Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Az eredmény az egyházközség érdeme

Csorna - Felújították az orgonát, urnatermet alakítottak ki, restaurálták az Anyakeresztet és járdát építettek. Ezek a Jézus Szíve egyházközség 2007-es kézzelfogható eredményei.

„Eredmény szó alatt mást értünk a mindennapi életben és mást a lelkipásztori tevékenységünk során" – mondta Németh László csornai plébános, amikor a Kisalföld a Jézus Szíve egyházközség 2007-es eredményeiről kérdezte.

– Eredményről mi nem is szoktunk beszélni – folytatta László atya. – Hivatásunk gyakorlásának ugyan vannak látható, számokban is kifejezhető mutatói, de a papi munka igazi gyümölcse lelki-szellemi természetű. Az emberek életvitelében, életminőségében közelíthető meg. A munkánkat, eredményeinket csak az Úristen értékelheti és méltathatja. A kézzelfogható, látványos eredmények az egyházközség tagjainak, a templom szűkebb és tágabb közösségének köszönhetők.

Németh László csornai plébános

Ezek között László atya mint legnagyobb beruházást említette a Jézus Szíve-templom orgonájának felújítását. A szervezés, a munka még 2005-ben kezdődött. Akkor az 1942-ben felszerelt hangszert szétszedték és javításra elszállították. Tavaly az augusztus 20-i ünnepség keretében áldotta meg a felújított orgonát dr. Pápai Lajos megyés püspök. A kivitelezés 12 millió forintba került, amit összefogással sikerült előteremteni. Hozzájárult a költségekhez a csornai önkormányzat, illetve adományokkal támogatták a hívek, vállalkozók, vállalkozások is. A helyi fiatalok például jótékonysági koncertet szerveztek a cél érdekében.

– Jelentős beruházása volt az egyházközségnek tavaly az altemplom vagy urnaterem kialakítása – fogalmazott László atya. – A megváltozott temetkezési gyakorlat miatt gondoltuk úgy, hogy lehetőséget teremtünk az urnás temetkezésre a templomban. Egy nagyon kulturált, az emberi hamvak őrzésére méltó környezetet sikerült létrehoznunk. Volt már temetkezés is az altemplomban, ahová több száz urna helyezhető el. Az urnahelyek választhatók, megválthatók, de a bérleti idő természetesen a temetéssel kezdődik. Az urnahelyekhez méltó járdát is építenünk kellett, ami szintén a csornaiak összefogását dicséri. A hősi halottak emlékhelyétől a templom nyugati bejáratáig sikerült térköveznünk a járdát. Másfél hét alatt készült el, amit nagyszerű dolognak tartok. A kivitelezéshez a tőkét az egyházközségi bál bevétele biztosította. Persze csak az anyagköltség terhelt bennünket, hiszen a munkát a hívek ajánlották fel ingyen.

Új járda: Közösségi összefogással készült el a templom mellett.

Szintén az összefogás szép példájaként említette meg Németh László a Szent Antal-temető Anyakeresztjének restaurálását. A premontrei rend, az önkormányzat és a Jézus Szíve egyházközség közösen szervezte meg a felújítást, ami határidőre el is készült. A keresztet mindenszentek ünnepén szentelték fel. Ahogy László atya fogalmazott, tennivaló akad bőven idén is. Ezekről majd az egyházközség zárszámadási közgyűlése a későbbiekben dönt. Szó volt például a Dózsa utca és a 86-os főút kereszteződésében álló kereszt felújításáról. Ennek érdekessége, hogy a hagyomány szerint a világháborúkban harcoló csornai katonák családjai e kereszthez jártak imádkozni távol lévő szeretteikért. „Egyre kevesebben vannak köztünk, akik emlékeznek erre az időszakra, de már csak e hagyomány miatt is fontos lenne, hogy a feszületet megőrizzük" – jegyezte meg Németh László.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellopták a képviselők vagyonnyilatkozatait

Edve - A vagyonnyilatkozatok kellettek azoknak a tolvajoknak, akik betörtek az edvei polgármesteri… Tovább olvasom