Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Az államtól 252 milliós segítséget remélnek

Százmillió forintnyi visszafizetési kötelezettség terheli a csornai kistérségi társulást. Emiatt a csornai önkormányzat kerülhet nehéz helyzetbe.


A csornai önkormányzat kiegészítő támogatást igényel a kormánytól. A Belügyminisztérium olyan települések jelentkezését várja, melyeknél veszélyben van a működőképesség. Csornán, mint a legutóbbi képviselő-testületi ülésen kiderült, ez a helyzet. Egyrészt a kistérségi társulás jogosulatlan normatíva igénylésének visszafizetési kötelezettsége, másrészt a költségvetés működési hiánya miatt.

A kistérségi társulás két szociális intézményében állapított meg egy vizsgálat szabálytalanságot évekkel ezelőtt. A társulásnak százmillió forintot megközelítő összeget kellene visszafizetnie az államnak.

Az ügy megjárta a bíróságot, a Kúriát, de a visszafizetési kötelezettség továbbra is fennáll. A Magyar Államkincstár várhatóan a közeljövőben megindítja az eljárást a tartozás behajtására. A kötelezettség ugyan a társulást terheli, de normatíváját júliustól Csorna mint székhelytelepülés igényli és a támogatás is a város számlájára érkezik. Ezért várhatóan a végrehajtást is Csornán kezdik. A kamataival közel százmillió forintos tartozás beszedése, illetve a havi állami támogatásokból való letiltása miatt az önkormányzat működése kerülhet veszélybe. Ugyanez a helyzet állna fenn akkor is, ha csak a Csornát terhelő 35 millió forint visszavonását érvényesítenék. Ez tehát az egyik nyomós érv amellett, hogy Csorna támogatást igényel a vészhelyzet elhárításához.
A város számláját vezető bank a 150 milliós folyószámlahitelkeret-szer- ződést 90 millió forintra kívánja módosítani.

A másik az önkormányzat költségvetése. A büdzsé egyensúlyát lehetővé tevő bevételek várhatóan nem a várakozások szerint teljesülnek. Mintegy 96 millió forint bevétel hiányzik majd. Év közben romlottak a költségvetési pozíciók. Növekedtek a kiadások például a jogszabályban elrendelt kötelező bérfejlesztések miatt. Ráadásul a város számláját vezető bank a 150 millió forintos folyószámlahitelkeret-szerződést 90 millió forintra kívánja módosítani, éppen a jelentős önkormányzati bevételkiesés miatt. Mindez szintén veszélyezteti a műkö- dőképességet, hiszen a költségvetés likviditása jelenleg csak a folyószámlahitel állandó igénybevételével biztosított.

Olvasóink írták

 • 4. Goldman 2013. október 04. 08:37
  „3. hajracsorna: mondtam én ennek az ellenkezőjét? Nem. Na látod.”
 • 3. hajracsorna 2013. október 03. 21:03
  „Hát pedig, kedves Goldman, most nagytibinek éppen tök igaza van!”
 • 2. Goldman 2013. október 03. 17:11
  „Na mi van nagytibi? Megyeget a kritika, megyeget? Amikor meg más tesz észrevételt akkor neked áll feljebb úgy, hogy csak te nem veszed észre miről ír a kommentelő?
  Tudod egyáltalán, hogy most miről is van szó?”
 • 1. nagytibi 2013. október 03. 16:05
  „Milyen érdekes, hogy ilyen cikkek kapcsán a Kisalföld nem írja le Turi György nevét, pedig ha jól tudom ő a társulás elnöke!!! Talán ilyenkor kellene megszólítani kedves újságírók, hogy mi is volt, hogy is volt Polgármester úr? Ki hibázott?
  És egyáltalán ki lesz itt felelősségre vonva????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közösségiház-avató Rábacsécsényben

Pénteken délután négy órakor adják át ünnepélyesen a helyieknek a többfunkciós közösségi házat és a… Tovább olvasom