Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Belvíztől repedezik az alig hatéves ház Kapuváron

Évről évre elárasztja a belvíz a kapuvári Horváth János házát. Alig hatéves háza repedezik, az állatait már homokzsákokkal védi.

A környék betemetett árkai okozhatják a nagy belvizet.

– Lassan vízi jártassági engedélyt kell kérnem mindenkitől, aki a háznál napjainkban meglátogat – kesergett lapunknak a kapuvári Horváth János.
A város szélén, a Kisfaludy soron lakó gazdálkodó férfi házánál – szinte menetrendszerűen – ismét megjelent a belvíz. A 2004-ben épült családi ház falai az évente visszatérő víznek köszönhetően már repedeznek. A tulajdonos elmondása szerint az épület alapja hónapokon át vízben áll.

Horváth János házánál számos helyen ˝kis tavak˝ alakultak ki. A gazdasági épületeknél is megjelent a belvíz, az állatokat homokzsákokkal kell megvédeni.

Horváth János: Szinte minden vízben áll a kertben. Állatait már homokzsákokkal védi.
Horváth János: Szinte minden vízben áll a kertben. Állatait már homokzsákokkal védi.

A Kisfaludy soron már az elmúlt években is jártak a tűzoltók, 2009 tavaszán több száz homokzsákkal kellett védeni a családi házat. Horváth János szerint 2008 óta minden évben egyre több víz jelenik meg az udvaron.

– Míg másutt a talajvíz 70–80 centiméter mélyen jelenik meg, a háznál még csak az ásót sem kell lenyomni, hogy vizet találjak – mondta a gazdálkodó. A családi házban egyelőre nem jelent meg a belvíz, szerencséjére még a ˝pincét˝ is húsz centiméterrel a talajszint fölé építette. Ahogy portálunknak elmondta, a tavasz első hónapjaiban bukkant föl a hívatlan vendég és a vizes időszak egészen augusztusig tart, majd szeptembertől ismét vízben gázolhat a saját házánál.

Lassan vízi jártassági engedélyt kell kérnem mindenkitől, aki a háznál napjainkban meglátogat – kesergett portálunknak a kapuvári Horváth János.
˝Úgy vélem, a belvíz ilyen mértékű megjelenéséhez hozzájárulhattak a környező bányák is.˝ A gazdálkodó véleménye szerint ezek magas vízszintjének köszönhető az udvarán megjelenő ár. A tulajdonos a különböző hatóságokkal évek óta hadakozik, 2009 májusában végre kapott egy levelet az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségtől, miszerint a vizet elvezetni hivatott, a közeli babóti határcsatorna eltűnt a bányászat miatt. A felügyelőség szerint a magas belvizet a még meglévő elvezető árkok helyenkénti betemetése is okozhatja. A vízügyi felügyelőség szerint a Kisfaludy soron megjelenő belvíz lassan a város utolsó házait, kertjeit is veszélyeztetheti.

Portálunk úgy tudja, Horváth János ügyében történtek egyeztetések a vízügyi hatóságok és a kapuvári önkormányzat között. A helyzet megoldását nehezíti, hogy az elvezető árkok egy része babóti és magánterületeken van.

Olvasóink írták

 • 17. Magyarka1 2010. szeptember 29. 07:34
  „Ha valaki a Duna árterébe építkezik, attól még nem terelik el a Dunát...”
 • 16. Magyarka1 2010. április 21. 06:32
  „Csak nem ez az aki bezáratta a Bástya vendéglőt is...”
 • 15. antistar 2010. április 19. 21:14
  „frenkycom!
  Ne haragudj, de mivel mást nem tudok megkérdezni, áruld el légyszíves, hogy került oda?
  Ezekszerint te tudod!”
 • 14. frenkycom 2010. április 19. 20:35
  „antistar ...
  sok igazság van abba amit irsz DE kérdezz körbe kapuváron és megkapod a választ.....hogy is került oda jancsi bátyánk....)”
 • 13. antistar 2010. április 19. 19:19
  „Sok rosszindulatu hozzászóló ! Szégyeljétek magatok!
  Ha a ti házatokkal történne ez, gondolom nem lennétek ilyen kárörvendőek. Az a ház szerintem azért épült oda, mert kapott rá építési engedélyt. Senki ne gondolja, hogy tudták azt, hogy évek múlva ekkora belvíz lesz ott. A másik pedig az, hogy a belvízelvezetést igenis meg kell oldania a városnak, minden egyes lakópolgár magánterületén, legyen az a városközpontban, vagy peremkerületen!”
 • 12. Magyarka1 2010. április 19. 11:06
  „Minek a rövidítése p.Jancsi?”
 • 11. frenkycom 2010. április 18. 15:46
  „...ez p.jancsi bátyánk rezervátuma....”
 • 10. kormos30 2010. április 18. 12:19
  „Annak a háznak nem ott van a helye, csak azért tehették oda, mert ő a p.Jancsi! Táblán kívül van a ház! Arrol nem is beszél beszélve hogy minden éven a tűzoltók rakják körbe a házat homokzsákkal, mert ő urasága kényelmében nem tud más megoldást!!!!!”
 • 9. Wasd 2010. április 17. 22:21
  „kmmk!

  Hidd el volt már nagyon sokszor velük dolgom és még szaktudásba hozzájuk csaphatnám a városfejlesztési osztályt is.
  Miért szerinted értelmes ember kiad építési engedélyt egy ilyen házra? Ez szerinted abszolút nem rontja a városképet? Kapuvár szégyene ez a ház és a környéke. Ezt látja a dél felől ideutazó először és meg is van a véleménye erről a városról. Amikor építették, már akkor is tudták, hogy nagy a belvíz veszély. Nem véletlenül építették még a pincét is 20 cm-rel a talajszint fölé.”
 • 8. reális 2010. április 17. 21:02
  „Biztos Gyurcsány az oka,tessék elővenni.”
 • 7. kmmk 2010. április 17. 20:58
  „Wasd!

  Meg szerencse, hogy tudod, hogy milyen emberek ulnek ott, mert hat te vagy a mindentudo.”
 • 6. Wasd 2010. április 17. 20:17
  „Azt kellene elővenni, aki építési engedélyt adott erre a házra. Biztos megkapta érte a "fizetségét". Ilyen "szakemberek" üldögélnek az építési osztályon...”
 • 5. kmmk 2010. április 17. 09:02
  „Az energia fuz csak egy megoldas, a masik az lehetne, hogy aki betemeti az esovizelvezeto csatornat, jol meg kellene buntetni. Akkor talan egyesek elgondolkoznanak rajta, hogy az esoviz elvezeto csatornat nem disznek epitettek.
  Van epitesi engedely a hazra es a tarolora.”
 • 4. Baradlay 2010. április 17. 00:00
  „EL qurtak!Ez mitol egy hir!!!!! Kit erdekel!!!!!!”
 • 3. MacGyver 2010. április 16. 21:25
  „Érdemes lenne energia fűzet telepíteni.. Egy növény akár 15-20L vizet is elpárologtat naponta, és még az olcsó tüzelőanyag is megoldódik..”
 • 2. proview 2010. április 16. 18:15
  „A területen mindig magasan volt a talajvíz, oda azért nem építkeztek évtizedek óta. "Magyarka 1" lehet, hogy építési engedély nélkül építkezett.”
 • 1. Magyarka1 2010. április 16. 13:29
  „Lehet, hogy nem kellet volna odaépíteni a házat?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskolafelújítás: Bágyogszovát lett a befutó

Három iskolafelújítási terv közül a bágyogszováti önkormányzat pályázatát támogatja a csornai… Tovább olvasom