Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Digitális könyvtár létrehozásán gondolkodnak

A Rábaköz helytörténészeit fogja össze a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata. Céljuk, hogy a téma iránt érdeklődőknek érdekes programokat kínáljanak, és ezáltal tárják fel a térség múltját.

Számos rendezvény tervével és egy digitális könyvtár létrehozásának gondolatával kezdték az új évet a rábaközi helytörténészek. A Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata tavaly novemberben alakult meg. Szerveztek azóta egy konferenciát és erre idén is készülnek.

A napokban Csornán tartották összejövetelüket, ahol csoportjuk vezetőjének Szalay Balázs csornai pedagógust választották meg. Ő számolt be az elmúlt időszak történéseiről, kiemelve a kapuvári helytörténeti konferencia sikerét. Endrődy József, a szervezet egyik alapítója az idei tervekről elmondta: februárban egy soproni levéltári látogatásról lehet szó és a Csorna környéki régészeti ásatásokat tekintenék meg. Márciusban Csornán az 1848–49-es rábaközi eseményekről tartanak konferenciát. Áprilisban a tárnokréti térség építészetével ismerkednek.

A csoport tagjai az idei terveket beszélték meg csornai összejövetelükön.
A csoport tagjai az idei terveket beszélték meg csornai összejövetelükön.


Májusban a Rábaköz értékeinek megjelenítése az oktatásban címmel terveznek beszélgetést. A nyári szünet után, szeptemberben Szanyban egy néprajzi jellegű konferenciát rendeznek. Októberi rendezvényüknek Rábapatona ad otthont, novemberben a térség jeles pedagógusaira emlékeznek. Év közben még szeretnének különböző pályázatokat, vetélkedőket is meghirdetni, ezekhez még keresik a támogatókat.

Szalay Balázs a márciusi, „szabadságharcos" konferencia programjáról elmondta: az érdeklődők hallhatnak majd előadást a bősárkányi eseményekről Kinczer Józseftől, Kálmán Gyula Kmety György életét ismerteti. Szár Gyula Gergely premontrei atya rendjének szabadságharcosait mutatja be. Nagy Ágnes a szilsárkányi Csupor Gábor országgyűlési követről tart előadást. Szalay Balázs a nemzetőrségről és a csornai csatáról beszél a rendezvényen. Az 1848–49 emlékezete és hagyatéka című előadáshoz még várnak ötleteket, javaslatokat.

A helytörténészek tanácskozásán Németh D. László, a kapuvári Kapukom kft. ügyvezetője felvetette egy digitális helytörténeti könyvtár létrehozásának gondolatát. A társulat megbízta Németh D. Lászlót, hogy próbáljon anyagi forrást találni az elképzelés megvalósításához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Böllérmáj fesztivál Kapuváron: Orbán József-emlékdíjat terveznek

Nagyobb sátorral, több alapanyaggal és több csapattal várja a vendégeit az idei kapuvári Böllérmájfesztivál. Tovább olvasom