Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Dél-Koreában énekelt a rábacsécsényi diák

Rábaközi népdalok is felcsendültek október első hetében Dél-Koreában. A rábacsécsényi, tizenhárom esztendős Gombás Veronika kápráztatta el a közönséget énekhangjával és citerájával.
Dél-Koreába negyvenhárom ország küldte el képviselőit, összesen kétezren léptek színpadra a világ legnagyobb népművészeti eseményén, melyet négyévente rendeznek meg. Idén a Szöulhoz közeli Anszeong városára esett a választás. Veronika egy támogató révén jutott el Ázsiába.

A szervezők a város központjában fesztiválfalut hoztak létre hét színpaddal, ahol kétezren léptek fel.
A szervezők a város központjában fesztiválfalut hoztak létre hét színpaddal, ahol kétezren léptek fel.


Mészáros Csaba évek óta segíti, támogatja Gombás Veronika pályafutását.
A szervezők a város központjában fesztiválfalut hoztak létre hét színpaddal. A rendezvényre 70 millió dolláros költségvetéssel készültek és becslések szerint kétmillió nézőt fogadtak. Magyarországot a több tánccsoportból összeálló Hungarica Táncegyüttes képviselte.

Gombás Veronika rábaközi dalokkal szórakoztatta a dél-koreaiakat. A diáklányt Kovács Teodóra (balra) kísérte el, háttérben támogatójuk, Mészáros Csaba.
Gombás Veronika rábaközi dalokkal szórakoztatta a dél-koreaiakat. A diáklányt Kovács Teodóra (balra) kísérte el, háttérben támogatójuk, Mészáros Csaba.

És hogy hogyan került a repülőgépre Gombás Veronika, illetve Rábacsécsény polgármestere, Kovács Teodóra? Utazásukat a magyar delegációt szponzoráló Evopro kft. finanszírozta. A cég tulajdonosa, Mészáros Csaba sopronhorpácsi származású. Általános iskolai tanulmányai idején Kovács Teodóra osztályfőnökként egyengette útját. Jó kapcsolatuk ma is megmaradt és Mészáros Csaba évek óta segíti, támogatja Gombás Veronika pályafutását. Veronika népdalversenyeken szerepel rendszeresen és szinte mindig az első helyen végez. Neki is és természetesen a polgármesternek is nagy élmény volt a dél-koreai utazás.

– Nyolc napot töltöttünk a távoli országban és a legfontosabb tapasztalatunk az volt, hogy az ottaniak nagyon szeretik a magyarokat – számolt be élményeikről Kovács Teodóra.

– Amint megtudták, honnan érkeztünk, elhalmoztak szeretetükkel. Ismerik Budapestet és azt hiszem, kultúránk, hagyományaink is megragadták őket. Nagyszerű érzés volt látni persze a magyar táncosokat is a színpadon, igazán méltó módon képviselték hazánkat. Veronika a körülbelül Rábacsécsény-méretű fesztiválfaluban felállított magyar standnál lépett fel, citerázott és énekelt. Mondhatom, hogy nagy sikerrel. Támogatónk célja az volt, hogy Veronika lássa, milyen is egy ilyen rendezvény, milyen a hangulat a világ legnagyobb népművészeti fesztiválján.

A csécsényieknek a sok program mellett jutott idejük arra is, hogy megtekintsék Szöult és környékét. A csoportok ugyanis bemutatkoztak a szomszédos településeken. „Felejthetetlen utazáson vehettünk részt. Veronika meglepően bátran lépett fel a sok ezer ember előtt, egyáltalán nem volt zavarban. Sok dél-koreai gyerek énekelt vele együtt és igyekeztek kipróbálni citeráját is. Köszönjük Mészáros Csabának, hogy támogatta utunkat, hiszen nélküle esélyünk sem lett volna, hogy eljussunk Dél-Koreába" – fogalmazott Kovács Teodóra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyeztetés a sírok miatt Csornán

A közeledő temetői ünnepek miatt hosszabban lesznek nyitva a csornai sírkertek. Tovább olvasom