szippantó járművekkel.

A csatornából kiemelve, tengelyen szállítják a szennyvizet a Pannon-Víz munkatársai. Ez is emeli a költségeket. A képen Csányi Gyula és Horváth Tibor.
A csatornából kiemelve, tengelyen szállítják a szennyvizet a Pannon-Víz munkatársai. Ez is emeli a költségeket. A képen Csányi Gyula és Horváth Tibor.

A kapuvári belvízhelyzet a helyi tűzoltók szerint szintén javult. A hétvégén még sok problémát okozott a Babóti soron és a Kisfaludy utcában, de hétfőn már e két utca lakói is fellélegezhettek. Babóton azonban egyre több gondot okoz a víz.

Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője lapunk érdeklődésére elmondta: a Hanságban a helyzet nem romlott, továbbra is valamivel több mint 10 ezer hektár van víz alatt.

Olvasóink írták

 • 5. miracle 2009. március 13. 13:35
  „Az lehet, de ez attól még nem politikai, hanem szakmai kérdés. És azon se változtat, hogy az illetékesek mindig széttárják a kezüket, ha folyik az Amazonas az utcán, és jön a sablonszöveg: hogy így a tulajdonos árka, meg úgy.”
 • 4. pampus 2009. március 13. 13:08
  „Ja, kedves "miracle". A választások idején az illetékesek nem arról híresek, hogy mihez értenek, hanem arról ,hogy milyen jól dumálnak! Azért van az, hogy vannak falvak ahol megrendelik az árkok és átereszek kialakítását. de azzal már senki nem törődik, hogy a kivitelezők az árok széle és az út test közti szint különbség húsz centi is van a atka javára. Így a víz az úttesten gyűlik és nem az árokba.”
 • 3. miracle 2009. március 13. 12:50
  „Miért hova kéne szivattyúzni, a szobába?
  Persze majd jön a sablonválasz: a tulajdonos feladata az árkok rendbentartása bla-bla. Mintha a tulajdonosnak tudnia kéne, hogy az utca, sőt a település hova merre lejt, meg hogy mi lesz az utcavégén a vízzel. Ezt nem lehet a tulajra bízni, egy csapadékvízelvezető árokrendszert vagy méginkább csatornarendszert településszinten kell megtervezni, máskülönben az egész város vize majd a leglelkesebb tulaj (értsd: aki a legmélyebbet ásta) árokában fog összegyűlni. Vagy csak szimplán itt-ott az utca közepén, ahol van mély árok.
  És ebbe a rendszerbe igenis bele kell vezetni minden vizet, azért van. Nem pedig a pincében kell úszómedencét nyitni.”
 • 2. pampus 2009. március 11. 10:31
  „No, most, hogy a spekulánsok kitervelték az ingatlan tulajdonos költségeire a saját villanyszámlájára történő szennyvíz átadását a csatorna hasznát élvező cégnek! Vajon a talajvizet hogyan számlázzák le a tulajdonosoknak, hisz a csatorna csövön nincs mérő óra. De van villanyóra ami pörög a sok talajvíz kinyomatására a csatornások műanyag hordójából. Ezt módszert Gyurcsányul el kurták!”
 • 1. zsiros 2009. március 11. 09:18
  „Az árok a megoldás,ezt gondolom tudják,csak akkor nem lehetne sírni,meg emelni az amúgy is magas díjon!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háziorvosi ügyelet: közvetlen kapcsolat lesz a mentőkkel

Kapuvári kistérség - A kapuvári központi háziorvosi ügyelet ügyfélszolgálati rendszerét… Tovább olvasom