Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Csorna: Pályázat a belváros felújítására

Csorna - Nagyszabású, a belváros rekonstrukcióját célzó pályázatot készít a csornai önkormányzat. A európai uniós pályázaton akár 540 millió forintot is nyerhet a település. A belváros felújítására, átalakítására pályázik a csornai önkormányzat.

Az európai uniós támogatásból többek között a művelődési ház, a volt községháza, a Premontrei park, a belváros burkolata újulna meg. A beruházáshoz vállalkozók is csatlakozhatnak, velük egyeztetnek a pályázat készítői. A részletekről Gyopáros Alpár alpolgármester számolt be.

– A nyugat-dunántúli operatív programtól szeretnénk támogatást nyerni a belváros rendbetételéhez – kezdte Gyopáros Alpár. – A maximálisan igényelhető összeg 540 millió forint, ehhez legalább 20 százalékos önrészt is hozzá kell tenni. Az érintett területeket már kijelöltük, ez a tágabban vett városközpont. Ezek az Eszperantó utca, Soproni út, Kossuth Lajos utca, Eötvös utca, Mártírok tere, Arany János utca, Ifjúsági lakótelep, Erzsébet királyné utca, a Templom utca, a Széchenyi tér, Táncsics utca, Árpád utca, Park utca, Andrássy utca által határolt városrészek.

Gyopáros Alpár csornai alpolgármester


A pályázat „többfordulós", a beruházási elképzelések pedig hosszú távúak. Az elképzelések több ütemben valósulnának meg, a munka a 2010-es évekig is elnyúlva. Elsőként a szűkebb belváros rehabilitációját végeznénk el. Ez a Szent István teret, a művelődési házat, a volt községházát, a Premontrei parkot – benne a szabadtéri színpaddal – és a városháza előtti teret érintené.

Az alpolgármester elmondta: a kivitelezés során új burkolatot kapnak a járdák, terek, felújítják a közvilágítást, rendezik a zöldterületeket, rendbe hozzák az artézi kutat, építenek szökőkutat. Legnagyobb eleme a városrehabilitációnak a művelődési központ felújítása: emeletráépítéssel, sátortetővel, lifttel, konferencia-központtal.

A beruházásba a csornai önkormányzat szeretne „piaci szereplőket", azaz vállalkozókat is bevonni. – A pályázatnak lesznek olyan területei, fejlesztései, melyeket vállalkozók használhatnak ki üzleti célokra – tette hozzá Gyopáros Alpár. – Irodákat alakíthatunk ki például a volt községháza épületében, de lehetnek üzlethelyiségek a művelődési központban is. Ezeken kívül az egyes fejlesztéseket szeretnénk összhangba hozni a vállalkozói, piaci igényekkel.

Az első egyeztetések már megtörténtek, de továbbra is keresik az érdeklődőket. A pályázat további tervei között szerepel még a Palota sor felújítása, a Mártírok terének rendezése, a városháza rekonstrukciója, a közművek cseréje. Az alpolgármester szerint a pályázati önerő a városi kötvény kibocsátásával rendelkezésre áll. Az előkészítés jól halad, ha minden a tervek szerint alakul, 2009-ben kezdődhet a munka.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új rendőri vezetőket neveztek ki

Csorna - Személyi változások történtek a Csornai Rendőrkapitányságon. Két osztályvezető is nyugdíjba… Tovább olvasom