Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

A vízdíjkülönbözetet a község fizeti

Szil - Szilban nem kell többet fizetni a vízért jövőre - így döntött a település képviselő-testülete. A polgármester szerint ugyan népszerű, de hosszú távon mindenképpen kedvezőtlen határozatot hozott a testületi többség.
A szili képviselő-testület nem szavazta meg a víz- és csatornadíj 5,1 százalékos emelését. Ezzel másfél millió forintos terhet tett a plénum az önkormányzatra, hiszen a régi és az új ár közti különbözetet a községi költségvetésből kell kifizetniük a Pannon-Víznek. A polgármester szerint a helyiek érdekeit csak rövid távon szolgáló döntést hoztak képviselőtársai, amivel ő nem ért egyet.

A tíztagú testületben heten szavaztak az emelés ellen.

A lakosság számára 2008-as áron folyik a víz. A különbözetet - Jakabné Szabó Éva esetében is - az önkormányzat fizeti.
A lakosság számára 2008-as áron folyik a víz. A különbözetet - Jakabné Szabó Éva esetében is - az önkormányzat fizeti.
- A képviselő-testület a megismételt ülésen sem fogadta el minősített többséggel a díj emelését - mondta a Kisalföldnek Lengyel Lajos. - Úgy érzem, ezzel a testület a lakosság rövid távú érdekeit képviselő döntést hozott. Felelős községvezetőként azonban elfogadom a többség akaratát és annak szellemében intézkedünk. A díjemelés fogyasztóhelyre kiszámítva 2642 forint, a lakosságszámra kivetítve 921 forint többletet jelentett volna egy évben. A különbözetet így az önkormányzatnak kell vállalnia, ami nehéz helyzetbe hozza a falut. Sajnos Szil is, ahogy a többi rábaközi község többsége, egy lábon áll. Azaz a mezőgazdasági tevékenység mellett csekély az ipari vállalkozásokból származó bevételünk. Az agrárium évek óta tartó válságát most tetézi a jelenlegi ipari, pénzügyi válság is. Ebből a szempontból részben érthető a képviselők reagálása a díjemelés ötletére. Mivel kötelező közszolgáltatásról van szó, a hatósági ár és a lakosság térítési díja közti különbözetet az önkormányzat költségvetéséből kötelesek vagyunk biztosítani.

A kialakult gazdasági helyzet miatt lakosságot érintő adóemelést nem terveztünk be. A költségvetés bevételi oldala aszalódik, így a kiadásokat csökkentve tudjuk csak megtakarítani ezt a másfél millió forintot. Azt kell tehát eldöntenünk, melyik ujjunkat harapjuk meg.

Lengyel Lajos hozzátette: az intézmények zavartalan működtetése az első. Megoldás lehet a település fejlődését jelentő, kisebb léptékű beruházások elnapolása, mivel az önrészt nem tudnák minden esetben biztosítani. Ilyen fejlesztés lehet a ravatalozó felújítása vagy a tájház kialakítása.

- Hozzányúlhatunk az adható kategóriába tartozó szociális kiadásokhoz is, csökkentve a kifizetéseket - jegyezte meg. - Csökkenthetjük a civil szervezetek támogatását, vagy a jogos szociális juttatásokat szigorúbb feltételekhez köthetjük. A testület döntése 2009-re népszerűnek tűnhet. Később azonban további áremelések, magasabb infláció várhatók. Attól félek, hogy 2010-ben a mostani döntés miatt drasztikus emelésre lesz szükség.

Lengyel Lajos szerint akár a most elmaradt ötszázalékos drágítás után két és félszeres, háromszoros díjemelésre is lehet számítani 2010-re. Ezt a mértéket azonban az önkormányzat már nem tudja vállalni, ezért mindenképpen a fogyasztóknak kell megfizetniük.

Olvasóink írták

 • 3. Goldman 2009. január 09. 08:25
  „Gabesz01: Hogy megértsd: Az akadálymentesítést törvény írja elő és határidőt is szab annak betartására.”
 • 2. Gabesz01 2009. január 08. 09:02
  „Én csak azt nem értem hogy az akádálymentesített hivatal (kb 5 mill önköltség) miért volt fontosabb? most meg 1,5 milláért szívnak éveket....... Grat a vezetésnek. LOL”
 • 1. Goldman 2009. január 06. 20:09
  „Azt a legkönnyebb! Árat emelni egy olyan cégnek amelynek nincs sem versenytársa sem alternatívája. Ilyen erővel annyit emelhetnek amennyit nem szégyelnek. Szégyeljék magukat! Igenis...szégyeljék magukat! Már egy hozzászólásomban megírtam...hogy zárnák el náluk a gázt...!!
  Más kérdés, hogy Szilban ezzel a döntéssel jövőre nagyot fog szívni a lakosság....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikerek és kudarcok éve

Szany - Szanyban az összesen 1200 embert foglalkoztató vállalkozások jelenléte a fejlesztések… Tovább olvasom