Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Csornai iskolások Sinzingben és Regensburgban

Csornai küldöttséget fogadott a város német testvértelepülése. A sinzingi gyerekek május végén érkeznek a Rábaközbe, viszonozván a mostani látogatást.

Csornai gyerekek látogattak a közelmúltban a német testvérvárosba. A sinzingi Európai Kapcsolatok Egyesülete szervezte meg a diákcserét, rákóczis és széchenyis tanulók utazhattak, családoknál szállásolták el őket.

A vendégek megismerkedtek a regensburgi St. Wolfgang-iskolával, s felfedezték a középkori Regensburgot. Dr. Nagy Miklóstól, az acsalagi születésű, kint élő vegyészmérnök-festőtől hallhattak a magyar kapcsolatokról is. Eszerint kalandozó őseink 907-ben megostromolták a várost, de erős falai miatt nem tudták bevenni. 995-ben, a magyarok veresége után I. Ottó király a négy magyar vezért, Bulcsút, Lehelt, Surt és Tasst Regensburgba vitette a bajor herceghez, I. Henrikhez (Gizella királyné nagyapjához), aki a keleti kapu előtt karókra, arccal hazájuk felé, felakasztatta őket. Ezt a teret ma is Hun térnek hívják. 996-ban Géza fejedelem követeket küldött Regensburgba, a fiatal bajor herceghez, Henrikhez (a későbbi II. Henrik német császárhoz), akik megkérték Gizella, a herceg húga kezét István számára. Az esküvőt 1000-ben meg is tartották a Scheuern várban, a Wittelsbachok családi kastélyában. Gizella és Henrik nevelője Szent Wolfgang, a fogadó iskola névadója. 1041-ben Regensburgba menekült az elűzött magyar király, Péter.

Csornai gyerekek Regensburgban, háttérben a kőhíd.
Csornai gyerekek Regensburgban, háttérben a kőhíd.


A küldöttséget Sinzing polgármestere is köszöntötte, majd kirándulás az élményerdőben, néhány óra a fürdőben, Altmühl-völgyi túra következett. Végigmentek a diákok Európa leghosszabb, 193 méteres függő fahídján Essing városában, és felgyalogoltak schulerlochi cseppkőbarlanghoz is. A vendéglátók május végén adják vissza a látogatást. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rábcakapi, Tárnokréti, Cakóháza: A turizmusban látják a közös jövőt

Alig öt kilométerre vannak egymástól, együttműködésükben mégis vannak kiaknázatlan területek.… Tovább olvasom