Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Az új társulás is kényszerszülött lesz

Zöld Péter szilsárkányi polgármester szerint nemcsak a gyermeklétszám csökkenése játszik közre abban, hogy az iskolára áldozni kell.

A Kisalföld 2007. január 31-i számának 7. oldalán „Bogyoszlón is az iskola sorsa a tét" címmel Sebestyén Katalin polgármester nyilatkozott a helyi általános iskola jövőjével kapcsolatban. Többek között azt mondta: „Egy kényszer szülte társulás – mint Bogyoszló és Szilsárkány között korábban létrejött – még nagyobb károkat okoz." A települési vezető szavaira Zöld Péter szilsárkányi elöljáró reagált.

– Meglepő volt a bogyoszlói polgármester nyilatkozata – kezdte Zöld Péter. – Annál is inkább, mivel január 25-én a bogyoszlói és szilsárkányi képviselő-testület együttes ülésén ellenszavazat nélkül úgy határoztunk, hogy a 2008. szeptember elsejétől kezdődő működésre megkérjük az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont (OKÉV) engedélyét. Megjegyzem, hogy a „kényszer szülte társulásnak" nevezett együttműködést képviselőként Bogyoszló jelenlegi polgármestere is megszavazta. Tehát ez a nyilatkozat ellentmond az említett határozatnak, amely egy viharos ülésen született.

Kollégám nyilatkozata elbizonytalanítja azokat a szülőket, akik eddig gerincpróbáló módon kitartottak az összefogással létrehozott intézmény mellett.

Ráadásul nincs messze a beiratkozás időpontja, így az iskola esélyeit csökkenti. A január 25-i ülésen abban maradtunk, hogy az első félév eltelte után értékeljük gazdasági helyzetünket és utána döntünk. Ez a nyilatkozat ennek is ellentmond. Meggyőződésem, hogy az új társulás, amit kilátásba helyez, szintén kényszer szülte lesz. Polgármestertársam azt állítja, hogy károkat okoz a közösen fenntartott iskola. Ezek után azért megkérdezem: mik ezek a károk? Vajon azok, hogy a falvak rendezvényein a helybeli gyerekek tudtak fellépni? Az, hogy a tehetsége révén ma már országosan ismert Szabó Andris ennek az iskolának a tanulója? Netán azok az eredmények, amelyeket az iskola elért a különböző tanulmányi versenyeken? Ezeket nem nevezném kárnak.
Zöld Péter elmondta, ismer olyan iskolát, ahol a tanulólétszám jóval magasabb az övéknél, mégsem jönnek ki a normatívából. Szerinte nemcsak a gyermeklétszám csökkenése, hanem az alacsony normatíva is közrejátszik abban, hogy az iskolára áldozni kell. Úgy vélte, a kistelepülések kapcsán felvetődik: azért nem képesek járdát építeni és továbbfejlődni, mert van iskolájuk, vagy azért, mert nincs.
Ezek után adódik a kérdés: mi lesz a szilsárkányi iskolával, ha megszűnik a Bogyoszló–Szilsárkány Körzeti Általános Iskola?

– Szeretném megnyugtatni a magyarkeresztúri, bogyoszlói, szilsárkányi, pásztori és mindazon szülőket, akik kitartottak mellettünk, hogy keressük a megoldást. Nem mások és a falu kárára akarjuk fenntartani az iskolát, hanem a gyermekeinkért és a szülőkért. Utóbbiak nyugodtak lehetnek, hogy a gyermekek nem a menetrendszerű járaton közlekednek, s nem a buszmegállóban várakoznak, közben esetleg valaki megveri őket, mint nemrég Győrben történt. Napokon belül tárgyalni fogunk a megoldásról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útbizottsággal, árokirtással próbálkoznak

A települési önkormányzatoknak a külterületi utak rendben tartása szinte megoldhatatlan feladat. Pénzük nincs erre a célra, ezért különböző megoldásokat, lehetőségeket keresnek a községi vezetők. Németh Gergely szanyi polgármester érdeklődésünkre elmondta: a helyi mezőgazdasági szövetkezet és a gazdák közösen tartják karban a határ útjait. Tovább olvasom