Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Dr. Cser Ágnes: A kormánynak nincs egészség-szakpolitikája

Dr. Cser Ágnes szerint „Gyurcsány kettes kormány” becsapta a választópolgárokat az egészségügyi reform területén.
Az Egészségügyben és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) megyei szervezete tiltakozási akciót indított a megyében a kórházi ágyak csökkentése és a kórházak megszüntetése ellen. Az akció első állomása tegnap délután a csornai Margit kórház volt, ahol fórumot szerveztek, amelyen az intézmény dolgozói és a lakosság képviselői mellett részt vett dr. Cser Ágnes, az EDDSZ országos elnöke.
Dr. Cser Ágnes beszélt az egészségügy kilátástalan helyzetéről, az ország gondjairól, élesen bírálva a Gyurcsány-kormány tevékenységét. A hozzászólók és kérdésfeltevők is az egészségügy, azon belül a Margit kórház sorsa miatti aggodalmukat fejezték ki.

Az EDDSZ elnöke a Kisalföldnek elmondta: a „Gyurcsány kettes kormány" átengedte a hatalmat az egészségügy irányításában. A társadalommal és az érintettekkel való egyeztetés nélkül terjesztették be a törvénytervezeteket, javaslatokat a parlament elé.

– Az EDDSZ elfogadhatatlannak tartja, hogy a Magyar Köztársaság kormányának nincs egészség-szakpolitikája – jelentette ki dr. Cser Ágnes
– Elfogadhatatlan, hogy az alkotmányunk 35. szakaszában megfogalmazott kormányzati felelősséget – amely az egészségügyi ellátórendszer meghatározását a kormány kötelezettségévé teszi – regionális egészségügyi tanácsok hatáskörébe akarják utalni. Az ugyanis morálisan és szakpolitikailag is ellentétes, ha egymás ellen kell érveket felhozni és mindezt leöntik a betegérdekkel. Ha a magyar nép engedi, hogy becsempésszék azt, amit már az Orbán-kormány 1999-ben kidobott, nevezetesen, hogy eltöröljék az egységes társadalombiztosítás intézményét – hiszen ezek a törvénytervezetek a több-biztosítós rendszert készítik elő –, akkor több generáción keresztül ható, negatív társadalmi folyamatok jönnek létre, mint Dél-Amerikában. Azért kell összefognunk, mert a szubszidiaritás elve szerint – amely az Európai Unió egyik fontos elve – a döntéseket ott kell meghozni, ahol a leginkább indokolt. S ennek Magyarországon az önkormányzatok a letéteményesei a közszolgáltatások tekintetében.

Dr. Cser Ágnes szerint „Gyurcsány kettes kormány" becsapta a választópolgárokat az egészségügyi reform területén, hisz szűkítik az ellátási kört nyújtó intézmények számát. Vérig sértették a több évtizede a pályán dolgozó ápolót, gyógyítót egyaránt, amikor a kormány-előterjesztésekben azt írták le, hogy az indokolatlan orvos-beteg találkozók és a megalapozatlan gyógyszerfelírások miatt kell a 170 kórházból negyvenet megtartani.

– Azt, hogy több évtizede a szakma legmagasabb szintjén elismert tevékenységet egy tollvonással lenulláznak, nem lehet egészségpolitikának, szakpolitikának, kormányzásnak nevezni. Erre nincs más kifejezés, mint hogy a nagytőke érdekét kiszolgáló szoclib. kormányzat befejezte történelmi küldetését – szögezte le a szakszervezeti vezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Templomok naptáron

Hatodik alkalommal jelent meg a kisalföldi templomokat ábrázoló naptár, amely ezúttal is dr. Nagy… Tovább olvasom