Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Csornai kórház: két felfüggesztett osztály már fogadhat betegeket

Az ÁNTSZ felfüggesztette három csornai kórházi osztály működését néhány nappal ezelőtt. A neurológiára és a stroke-osztályra vonatkozóan azóta visszavonták a határozatot.


Feljelentés nyomán vizsgálódott és három osztály működését felfüggesztette az ÁNTSZ a csornai kórházban. A nagycsütörtöki ellenőrzés a személyi feltételeket nem találta biztosítottnak a stroke-, a neurológiai és a kardiológiai osztályon. A neurológián azóta pótolták a hiányosságokat, találtak szakorvosokat és az ÁNTSZ hétfőn, a stroke-osztályéval együtt visszavonta határozatát. A kardiológiai ágyakra egyelőre nem vehetnek fel betegeket az intézményben. A város képviselő-testülete tegnap rendkívüli ülésen tárgyalt a kialakult helyzetről.

Kiderült: a kardiológián is rendeződni látszanak a gondok. Egy szakorvos ugyanis szándéknyilatkozatban jelezte, hogy május elsejétől munkába állna Csornán. A tisztiorvosi szolgálatnak ez persze nem elég, ˝hivatalos˝ papírokra várnak a munkavállalásról.

A csornai kórház két osztályának működését csak rövid időre függesztette fel az ÁNTSZ. A sorompó már csak a kardiológia előtt van leeresztve.
A csornai kórház két osztályának működését csak rövid időre függesztette fel az ÁNTSZ. A sorompó már csak a kardiológia előtt van leeresztve.

A testületi ülésen Turi György ismertette a fejleményeket. Elmondta: az ÁNTSZ a törvényi minimumfeltételeket nem találta biztosítottnak. A szakorvosi létszámok miatt emeltek kifogást és emiatt függesztették fel a három osztály működését. Élesen bírálta a polgármester azt az ismeretlen személyt, aki a feljelentést megfogalmazta és elküldte a hatóságnak. ˝Ha a kardiológia Csornán megszűnik, a Vágon vagy Rábakecölben infarktust kapó embernek esélye sem lesz, hogy időben Győrbe jusson és megmentsék az életét˝ – példálózott.

Dr. Boga Attila megbízott igazgató főorvos arról beszélt, hogy az intézménynek egy újabb, a működését veszélyeztető támadást kell kivédenie. Hozzátette: a belhez húsz, a kardiológiához tizenöt, a neurológiához nyolc, a stroke-hoz hét ágy tartozik. Ezt miniszteri rendelet határozta meg és a változtatás is miniszteri hatáskör. Úgy vélte azonban, most nincs rá lehetőség, hogy módosítást eszközöljenek. Az optimális helyzet viszont az lenne, ha úgynevezett belgyógyászati kardiológiát működtethetnének. Ahhoz ugyanis most is biztosítani tudják a feltételeket. A neurológiához négy nap alatt találtak szakembert, de a kardiológiai problémát ilyen gyorsan nem tudták megoldani. A főorvos kifejtette: a stroke-osztály működtetéséhez nem is ragaszkodnának.

A képviselő-testület hétfői ülésén felszólalt dr. Boga Attila megbízott igazgató főorvos.
A képviselő-testület hétfői ülésén felszólalt dr. Boga Attila megbízott igazgató főorvos.

Szívesen átadnák ágyaikat a megyei intézménynek ˝belosztályos˝ ágyakért cserébe. Félő azonban – jegyezte meg –, hogy az ÁNTSZ újabb, rövid időn belül beígért, célzott ellenőrzése már minőségi hibákat is feltár.

Ha a kardiológia Csornán megszűnik, a Vágon vagy Rábakecölben infarktust kapó embernek esélye sem lesz, hogy időben Győrbe jusson és megmentsék az életét – példálózott Turi György.
˝Ez esetben viszont úgy vonják el az ágyszámot, hogy a finanszírozás is csökken. Ha így alakul, az amúgy is visszavett költségvetésünk újabb nyolcmillió forinttal lesz kevesebb havonta˝ – fogalmazott dr. Boga Attila.

