Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Az önkéntes tűzoltókért imádkoztak

Szent Flóriánra emlékeztek és az önkéntes tűzoltókat ünnepelték a hétvégén Bágyogszováton.

Az önkéntes tűzoltók napja volt szombaton Bágyogszováton. Csapatzászlót kaptak, kitüntették parancsnokukat, felszentelték a felújított, muzeális tűzoltókocsit és a szováti templom restaurált Szent Flórián-festményét. Németh István plébános szabadtéri szentmisén kért áldást munkájukra.

A szombati ünnepség felvonulással kezdődött: a jánossomorjai fúvószenekar muzsikájára a szováti falurész új közparkjába vontatták a tűzoltófecskendőt. A jármű 1898-ban készült a Seltenhoffer Frigyes és Fiai cég soproni műhelyében. Miután az önkéntesek felszerelése fejlődött, a lóvontatású fecskendő a szertárba került. Most helyi mesteremberek társadalmi munkában újították fel és elkészítették a díszes filagóriát, ami alatt felállították a kocsit. Az anyagköltséget az önkormányzat és a Bágyogszovátért Egyesület adományokból finanszírozta. A közparkban tartott szabadtéri szentmisén Németh István plébános emlékezett meg Szent Flóriánról. A tűzoltókért imádkozott és mindazokért, akik kivették részüket a munkákból. Mint mondta, azért fontosak a hasonló események, mert a közösség áldozatvállalásával tudták megvalósítani a falu szépítését.

Németh István plébános szabadtéri szentmisén kért áldást munkájukra.
Németh István plébános szabadtéri szentmisén kért áldást munkájukra.


A mise után István atya felszentelte a restaurált Szent Flórián-képet, a tűzoltókocsit, illetve az önkéntes egyesület csapatzászlaját. Utóbbit az önkormányzat adományozta a tűzoltóknak. A lobogóra emlékszalagot kötött Rácz Imre alezredes, csornai tűzoltóparancsnok, Horváth László polgármester, Torma József, a Bágyogszovátért Egyesület elnöke és Balogh Ferenc nyugalmazott tűzoltó ezredes, a megyei tűzoltószövetség elnöke. Az önkéntes egyesület nevében Takács Csaba elnök adta át a község „kezelésébe" a muzeális fecskendőt. Az ünnepségen jutalmat és elismerést kapott Kiss Gábor önkéntes parancsnok, aki 28 éve látja el a feladatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

600 millióból szépülhet a kapuvári városközpont

Közel hatszázmilliós támogatással és városházi önrésszel újulhat meg Kapuvár Fő tere. Az első körben… Tovább olvasom