Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Bodonhelyen megújult a katolikus templom

Hosszú idő után megújulva, megszépülve várja a híveket Bodonhelyen a katolikus templom. A Rába menti településen vasárnap délután ünnepi szentmisét tartanak.
Többéves munka után befejeződött a bodonhelyi katolikus templom külső-belső felújítása. Legutóbb külsőleg 1985-ben tatarozták az épületet.
– Templomunk műemlék, szerepel az Országos Műemlékjegyzékben – közölte Szarka Gábor plébános. – A torony építésének dátumát a XVII. századra teszik és török kori őrtoronyként említik. A templomot valószínűleg 1789-ben építették, a diadalív feletti kronosztikonos felirat erről tanúskodik. A főoltár és a szószék a XVIII. század végéről származik.

Szarka Gábor elmondta: a felújítás során – többek között – rendbe tették a tetőzetet, megoldották a csapadékvíz-elvezetést az épület mellett, újravakolták és -festették a falakat.
A tetőcserepet 2002-ben adományozta az önkormányzat, ugyanabban az évben a püspökség is segítette anyagilag a munkát. Emellett a hívek és külföldi támogatók is hozzájárultak a rekonstrukcióhoz. Azonkívül egy Dózsa utcai ingatlanért 10 millió forint kárpótlási összeget kapott az egyházközség.

A pénzből egy hittantermet alakítottak ki szociális helyiségekkel, amely szervesen kapcsolódik a templomhoz. Ebben az épületben és a templom sekrestyéjében is gázzal fűtenek. A felújítás összköltsége tizenötmillió forint.

A felújított templomot ünnepi szentmise keretében szeptember 10-én, vasárnap délután négy órakor Pápai Lajos megyés püspök áldja meg. Az ünnepi eseményre várják a helyieket, a faluból elszármazottakat és a környékbeli települések lakóit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszépült a kistatai templom

Ács Lajos plébános elmondta: egy 1831-ben kelt jegyzőkönyv szerint a szili templomban nem fértek el a hívek – sziliak és kistataiak –, ezért a győri püspök utasította a kistataiakat, hogy építsenek maguknak templomot. Pk végrehajtották az utasítást és 1836-ban felépült a templom. Kistatán külön iskola és egyházközség működött. Előbbi 1952-ig, utóbbi 2001-ig. Tovább olvasom