Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 21°C | 31°C Még több cikk.

Az önmentést is megtanulják

Kapuvár - A babaúszás talán a legjobb módszer a kicsik edzettségének növelésére. Általa javul az ellenálló képességük, lételemük lesz a mozgás, s a jó hangulatú foglalkozások során még a szülő-gyermek kapcsolat is szorosabbá válik.

Ősszel lesz négy éve, hogy babaúszásra várják a kicsiket a kapuvári Flóra gyógyfürdőbe. Czifrik Hajnalka nagy tapasztalattal fogott neki a feladatnak, hiszen Sopronban már 1992-ben elkezdte foglalkozásokat.

„Tizenkilenc éves koromig versenyszerűen úsztam Mosonmagyaróváron. Egy ideje szenior kategóriában folytatom, Európa- és világbajnokságon is indulok. Második lányom születése után, 1991-ben véletlenül talált meg a babaúszás egy újságcikken keresztül. Ez akkor még nagy újdonság volt Magyarországon. Karsay Ferenc és dr. Gömöry Géza önzetlenül osztották meg a tudásukat velem, és azóta is folyamatosan tapasztalatot cserélünk" – mondta el lapunknak Czifrik Hajnalka.

A babaúszásról hallva a legtöbb ember arra gondol, hogy úszni tanítják a babákat, holott erről nincs szó. Kétségtelen persze, hogy a vízhez szoktatott gyerekek később, óvodáskorban úszni is könnyebben megtanulhatnak.

„A babákat megtanítjuk merülni – azaz egyre hosszabb időt a víz alatt tölteni –, a medencébe ugrani és kimászni.

Mind nagyobb szerepet kap az önmentés, aminek lényege, hogy a kicsi tudjon mozdulatlanul lebegni, illetve a víz alól feljőve a hátára fordulni, hogy levegőt vehessen" – magyarázta az oktató. Hozzátette: úszásról azért sem lehet beszélni, mert amíg az ideg-izom koordináció nem ér el egy bizonyos fejlettségi szintet, addig mozgástanulás sem lehetséges.

Szerinte a foglalkozások számos előnnyel járnak. Elsőként a szülő-gyerek kapcsolat elmélyülését említette, valamint azt, hogy a babák lételemévé válik a mozgásra való igény. A babaúszás felgyorsítja a mozgásfejlődést, de úgy, hogy az ehhez szükséges izmok észrevétlenül, a gravitáció negatív hatása nélkül erősödnek meg.

„Egy kisbaba semmilyen általam ismert módon nem késztethető erőkifejtésre, ezáltal edzettsége sem növelhető – kivéve ezt a módszert. S az edzettséggel együtt nő az ellenálló képessége nemcsak a felső légúti megbetegedésekkel, hanem az egyéb környezeti hatásokkal szemben is. Egy merülésekkel tarkított harminc perc egy babának annyi, mintha egy felnőtt egy órán keresztül intenzíven úszna" – fűzött hozzá egy újabb pozitívumot Czifrik Hajnalka.

Megkérdeztük tőle azt is, hogy eddig hány kisgyerekkel szerettette meg a vizet. „Pontos számot nem tudok, de talán sokat mond, hogy az első fecskéim idén érettségiznek. Sopronban van olyan, aki a negyedik babáját hozza, többen a harmadikkal is jönnek, de már Kapuváron is ott vannak a 2005-ben kezdettek testvérei. Várom, hogy mikor jelentkezik az első olyan anyuka, aki babaként is járt hozzám..." – válaszolta.


Három helyen

Czifrik Hajnalka három helyen tart babaúszás-foglalkozásokat. Kapuváron szerda délelőttönként, a soproni uszodában szerda délutánonként és szombat délelőttönként, a mosonmagyaróvári Móra-iskola tanmedencéjében szombat délutánonként. Bővebb információ: www.vizipocok.hu 30/273-7390 (az esti órákban).

Olvasóink írták

  • 1. Guci01 2009. június 09. 21:54
    „Az én gyermekem is Hajnihoz jár már több, mint 1 éve. Hihetetlen biztonsággal mozog a vízben, ami számomra is nagyon megnyugtató. Amit leírnak a cikkben, azt mi mind átéltük már az órákon, lépésről lépésre érve el azt. Ma már ügyesen kimászik a medencéből, nyugodtan végig csinálja a "lebegés" gyakorlatot, nem ficánkol közben. Azt hiszem, ez utóbbit volt a legnehezebb megtanítani, de végül a kitartás meghozta az eredményt. Hajni! Azt hiszem, mindenki nevében írhatom: köszönjük Neked a sok-sok türelmet, kitartást és szeretetet! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pezsgőzött a betörő a csornai templomban - Gyufát lopott

Csorna - Betörtek hétvégén a csornai evangélikus templomba. A gyülekezetnek egy doboz gyufát, egy… Tovább olvasom