A testületi ülés végén, a beszámoló után a képviselők döntöttek arról is, hogy a polgármester, illetve az önkormányzati biztos cég szakemberei kezdjenek tárgyalásokat a megyei kórházzal. Azt kell kidolgozniuk, miként lehetne a két intézmény funkcionális integrációját mindkét fél számára elfogadhatóan megoldani.

Olvasóink írták

 • 16. sorok_közt 2010. április 22. 09:24
  „Néhány éve édesanyám agyi infarktust szenvedet Csorna környékén. Egyszerű szállító mentő jutott Neki, mert a rohamkocsi foglalt volt. A tüdőosztály orvosa volt a neurológia ügyeletese. Eszméletlen anyámat 24 óra múlva látta először szakorvos (sajnos hétvégén merészelt rosszul lenni.) Néhány óra múlva meghalt. Lehet, hogy ha bemosakodott team várta volna a kórházban, akkor sem tudták volna megmenteni, mégis úgy gondolom, esélyt sem adtak Neki a túléésre. Nem pereskedtem, hisz anyámat feltámasztani úgysem tudták volna, és bizonyára megmagyarázták volna, hogy a törvényi előírásoknak mennyire megfelelt ez a kezelés.

  Ezek után próbálja meg nekem megmagyarázni valaki hogy minden rendben van a csornai kórházban? ! Sajnos igaznak tartom az akkori szoci mondást. Jobb távol meggyógyulni, mint közel meghalni...”
 • 15. taryt 2010. április 21. 22:34
  „Igen, én is úgy hallottam, hogy egy egyáltalán nem mszpés orvos fogalmazta a feljelentést. Arra azért kíváncsi lennék, hogy mi volt az indoka.”
 • 14. mikoka 2010. április 21. 20:28
  „Mindegy honnét indult az egész a lényeg az ORVOS ÁPOLÓ ,nem megbecsülése,nagyon sajnálom hogy elment a DEBRECENI doktorur a kardiologiárol másokat jobban becsülnek aki felét sem teszi annak amit ő tett.Volt részem sajnos CSORNÁN és GYörbe a kardiologián. ORVOSOKON és a városvezetöin is sok mulik ,a CSornai már ennél még lejjebb van HIÁBA ADAKOZTAK A RÁBAKÖZI EMBEREK LÁTSZAT NEMIGEN VAN.”
 • 13. dr.med 2010. április 21. 18:39
  „pontosan............
  de honnan veszi, hogy ..ideszes vok?”
 • 12. Batistuta 2010. április 21. 08:52
  „dr.med! Tehát például az a dr. Molnár Csaba is komcsi, aki 20 évvel ezelőtt 15 éves volt. Az említett úr egyébként tökéletes példája annak a generációnak, akiktől azt vártam, hogy már értelmesen fognak politizálni. Ő, Nyakó István valamint Szijjártó Péter, Cser-Palkovics András, Ágh Péter és még rengetegen bizonyítják, hogy mekkorát tévedtem...”
 • 11. dr.med 2010. április 20. 21:34
  „A komcsik ugyanazok, mint 20 évvel ezelőtt, azt hittem egy országban élünk:):)
  és én is csak remélni tudom, hogy a kövi kormány rendbeteszi a kórház dolgait, szerintem máshogy látjuk kívülről és belülről a dolgokat, mindegy, legyen egy mindannyiunknak jó megoldás!”
 • 10. intruder 2010. április 20. 21:24
  „Szerintem Csorna és Kapuvár között kellene elosztani az osztályokat.nem nagy távolság. Egyébiránt az utobbi 8 év tényleg hazavágta kishazánkat.”
 • 9. GabeszI 2010. április 20. 21:14
  „Azt beszélik a városban, hogy a feljelentő egy helyi orvos volt. Ráadásul nem MSZP tag!”
 • 8. iq 2010. április 20. 16:52
