Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Az EB előtt: LCD tévé dömping – kevés vevő

Győr-Moson-Sopron - A labdarúgó EB közeledtével árverseny indult meg az LCD, illetve plazmatelevíziók piacán. A forgalom mégsem nőtt meg úgy, mint a 2006-os világbajnokság előtt.
A GfK Hungária Piackutató Intézet adatai szerint a 2006-os labdarúgó-vb a szórakoztatóelektronikai eszközök közül az LCD televíziók piacára volt legnagyobb hatással. Akkor májusban 63 százalékkal több volt az eladás a korábbiakhoz képest.

Az idei labdarúgó EB-t megelőzően a növekedési indexek jelentősen elmaradnak a két évvel ezelőttitől. A februári időszakot követően a piac megtorpant, viszont áprilistól kezdve a kínálatban számos, lélektani árhatárnak számító 100 ezer forint akciós áron hirdetett készülék jelent meg a 82 centiméteres képátlójú kategóriában.

Mindez erőteljes árharcot indított az egyes márkák között. A két évvel ezelőttihez képest sokkal több modellt kínálnak a kereskedők. Míg 2006 áprilisában 53, ez évben 172, akkor májusban 114, most 131 modell volt a piacon LCD, illetve plazmatévéből.

A megye áruházaiban május végén nőtt valamelyest – több helyütt akciók következményeként – az LCD, illetve plazmatévék forgalma. Fotóillusztráció: Krizsán Csaba
A megye áruházaiban május végén nőtt valamelyest – több helyütt akciók következményeként – az LCD, illetve plazmatévék forgalma. Fotóillusztráció: Krizsán Csaba

A megye elektronikai üzleteiben is tapasztalható az, ami a GfK Hungária Piackutató Intézet felméréséből olvasható ki. Míg 2006-ban annak ellenére, hogy kisebb volt a kínálat LCD, illetve plazmatévékből, jelentős eladásokat könyvelhettek el a kereskedők, idén a júniusi futball EB előtt kisebb az érdeklődés a tévék iránt. Holott idén augusztusban még lesznek olimpiai játékok is.

Az eladásokat nyomon követve a vásárlók ez év tavaszán nem igazán vettek televíziót. Pedig az akciós újságokban megjelent sík paneles tévék hirdetéseinek száma egyértelműen áprilisban volt kiemelkedő. Látszik, hogy a gazdasági megtorpanással együtt járó lakossági fogyasztás visszaesése ezt a piacot sem hagyta érintetlenül.

A lakosság nagy része, úgy tűnik, májusra halasztotta tv-vásárlásait, kivárva a legutolsó pillanatot, amikor a piaci átlagárak mélypontra jutottak.

Ennek következménye lett a megye áruházaiban májusban az LCD, illetve plazmatévék forgalmának növekedése. Némely elektronikai üzletben vagy hipermarketben az akciós – 100 ezer forint alatti – készülékek fogytak el először. Van olyan nagyáruház, ahol a hónap végéig alig fogyott ezekből a tévékből. Az utolsó előtti nap bevezetett akcióval azonban – ha nem is robbanásszerűen – az elmúlt négy nap nőtt a forgalom.

Korábban a vendéglátóegységek vitték a nagy, 130 centiméter feletti képátlójú, közel félmillió forintba kerülő plazmákat, LCD-ket, hogy az EB kezdetére már kitehessék azokat az üzletbe.

Az üzletek tapasztalatai szerint – egybehangzóan a GfK felmérésével – kedvezőtlenül alakul a DVD-lejátszók, -felvevők forgalma is. Az értékesített darabszámok egyelőre jócskán elmaradnak a 2006-os adatoktól. Ha az áprilisi időszakot vizsgáljuk, látható, a piac nem növekedésnek indult, hanem visszaesett. Több iparági szakértő szerint a fellendülésre nyáron van esély, hiszen az EB után nem sokkal, augusztusban az olimpiai játékok kezdődnek.

Olvasóink írták

 • 8. matriné 2008. június 06. 12:12
  „No kedves olvsaótársaim! Képzeljék el, ha a papiralapú Kisalföld rovatait és a valóságot egymás mellett vetítenék mekkora lenne a különbség! Természtesen mindegy, hogy milyen forma a képernyő a különbság ég és foldi táv lenne az biztos!”
 • 7. c1 2008. június 04. 17:58
  „Ok 6-os
  Megértem.”
 • 6. Cerebellum 2008. június 02. 23:30
  „C1: Kétlem, hogy a környező házak lakói panaszkodnának emiatt. Részben, mert a környéken nincsenek különösebben tömeges lakóházak. Csupána rába hotel teljesen hangszigetelt ablakokkal. Egyedül az aradi vértanúk útja felől akad pár lakás, de azok többsége irodahelyiség, illetve ahol éppen laknak nem foglyák szokatlan jelenségként kezelni a történteket, ugyanis a város legforgalmasabb pontján a forgalom által keltett zaj sokkal nagyobb decibel értékeket kelt, mint a tömeg. Ezzel nem hinném, hogy probléma lenne. Már csak azért sem, mert ha 2évvel ezelőtt tömeges sérelmezés érkezett volna a rendőrségre a VB-terasz miatt akkor most engedélyt sem kapott volna a városi sportigazgatóság.”
 • 5. c1 2008. június 02. 18:07
  „3 A környezö házak lakói is örülnek?”
 • 4. elemerne 2008. június 02. 17:28
  „cerelblembrumm!
  az am amit mondasz!
  igazad vagyol!”
 • 3. Cerebellum 2008. június 02. 15:04
  „A hagyományos tévén is ugyanúgy rúgják a bőrt. minek vegyek plazmatévét. Különben is a megyeháza előtt lesz EB-terasz a 2évvel ezelőtti VB-terasz példájára. Akkora képernyőt úgysem árulnak sehol. Ráadásul ott a hangulat is biztosított, és nem kerül semmibe.”
 • 2. colomano 2008. június 02. 15:01
  „Az EB házigazda Ausztriában 40-50.000 Ft-tal olcsóbban lehet ugyanazt az LCD televíziót megvenni, mint nálunk.

  No comment...”
 • 1. frankó 2008. június 02. 13:17
  „nincs semmilyen EB akció, a "lapos" TV-k ugyanannyiba kerülnek mint tavaly nyáron... persze hogy nem most veszek...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rábaközi találkozó, veteránok a hősök napján

Bősárkány - A rábaközi, II. világháborús veteránok találkozóját tartották meg vasárnap… Tovább olvasom