Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Ahol nincs kiközösítés

Sajátos nevelési igényű gyerekek gondozásával, fejlesztésével foglalkoznak Csornán az Arany-iskola óvodájában.

A képzéssel szeretnének utat mutatni az érintett családoknak.

A csornai Arany János Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Központban öt éve működik óvoda. Az intézményben a sajátos nevelési igényű gyermekek gondozásával, nevelésével, fejlesztésével és korrekciójával foglalkoznak. A csoport napközi otthonos formában működik, egy gyógypedagógus óvónő és egy asszisztens irányításával.

Az óvoda létrehozását az indokolta, hogy a korai fejlesztés után hiányzott egy láncszem, amely törésmentes átmenetet biztosít a korai fejlesztő és az általános iskola között. Az Arany-oviba egy szakbizottság vizsgálata és javaslata alapján kerülnek a gyerekek a Rábaközből és környékéről. Jól felszerelt csoportszoba biztosítja az oda járó apróságok sokoldalú, harmonikus fejlesztését. Rendszeresen használják a korai fejlesztő mozgásos eszközökkel felszerelt helyiségét is. A speciális óvodai nevelés a csecsemő-, de főként a kora kisgyermekkori fejlődés
hiányosságait hivatott pótolni. Az alkalmazott speciális módszer- és eszközrendszert az egyéni szükségletek határozzák meg. Alapelve a játékosság, és nagy hangsúlyt kap a cselekvésbe ágyazott, minél több érzékszerv bevonásával való ismeretszerzés. Fontos számukra az önellátásra, önállóságra nevelés.

Egymást segítve, sok játékkal telnek a mindennapok az Arany-oviban.
Egymást segítve, sok játékkal telnek a mindennapok az Arany-oviban.

– Csoportunkban a gyerekek körében ismeretlen a sérülésekből fakadó megkülönböztetés, kiközösítés – fogalmazott Nagyné Soós Andrea gyógypedagógus óvónő. – Egymást segítő légkörben telnek mindennapjaink. Ha szükséges, egyik mozgásában akadályozott segíti az öltözésben a másikat, ami számukra természetes. Az érdekes élethelyzetek egyike, mikor a két féloldali bénulásos gyermekünk tökéletes egyetértésben úgy fűz gyöngyöt együtt, hogy egyiküknek a jobb, a másiknak a bal keze az ép.

A tervekről a szakember elmondta: minél több olyan programra szeretnének eljutni, melyek a gyerekek érzelmi, értelmi fejlődéséhez hozzájárulhatnak. Céljuk, hogy utat mutassanak azoknak a családoknak, amelyek még nem találták meg őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Odaadnák a szociális ellátást

Kistérségi fennhatóság alá adná szociális feladatait a bősárkányi önkormányzat. Tovább olvasom