Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Az iskolák többsége folytatja a képzést

Az elmúlt években a falvak általános iskoláinak jelentős részében bevezették a művészeti oktatást.
Az elmúlt években a falvak általános iskoláinak jelentős részében bevezették a művészeti oktatást. Az esetek nagy részében – kimondva, kimondatlanul – az adott intézmény anyagi helyzetének javítása is meghúzódott a döntés hátterében. Adódik a kérdés: vajon a csökkenő állami normatíva mellett is fenntartják a művészeti oktatást? Összeállításunkban erre kerestünk választ. Ám miként az egyik iskola igazgatója fogalmazott: jelentős érvágás, hogy a korábbi 59 ezer helyett 40 ezer forintot kapnak.

Biztosítják az utánpótlást is

A szili általános iskolában három éve kezdődött a művészeti oktatás, melynek keretében a gyerekek néptáncot tanulhatnak.

– A törvényi előírásnak megfelelően szakmailag minősíttetni akarjuk az intézményt és ha ez megtörténik, tanulónként 50 ezer forint lesz az állami normatíva – mondta el érdeklődésünkre Náray Lajosné igazgató. Az iskolában 73 tanuló vesz részt a művészeti oktatásban s ez a létszám stabilnak mondható. A tanulók szintén a törvény szerint térítési díjat fizetnek. Aki más művészeti intézménybe is jár, attól tandíjat kérnek: a kétféle díj összege megegyezik: 11 ezer 800 forint egy tanévre.

– Nem szeretnénk lemondani a művészeti oktatásról, hisz a gyerekek kedvelik. Mindemellett a településen működik az idehaza és külföldön egyaránt ismert hagyományőrző néptáncegyüttes, amelynek biztosítjuk az utánpótlást – jegyezte meg az igazgató, hozzátéve, hogy a normatíva csökkenése rendkívül kedvezőtlen számukra.

Képzőművészet, zene, néptánc

Rábatamásiban is harmadik éve folyik művészeti oktatást. Ebben kezdettől fogva közel hetven gyerek vesz részt – tudtuk meg Elekné Erdős Veronika igazgatóhelyettestől. A tanulók a képzőművészettel, a zenével és néptánccal ismerkedhetnek meg. A normatíva csökkenése a rábatamásiakat is hátrányosan érinti, ám ennek ellenére sem kívánnak visszalépni. A tandíj és a térítési díj egy tanévre 11 ezer 800 forint.
– Tovább akarunk menni, de azt át kell gondolni, hogy milyen lehetőségek között tudunk mozogni – közölte Elekné Erdős Veronika.

Pesszimizmus a folytatást illetően

Bősárkányban két éve vezették be a művészeti oktatást – ám Kinczer József igazgató meglehetősen pesszimista a folytatást illetően, hisz a normatívacsökkentés miatt veszélybe kerülhet a képzésnek ez a formája.
– A szülők nem vállalják a többletterheket, bár örültek e lehetőségnek – közölte Kinczer József, aki azt is elmondta, hogy az önkormányzat szociális szempontok alapján kedvezményt adott a tandíj és a térítési díj esetében, s a csökkentett összeget – zenetanulásnál például mintegy 3 ezer forintot – befizették.
A bősárkányi iskolások zenét, képzőművészetet, néptáncot és társastáncot tanulhatnak. Jelenleg ötven tanuló vesz részt a képzésben.

Szakköri keretben kezdődött

Kónyban tizenegy éve szakköri keretben kezdődött a néptáncoktatás, az utóbbi években pedig már az általános iskolában művészeti oktatás keretében ismerkednek a tánccal a tanulók – tájékoztatott Turiné Németh Mária igazgató. Mint mondta, a normatíva drasztikus csökkentése – a tavalyi 59 ezerről az idei első hat hónapi 50 ezerre, majd 40 ezer forintra – nehéz helyzetet teremt, azonban ennek ellenére sem mondanak le a művészeti oktatásról. Ebben a tanévben 85 gyerek több évfolyamon tanulja a néptáncot. Az igazgató szerint a viselet beszerzése is jelentős kiadást jelent: egy pár csizma például 30 ezer forint. A rendezvények szervezése, az azokon való részvétel szintén pénzbe kerül. Ám a különböző műsorok, fesztiválok azért fontosak, mert lehetőséget adnak arra, hogy a táncosok számot adjanak tudásukról. Turiné Németh Mária jövőbeni célként egy hagyományőrző néptáncegyüttes létrehozását említette települési szinten, melynek tagjai azok a fiatalok lennének, akik iskolapadban sajátították el a szükséges alapokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsz baleset néhány év alatt a vasúti síneken

Vasúti átjáróban történt baleset a hétvégén. Személyautó ütközött vonattal, ám ezúttal nem történt sérülés. Az Opelt vezető csornai fiatalember sértetlenül szállt ki járművéből. A farádi kereszteződésben, ahol a baleset történt, csupán fénysorompó figyelmeztet a vonatok érkezésére. A Rábaközben az elmúlt években közel húsz olyan balesetről tudósítottunk, amiben vonattal ütközött személyautó. Tovább olvasom