  „NE AGGODJATOK MAJD AFIDESZ RENDET RAK,HISZ MINDENBEM EZT IGÉRI ,TEHÁT ESÉLYSEK VAGYTOK EGY KURVA NAGY LAKATRA .HAJRÁ MAGYARORSZÁG HAJRÁ MAGYAROK !!!”
 • 7. Batistuta 2010. április 20. 14:47
  „dr.med! Egész egyszerűen nem értem, hogy mire alapozza: a komcsik tönkre akarták tenni a kórházat. Az első kérdés, ami felmerül bennem, hogy kik azok a komcsik 2010-ben? Az MSZP? Miért? Azt gondolom azon kár vitatkozni, hogy a rendszer jelenleg nem jó, nem működik. Aki volt kórházi kezelésen, ezt jól tudja. Ha valaki belenyúl a rendszerbe, automatikusan komoly érdekeket sért, hisz az egészségügyi hierarchia felső szintjeinek kényelmét bolygatja. No de ez miért minősül tönkretételnek? Természetesen számos rossz vagy annak tűnő döntés született. A FIDESZ hatalmon töltött időszakának semmittevését az ágazatban, meg azért ne tapsoljuk meg lelkesen. Kívánom, hogy ezzel a parlamenti hatalommal nyúljanak a hozzá a rendszerhez és jobbítsák meg azt. A giga demagóg "szociális" népszavazás után mondjuk nincs túl sok illúzióm...”
 • 6. Sissy0101 2010. április 20. 13:13
  „és egyébként meg mi az, hogy egy kórház parkolója fizetős? :O
  Ez azért odavág szerintem. pont a minap történt, hogy fekvőgipsszel a közeli élelmiszer-áruház parkolójából kellett a sebészetig elugrálnom, mivel a kapus asszony nem méltatott beengedni minket. köszönjük -.-´´”
 • 5. dr.med 2010. április 20. 09:32
  „sivatag66
  a nem csinálok semmit illetve a tönkre akarom tenni az számomra nem ugyanaz.
  2002 óta nézze meg milyen struktúrális és személyi változások történtek......én látom,tudom.........ön úgy néz ki, hogy nem:(”
 • 4. tber 2010. április 20. 08:37
  „Ne gondoljátok, hogy Győrben paradicsomi állapotok vannak. Lehet, hogy ha jobban megnéznék a hozzáértők akkor ott is bezárhatnának egykét osztályt. (mind higiéniailag mind orvosfelkészültségileg)”
 • 3. HarconaMarcos 2010. április 19. 23:46
  „Hát ez nagyon rossz. A polgármesternek áll feljebb? Törvénytelenül működtetni valamit az rendben? Mint fenntartó nemefelelőse a kialakult helyzetért?
  Azért arra kíváncsi lennék, hogy ha netán neki történne baja, akkor mindent megtenne-e hogy bekerüljön a győri megyei kórházba, ahol még orvos is van, vagy úgy gondolná, hogy remek helyen van Csornán.”
 • 2. sivatag66 2010. április 19. 22:24
  „dr.med
  Anno a SZEMÉT NARANCSOSOK SEM CSINÁLTAK SEMMIT !!!!”
 • 1. dr.med 2010. április 19. 21:47
  „Sajnos nem elítélhető a feljelentő, mert lehet, hogy saját magáért vagy értünk aggódik (jogosan), de azért ne felejtsük el, és már megint a régi témánál vagyunk, de ezt is a szemét komcsiknak köszönhetjük, ugyanis szándékuk a kórház tönkretételére az elmúlt években vitán felüli.
  Addig amíg normális, a magyar embert és egészségét nem becsülő "egészségkormányzat" nem lesz marad a létbizonytalanság meg a személyzeti hiány. Amúgy respect a kórház dolgozóinak...
  medikus”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magasból mentőt is vásárolnának a kapuvári tűzoltók

A kapuvári tűzoltóság egy tartalék járműfecskendőt, egy magasból mentő gépkocsit, technikai… Tovább olvasom