Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Bezzeg Bezi!

Bezi - Emelkedik Bezin a lakosságszám. A község vezetői szerint ez a tudatos „telekpolitikának" és az intézmények megtartásának is köszönhető. Csak idén hét új házat építettek a faluban.
Miközben a rábaközi települések többségén csökken a lélekszám, Bezin emelkedik. Bősze Kolozs polgármester erről az örvendetes változásról számolt be a Kisalföldnek. Az önkormányzat továbbra is mindent megtesz, hogy a fejlődés megmaradjon: ragaszkodnak az iskolához és az óvodához, illetve újabb telkeket értékesítenek. Csak idén hét új házat építettek a községben.

Bősze Kolozs polgármester

Igények és szolgáltatások

– Idén 475-ről 487-re emelkedett községünk lélekszáma – újságolta Bősze Kolozs. A számok nyelvén: huszonegyen telepedtek le a faluban, öten haltak meg, hárman születtek, heten költöztek el a községből. – Azt hiszem, az új lakóhelyül Bezit választók elsősorban Győr közelsége, a jó közlekedési lehetőségek, a 85-ös főút várható fejlesztése, a munkalehetőség, természetesen az iskola és óvoda megléte, illetve a kedvező önkormányzati telekárak miatt döntenek a község mellett. Ezek mellett minden olyan szolgáltatással rendelkezünk, amelyekre a hétköznapokon szükség lehet.

A bezi önkormányzat már az előző ciklusban is a legfontosabb feladatának tartotta, hogy a lakosságszám emelkedjen. Ezt kedvező árú házhelyek biztosításával segítik elő. 2007-ben hét új ház épült a településen, a község még kilenc értékesíthető telekkel rendelkezik. Olyan területük is van, ahol továbbiak kialakítására lesz lehetőségük.


„Nem bántuk meg, hogy itthon maradtunk"

Gayerék is Bezin építkeztek. Gayer Csaba bezi, felesége bősárkányi, tehát akár a nagyobb falut is választhatták volna. Döntésüket „megkönnyítette" a férj enesei munkahelye, illetve az, hogy a barátaik is otthon maradtak.

– Nem bántuk meg, hogy itthon maradtunk, Beziről akár Csorna, akár Győr könnyen elérhető – mondták a Kisalföldnek.
Gayerék: Nem bánták meg, hogy Bezin maradtak.

– Helyben van az óvoda, az iskola, nem érezzük hátrányát, hogy kisközségben élünk. Egyedül egy jó játszótér hiányzik, ahova a kislányunkkal, Dorinával kimehetnénk.

A bezi önkormányzat az intézmények megtartásáért is mindent megtett. A bezárást sikerült is elkerülniük. Felső tagozat nincs az iskolában, ők 1972 óta Enesére járnak iskolába, de az alsó tagozat és az óvoda működik.


Támogatott intézmények

– A tudatos „telekpolitika" már érezteti hatását, a mutatók pozitívak – mondta a polgármester. – Azt hiszem, azon önkormányzatok közé tartozunk, amelyek a maximális támogatást megadják az intézményeknek. Az a célunk, hogy a nálunk tanuló gyerekek semmiben ne maradjanak le nagyobb településeken élő társaiktól. Szerveztünk például úszótanfolyamot, járhatnak színházba, hogy csak néhányat említsek a lehetőségek közül. Sőt, abban is biztos vagyok, hogy a négy bezi elsőssel vagy négy másodikossal hatékonyabban foglalkoznak a pedagógusok, mint ha egy harmincas osztályban tanulnának. A növekvő gyereklétszám a garancia arra, hogy az iskolánk és óvodánk a jövőben is működőképes lesz.

Óvoda: Az intézmény működése a növekvő gyereklétszámmal biztosított.

Várják a befektetőket

A bezi önkormányzat befektetőket is vár a faluba. Számukra is tudnak területeket ajánlani, sőt, ami még vonzó lehet: a településen nincs iparűzési adó. A közelmúlt fejlesztései közül Bősze Kolozs kiemelte a községháza épületének felújítását és akadálymentesítését. A beruházásra hétmillió forintot költöttek, harminc százalékát önerőből, a többit pályázati támogatásból. Teleházat alakítottak ki, benne öt számítógéppel és felújították a kultúrtermet is. Az épület külső tatarozását később tervezik. A további elképzelések között most az orvosi rendelő rendbetétele szerepel. Szeretnének aztán játszóteret építeni, szépíteni a közterületeket, rendezni a temető környékét: időszerű a kerítés cseréje, illetve a ravatalozó és a Szilvási Szabó-kripta állagmegőrzése.
A polgármester arról is beszámolt, hogy nemrégen falubuszt vásároltak és már működik a falugondnoki szolgálat. A helyiek egyre inkább igénybe veszik az intézmény szolgálatait.


Civil élet

Bezin három civil szervezet működik. Szép eredményeket érnek el az önkéntes tűzoltók. Az Összefogás Beziért Egyesület a helyi rendezvények szervezésében aktív, a fiatalok pedig a sportegyesületben rúghatják a labdát. Ahogy a polgármester fogalmazott, bízik a focistákban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajsza árkon-bokron át

Rábaköz - Csaknem tíz kilométeren keresztül üldöztek a csornai rendőrök futva egy besurranó tolvajt… Tovább olvasom