Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 13°C | 25°C Még több cikk.

Biztos felvásárlási árak

Szilban építenek 745 négyzetméteres hűtő-tárolót 53 millió forintból. Ez azonban a teljes beruházásnak csak az első üteme.
Nagy feladat előtt áll a Rábaközi Termelői Értékesítő Szövetkezet (TÉSZ). Szilban építenek 745 négyzetméteres hűtő-tárolót 53 millió forintból. Ez azonban a teljes beruházásnak csak az első üteme. A részletekről Szalánczy Zsolt, a TÉSZ elnöke beszélt a Kisalföldnek.

– A tavalyi támogatásokból fedezzük a kivitelezés költségeit, a hűtőházhoz tartozik majd egy 600 négyzetméteres úgynevezett „manipuláló" rész, csomagolóval, válogatóval – ismertette. – Állnak már Szilban a szerkezeti elemek, elkészült a betonozás, ami azt jelenti, hogy 36 millió forintot már beépítettünk az épületbe. A hűtőház gépészeti berendezéseinek felszerelése lesz a második ütem, ami körülbelül 20 millió forintba kerül, ehhez szintén szeretnénk pályázati forrásokhoz jutni.
A Rábaközi Termelői Értékesítő Szövetkezet 2003 óta működik. Az ország egyik legnagyobb ilyen szervezete jelenleg csaknem 3300 tagot számlál.
A Rábaközi TÉSZ egyik legfontosabb termelt növénye a paprika. Idei évüket leginkább az időjárás befolyásolta, a termés így átlag alatti lett. Az elnök szerint azonban a nehéz körülmények ellenére is sikerült árbevételüket növelni. Ez köszönhető annak is, hogy piaci pozícióik biztosak. A térségből például csupán ők szállítanak pritaminpaprikát, ami a szigorú termelési fegyelmet is megköveteli.

A TÉSZ elnöke bizakodó. Mint mondta, már most felmérik a lehetőségeket, mert legkésőbb januárra pontos adatokkal kell rendelkezniük a termelőkről. Almapaprikából például 600–700 tonnára tudnak szerződést kötni, csilipaprikából pedig 200 tonnára, a pritaminfajtából viszont korlátlan mennyiséget értékesíthetnek jövőre. Kizárólag a hazai konzervpiacra szállítanak. A szakember már most beszélt a felvásárlási árakról is, amelyek szerinte garantáltak. A csípős almapaprikáért 130, a többi fajtáért 100–120 forintot tudnak fizetni, a minőségtől függően. Szeretnék a céklaterületet is növelni.

– 1200–1300 tonna céklára köthetünk szerződést, 18 forint kilónkénti áron. Az igazán nagy dolognak azonban azt tartom, hogy ismét keresett lesz a rábaközi káposzta. A növény termesztésének elsősorban Csornán és környékén vannak hagyományai, ezért örvendetes, hogy 2006-ban 1000 tonna fejes káposzta értékesítésére nyílik lehetőség, 20 forintos áron kilónként. Várjuk tehát a termelők jelentkezését, azt szeretnénk, ha a káposzta ismét slágernövény lehetne a térségben – jegyezte meg Szalánczy Zsolt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeméthegy Kapuváron

Kapuvár képviselő-testülete előtt a kistölgyfai szemétlerakón végzett munkákról szólva Ágota Zsolt, a Rekultív kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, az utóbbi időben végzett munkálatok még nem a teljes rekultivációt jelentik. Napjainkig a tereprendezés történt meg, mintegy negyven centiméteres földréteg ráhordásával, gyomirtózással és a későbbiekben fásítással. Tovább olvasom