Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Befektetői szándék a Vilmos parkra

Csornán a termálfürdő sorsa és a Vilmos parki beruházás áll az érdeklődés középpontjában.
Csornán egyebek mellett a Hunyadi-gimnázium felújítása, a termálfürdő sorsa és a Vilmos parki beruházás áll az érdeklődés középpontjában.

Lapunk korábban beszámolt róla, hogy fontos határozatok születtek a csornai képviselők múlt heti rendkívüli ülésén (Júniusban nyit a csornai termálfürdő) Ezúttal Papp József polgármester segítségével a döntések hátterét világítjuk meg.

Pótigényt nyújtanak be

Módosította a testület a Hunyadi János Gimnázium és Szakközépiskola felújítási előírásainak műszaki tartalmát. Erre egyrészt azért volt szükség, mivel a munka megkezdése után, a pinceburkolatok leszedésekor kiderült, hogy a falak vizesek, a villanyvezetékek életveszélyesek. Másrészt egy tavalyi oktatási miniszteri rendeletet szabályozta az iskolák építési előírásait és ebben vannak olyan kitételek, amelyek 2003-ban, a pályázat idején még nem voltak ismertek.

Papp József közölte: – Ez a rendelet lehetővé teszi pótigény benyújtását. A címzett támogatásokról szóló törvény ugyanis kimondja, hogy abban az esetben van pótigény benyújtására lehetőség, ha az időközbeni jogszabályi változások ezt indokolják. Így szakmailag még teljesebb lesz a felújítás, hisz megoldódhat a kollégium fűtése is, illetve a gimnáziumban elkészülhet a biztonsági rendszer, egy belső számítógépes és telefonhálózat.

A polgármester elmondta: a kormány benyújtotta a támogatásokról szóló törvényt, ő pedig képviselői módosító javaslatot nyújt be az Országgyűlésben. Ez megteremti a 70–80 milliós többletforrás lehetőségét és a felújítás megnyugtató befejezését.

Idén még bezár a fürdő

A képviselő-testület a vevő javaslatára módosította a termálfürdővel kapcsolatos szerződést.
– A február végén aláírt szerződésben az szerepelt, hogy a termálvizes medencék felújítását követően nyárra, október végétől pedig téliesítve nyílik meg a termálfürdő – magyarázta Papp József. – Időközben a cég szakértőinek egyeztetései nyomán kiderült: a termálmedencék állapota miatt rendbetételükhöz komoly tervezői és szakhatósági egyeztetések kellenek. Ugyanígy a téliesítéshez is. A vevő ma már sokkal jelentősebb beruházást tervez megvalósítani, mint kezdetben. Ez viszont nem teszi lehetővé az eredeti határidő betartását. Ugyanakkor az önkormányzat ragaszkodik ahhoz, hogy a termálfürdő legkésőbb június elsején nyisson ki – ezt napi 100 ezer forint kötbérhez köti –, de hozzájárul, hogy idén még szeptember 15-én bezárjon.

Ez azért fontos, hogy legyen idő a téli üzemépület, az öltözők megépítésére és a jövő év szeptember végéig a teljes beruházás befejeződjön, majd a felújított, egész évben működő fürdő szolgálja a város és a környék lakosságát. A tulajdonba adás időpontjáról a képviselő-testület a vevővel egyetértésben úgy döntött, hogy az előlegek kifizetése után a vételár legnagyobb részét idén július elsején teljesítik, ám  csak akkor kerül a tulajdonába a fürdő, ha a beruházás során 50 millió forintnyi új értéket megépített és ezt igazolja is.

Az asztalfióknak nem kell a terv

A plénum elfogadta egy német szakmai befektető együttműködési ajánlatát a Vilmos park projekt általános előkészítéséhez.
– Úgy tűnik, komoly érdeklődő jelentkezett a Vilmos Park Egészségturisztikai Központ megvalósítására – tudatta a polgármester. – A cég vállalta, hogy térítésmentesen elkészíti a teljes 19 hektárra vonatkozó terveket, a megvalósíthatósági tanulmányt. Jeleztem, hogy nem kívánunk még ingyen sem kizárólag a fióknak készülő tervet, de ha az elképzelésük mögött valódi befektetési szándék van, akkor örömmel állunk rendelkezésükre.

Ajánlatuk konkrét befektetői szándékot tartalmaz. Elképzelésük alapelemeiben megegyezik a mi korábbi tervünk nagy részével. A különbség az, hogy ők mind a 19 hektárt az egészségturisztikai központ helyének tekintik, az idősek házát a Báránytilos területére helyeznék át, hogy az eltérő funkciók ne zavarják egymást. Tehát a befektető nem csak a 19 hektáros Vilmos parkra, hanem a Báránytilosra is gondol. Másik elem, hogy egy többfunkciós kulturális és sportcsarnokot is építeni kíván a területen, amit az önkormányzat is támogat.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állandó vízminőség-vizsgálat

A szennyvíztisztító telepnél a beérkező szennyvizet kifogástalan… Tovább olvasom