Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Az ősök szülőföldszeretete, szorgalma tartotta meg a falut

Rábcakapi - Emlékmű állításával hajtottak fejet a rábcakapiak 800 éves községük és őseik előtt a hétvégén. ˝Tiszteletadásként az elődök előtt, reményként és biztatásul a jövő nemzedéknek.˝

Emléktáblát avattak a rábcakapiak falujuk első írásos említésének 800. évfordulóján. A szombati ünnepségen elhangzott: tiszteletadásként az elődök előtt, reményként és biztatásul a jövő nemzedéknek.

Istentisztelettel kezdődött Rábcakapin az ünnepség, melyen Ittzés János evangélikus püspök hirdetett igét. Ezután a Fő téri parkban a jeles alkalomra felállított emlékművet áldotta meg Tubán József lelkész. Az ünnepségen Németh Ottó polgármester köszöntőjében elmondta: 800 év a történelemben is nagy idő, de még nagyobb egy kis falu életében.

– Emberpróbáló időket éltek meg elődeink a nyolc évszázad alatt – emlékeztetett. – Küzdöttek a családért, a szabadságért, a megélhetésért. Munkájukkal, kitartásukkal hozzájárultak ahhoz, hogy a község fennmaradhasson, fejlődhessen. Azt kérem a most itt élőktől, hogy gyermekeiket neveljék a szülőföld, a szülőfalu szeretetére, hogy a falu megmaradhasson a jövendőnek.

Tubán József evangélikus lelkész áldotta meg az emlékművet.
Tubán József evangélikus lelkész áldotta meg az emlékművet.

Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke is köszöntötte az ünneplőket. – Az, hogy Rábcakapi 800 éven át létezhetett és kenyeret adott a helyieknek, köszönhető az itt élők tudásának, akaratának, szorgalmának, összetartásának, a közösség iránti felelősségének. Ők átadták tapasztalataikat az utánuk jövőknek és közben óvták az anyaföldet, az otthont – fogalmazott.

Az erdélyi testvérfalu, Kézdimárkosfalva lakóinak üdvözletét Tusa Levente polgármester adta át a kapiaknak. Az ünnepség végén a képviselő-testület tagjai leplezték le a jubileumra Bujtás László lébényi pedagógus által készített emlékművet. A faragott kövön Nagy-Magyarország térképe látható, benne a mai határokkal. Külön jelölve rajta Rábcakapi és Kézdimárkosfalva. Az évszámok mellett a település címere is rákerült, illetve egy szó Szózatunkból: Rendületlenül. Hátoldalán Győrik György, a községből elszármazott költő sorai olvashatók: „Ha semmink sem marad, / Hitünknek veszni még akkor sem szabad. / És valahányszor rossz időket érünk, / Biztatón súgja fülünkbe: reméljünk."

Olvasóink írták

  • 1. girzelda 2009. május 20. 05:25
    „Hát a 85.-ös főútról lekanyarodva nagyon is meglátszik a 800 éves múlt az odavezető úton. Habár lehet, hogy Lébény felől Tárnokréti irányából közelítették meg ezért nincs a cikkben egy szó sem az oda veztő út állapotáról semmi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékhely Hany Istóknak a mozinál

Kapuvár - Öt-hatezer tő virágot telepítenek a következő napokban a kapuvári parkokba. A mozi előtt a… Tovább olvasom