Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Csorna: Isten adta történelmi pillanat volt a forradalom - fotók

Csorna keleti "bejáratánál" álló 1956-os emlékműnél egész nap égtek a mécsesek. A helyiek elhelyezték az emlékezés virágait.

A szombaton este hat órakor kezdődő városi ünnepségre elkészült a díszkivilágítás, méltó hangulatot teremtve a rendezvényhez. A műsorban közreműködött a Bárdos Kórus, illetve a Hunyadi János Gimnázium tanulói.

Turi György polgármester, az ünnepség szónoka hangsúlyozat: a forradalom igazolta, ha egy nemzet hajlandó saját kezébe venni sorsát, akkor egy történelmi pillanatra hőssé válhat.


Így tisztelgett Csorna 1956 emléke előtt - képek: Cs. Kovács Attila.

- Megszálló, ellenséges hadsereg és talpnyalóik garázdálkodtak az országban-fogalmazott a polgármester. - Még a gondolatok fellett is uralkodni akartak, átmosva a nemzet agyát. Ez azonban nem sikerült. Egy szerencsés, Isten adta történelmi pillanatban önmagára talált.

A megfélemlített emberekből zászlókat lengető, jelszavakat skandáló, a szabadságot követelő elszánt tömeg lett, majd forradalmi hadsereg. A bukás után pedig hosszú ideig csendesen tiltakozó, ellenálló, egységes és összetartó nemzet.

Hozzánk hasonló, egyszerű emberek fogtak fegyvert a magyar szabadságért. Október 23-án nem lehet másképpen emlékezni az egykori szabadsághősökre, mártírokra, csak úgy, hogy a történelem felidézése mellett előre is tekintünk.

Ha nincs példájuk, összefogásuk, akkor napjainkban sem lenne rá esély, hogy a romokban heverő nemzet újból magára találjon.

Az ünnepségen a helyi intézmények, pártok, civil szervezetek, a rendőrség és a tűzoltóság képviselői helyezték el koszorúikat az emlékműnél.

Olvasóink írták

 • 4. hekus 2010. október 26. 10:56
  „Dávidnak igaza van!

  Ez már a második buli amit a polgármester meghiúsít. Volt a malibu buli, most meg a delta.
  Pedig a városnak is érdeke kell h legyen, hogy a fiatalok ne más településekre járjanak éjjelenként.
  Egyébként az ünnepséget nem is zavarta volna, hiszen 22:00-körül szokott kezdődni. Itt az ünnepségnek háromnegyed 7kor már vége is volt.
  Jó lenne ha a fiatalokért is tennének már végre valamit...”
 • 3. Jarod 2010. október 25. 19:24
  „1 neked ez a vesszőparipád? Akinek jelent valamit és fontos 56 emléke, annak október 23-án nem az a legnagyobb baja, hogy Farádon volt a buli.”
 • 2. vargidli 2010. október 25. 19:17
  „1 Te miről is beszélsz ?Egész más a téma!.Vagy még nem józanodtál ki a buli után...ez a szánalmas.”
 • 1. Dávid1908 2010. október 25. 17:15
  „Ezért kellett a Delta-bulit elküldeni Csornáról polgármester ÚR? Tisztelet a megemlékezésnek, de a fiatalok szórakozási lehetőségeit elvenni.... SZÁNALMAS
  Nem baj, átmentünk Farádra, ott is jó volt, meg mindenki a csornaiakon röhög, hogy egy bulit nem lehet ott tartani...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adományokat gyűjtenek Csornán

Az MSZP rábaközi szervezete adományokat gyűjt a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak. Tovább olvasom