Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 20°C Még több cikk.

Béke és nyugalom a rézkarcokon

A kapuvári Rábaközi Múzeum kiállítóterme évente egyszer időszaki kiállításnak is helyet ad. Nemrégiben Szőnyi István rézkarcaiból nyílt tárlat a múzeumban.
Pest megyében az egyik legkiemelkedőbb állandó kiállítás Zebegényben van, ahol Szőnyi István munkáival ismerkedhetnek meg a képzőművészetek iránt érdeklődők. A közelmúltban Kapuvárra érkezett
Szőnyi-életút

A művész 1894-ben született Újpesten. 1913-tól a Képzőművészeti Főiskola hallgatója volt. Első gyűjteményes kiállítása 1921-ben az Ernst Múzeumban nyílt meg. 1923-ban Zebegénybe költözött. 1942-ben elkészítette a győri nádorvárosi templom freskóját. 1949-ben Kossuth-díjat kapott, három évvel később érdemes művész címmel tüntették ki, ’56-ban kiváló művész lett. 1960-ban zebegényi otthonában halt meg.
anyag az országban már több helyen megfordult. Az 1920 és 1936 között készült rézkarcok egy másik tájegység látnivalóit, az emberek mindennapjait mutatja be. Láthatunk gyümölcsszedőket, szénahordókat, szántókat. A műveket átszövi a békés falusi élet, az ott élők és a természet kapcsolata. A tájképeken szintén a nyugalom szembetűnő. Elhagyott vízimalom, Duna-part, domb alatti házak, mind olyan helyek, ahova elkalandoznánk.
Pamlényi Klára, az intézmény igazgatója elmondta, a tárlat anyagát a zebegényi Szőnyi István Emlékmúzeumból válogatták.
A Rábaközi Múzeumban arra törekszik, hogy az állandóan látható helyi értékek és érdekességek mellett más, az ország múzeumaiban található alkotásokat is bemutasson az évenkénti időszaki kiállításokon.

Katalógus, album

A kiállítás anyagáról több kiadványból és albumból is tájékozódhatnak az érdeklődők, amelyeket Köpöczi Rózsa művészettörténész szerkesztett. A helyszínen megvásárolhatók a művész rézkarcai és a rézkarcokról készült katalógus. A tárlat szeptember 30-ig látogatható a Rábaközi Múzeumban.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyílik a harmadik Hanság Expó

A messze földön híres kapuvári vásárok hagyományaira támaszkodva – három évvel ezelőtt –… Tovább olvasom