Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Az idősek nem bíznak a bankokban

Kapuvár–Rábaköz - Az idősek nem bíznak a bankokban, inkább a lakásban rejtik el megtakarításaikat, ideális feltételeket biztosítva ezzel a besurranó tolvajoknak.

Már tizenöt rábaközi településre várják Horváth László alezredest, a Kapuvári Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadóját: meghívásainak sokaságát az utóbbi fél évben megszaporodott besurranásos bűnesetek indokolják, melyeknek áldozatai többnyire az idősek. A főelőadó szerint a legnagyobb baj az, hogy ez a korosztály nem használja ki a bankokat megtakarításai elhelyezéséhez, hanem „szalmazsákban" tartja a pénzét, és általában hiszékeny.
Horváth alezredes szerint   a bűnözőknek még csak tippadókra sincs szükségük, megfigyelik áldozatuk szokásait. Például a telefonos kérdezők  – statisztikai felmérésnek álcázva – kérdezik ki jövendő áldozataikat.

 A Kapuvári Rendőrkapitányság adatai szerint tavaly tizenegy alkalommal, közel két és fél millió forintot vittek el a besurranó tolvajok. Az utóbbi hónapok legnagyobb, egyösszegű „fogása"  Babóton volt, mikor is kilencszázezer forinttal károsítottak meg egy idős helybélit januárban.
Az idősek által felvetett problémára, miszerint a bank „ráteszi kezét" a pénzekre egy esetleges haláleset után, egy banki szakember elmondta: létezik olyan betéti forma, melynél haláleset előtt lehet rendelkezni a megtakarítás további sorsáról és ez a forma illetékmentes. Egyes befektetéseknél – például értékpapír – halál  esetén  a bank a temetkezési költségeket számla ellenében kifizeti, a maradék sorsát a hagyatéki eljárással rendezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázati támogatásból újíttatnák fel az intézményeket

Csorna - 547 millió forintos terv készült a Széchenyi-iskola és a Szent István téri óvoda… Tovább olvasom