Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Akár a hődíj is csökkenhet

Fűtőerőművé alakítják a csornai fűtőművet, s a beruházás kedvező hatásaként akár tíz százalékkal is csökkenhet a hődíj a városban.  Ha a kormány ígéreteinek megfelelően az idén nem emelkedik a gáz ára, akkor legalább tízszázalékos hődíjcsökkenés várható. 
Dolgoznak a szeneskazán átalakításán
A napokban a Csornai Hőszolgáltató Kft. Barbacsi úti telephelyén megkezdődött a fűtőmű gázalapú rekonstrukciója. Szabó István, a cég ügyvezető igazgatója elmondta, hogy elsőként a bontási munkákat végzik el. Így például az egyes helyrajzi számú, tizenhét éves, széntüzelésű kazán is befejezte működését, a fűtőműben megszűnt a széntüzelés. Az említett kazánon jelentős átalakításra lesz szükség. Egy gáztüzelésű égőt szerelnek fel a berendezésre, amit várhatóan a nyár végén már üzembe lehet helyezni.
Szabó István tájékoztatott arról is, hogy emellett megkezdődtek a beruházáshoz kapcsolódó egyéb munkák is. A 85-ös főút mentén a döri elágazástól a Virág utcán keresztül épül egy acél középnyomású gázvezeték, ami a fűtőmű gázellátását biztosítja. Ezzel párhuzamosan a gázmotor telepítésének előkészítése megkezdődhet. Egyébként két gáztüzelésű kazán lesz, s közülük az egyik kizárólag gázüzemű, a másik pedig alternatív gáz – fűtőolaj égővel működik. Még a nyáron elvégzik a víztechnológia rekonstrukcióját is.
Az ügyvezető igazgató szólt arról is, az ősztől a csornai fűtőmű fűtőerőműként működik és megkezdődik a villamosenergia-termelés. Október végétől óránként két megawatt áramot termelnek, s ezt a szintén megépítendő célvezetéken keresztül betáplálják a 120 kilovoltos alállomásra, s így a villamosenergia-rendszerbe kerül.
Tehát a tervek alapján a beruházás ősszel befejeződik. Mint korábban megírtuk, a beruházó az ÉDÁSZ Rt. – Égáz Rt. konzorcium által alakított Csornai Kogenerációs Erőmű Kft. A beruházás költsége megközelíti a félmilliárd forintot. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körülnézett és továbbhajtott

Két ember meghalt abban a balesetben, mely tegnap délután történt Kónynál. A rendőrök a koronatanút… Tovább olvasom