Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 4°C

Az államtól 252 milliós segítséget remélnek

Százmillió forintnyi visszafizetési kötelezettség terheli a csornai kistérségi társulást. Emiatt a csornai önkormányzat kerülhet nehéz helyzetbe.


A csornai önkormányzat kiegészítő támogatást igényel a kormánytól. A Belügyminisztérium olyan települések jelentkezését várja, melyeknél veszélyben van a működőképesség. Csornán, mint a legutóbbi képviselő-testületi ülésen kiderült, ez a helyzet. Egyrészt a kistérségi társulás jogosulatlan normatíva igénylésének visszafizetési kötelezettsége, másrészt a költségvetés működési hiánya miatt.

A kistérségi társulás két szociális intézményében állapított meg egy vizsgálat szabálytalanságot évekkel ezelőtt. A társulásnak százmillió forintot megközelítő összeget kellene visszafizetnie az államnak.

Az ügy megjárta a bíróságot, a Kúriát, de a visszafizetési kötelezettség továbbra is fennáll. A Magyar Államkincstár várhatóan a közeljövőben megindítja az eljárást a tartozás behajtására. A kötelezettség ugyan a társulást terheli, de normatíváját júliustól Csorna mint székhelytelepülés igényli és a támogatás is a város számlájára érkezik. Ezért várhatóan a végrehajtást is Csornán kezdik. A kamataival közel százmillió forintos tartozás beszedése, illetve a havi állami támogatásokból való letiltása miatt az önkormányzat működése kerülhet veszélybe. Ugyanez a helyzet állna fenn akkor is, ha csak a Csornát terhelő 35 millió forint visszavonását érvényesítenék. Ez tehát az egyik nyomós érv amellett, hogy Csorna támogatást igényel a vészhelyzet elhárításához.
A város számláját vezető bank a 150 milliós folyószámlahitelkeret-szer- ződést 90 millió forintra kívánja módosítani.

A másik az önkormányzat költségvetése. A büdzsé egyensúlyát lehetővé tevő bevételek várhatóan nem a várakozások szerint teljesülnek. Mintegy 96 millió forint bevétel hiányzik majd. Év közben romlottak a költségvetési pozíciók. Növekedtek a kiadások például a jogszabályban elrendelt kötelező bérfejlesztések miatt. Ráadásul a város számláját vezető bank a 150 millió forintos folyószámlahitelkeret-szerződést 90 millió forintra kívánja módosítani, éppen a jelentős önkormányzati bevételkiesés miatt. Mindez szintén veszélyezteti a műkö- dőképességet, hiszen a költségvetés likviditása jelenleg csak a folyószámlahitel állandó igénybevételével biztosított.

Olvasóink írták

 • 4. Goldman 2013. október 04. 08:37
  „3. hajracsorna: mondtam én ennek az ellenkezőjét? Nem. Na látod.”
 • 3. hajracsorna 2013. október 03. 21:03
  „Hát pedig, kedves Goldman, most nagytibinek éppen tök igaza van!”
 • 2. Goldman 2013. október 03. 17:11
  „Na mi van nagytibi? Megyeget a kritika, megyeget? Amikor meg más tesz észrevételt akkor neked áll feljebb úgy, hogy csak te nem veszed észre miről ír a kommentelő?
  Tudod egyáltalán, hogy most miről is van szó?”
 • 1. nagytibi 2013. október 03. 16:05
  „Milyen érdekes, hogy ilyen cikkek kapcsán a Kisalföld nem írja le Turi György nevét, pedig ha jól tudom ő a társulás elnöke!!! Talán ilyenkor kellene megszólítani kedves újságírók, hogy mi is volt, hogy is volt Polgármester úr? Ki hibázott?
  És egyáltalán ki lesz itt felelősségre vonva????”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közösségiház-avató Rábacsécsényben

Pénteken délután négy órakor adják át ünnepélyesen a helyieknek a többfunkciós közösségi házat és a… Tovább olvasom