Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

A víz az úr: homokzsákok készenlétben, úszik Sarród is

A Hanság térségében mától belvízvédelmi készültséget rendelt a vízügyi igazgatóság. Ezzel együtt a fertőújlaki zsilipet is lezárták, így a Fertő tó vízleengedése is szünetel. Csornán úsznak a pincék. Sarród és térsége is úszik. a Kapuváron a szennyvíz csatorna rendszer több utcában visszanyomja a szennyvizet a lakásokba.

13.30: Most érkezett - gondok a szennyvíz-elvezetéssel

Információnk szerint a magas belvíz miatt a kapuvári szennyvíz csatorna rendszer több utcában visszanyomja a szennyvizet a lakásokba.


Sarród és térsége is úszik

A Fertő tó leengedése nehéz helyzetbe hozta Sarród, Nyárliget, Fertőújlak, valamint Tőzeggyármajor környékén élőket. A zsilip megnyitása után olyannyira felduzzadt a Hanság-főcsatorna, hogy a térség belvizét levezető Ikva patak és a Homok-sarródi csatorna vize visszafolyik. Turi Lajos, Sarród polgármestere elmondta, a helyzet kezd katasztrófálissá válni.

– A Fertő tó leengedése az osztrák üdülő tulajdonosoknak kedvez, a magyar gazdák érdekeivel, úgy tűnik senki sem törődik – kesergett a faluvezető. – Több száz, de talán ezer hektár termőföld van most víz alatt. Az is előfordulhat, hogy több hétig nem lehet rámenni a földekre, miközben kezdődnek a tavasz mezőgazdasági munkák. Kérdés, ki téríti majd meg a károkat? Véleményünk szerint lenne megoldás. Akkor, amikor kinyitják a zsilipet, üzembe lehet állítani az átemelő szivattyúkat. Igaz, ez pénzbe kerül, de talán kevesebbe, mint a gazdák kára.
Belvíz - Csorna, Sarród, Hanság

Több ezer hektár víz alatt

Janák Emil, az igazgatóság vezetője elmondta, a Hanságban több ezer hektáros terület van víz alatt. Egyelőre két szivattyút állítottak üzembe, amelyek a Hanság-főcsatornába, valamint a Rábca folyóba emelik át a vizet.

Sopron, illetve Fertőszentmiklós térségben is jelentős területek vannak víz alatt, az árkok sok helyütt megteltek. Mint azt a kisalfold.hu megtudta, az árkok karbantartása a tulajdonosok feladata. Ám ez sajnos nem minden esetben történik meg.

Megyénk folyóinál még nincs készültség. Igaz, az Ikva vízszintje folyamatosan emelkedik. Amennyiben továbbra is tart az esőzés, és Ausztriában a tavaszi olvadás, nem kizárt, hogy a patak a hétvégén ismét kiönt a medréből. A szekértői bizottság ma délután ül össze.

A megyei katasztrófa védelmi igazgatóság is készül az esetleges áradásra. Funk József ezredes, az MKI igazgató helyettese arról tájékozatta a kisalfold.hu-t, hogy megyénkben 20 ezer darab homokzsák áll azonnal rendelkezésre. A hatékony beavatkozás érdekében a nagyobb városokban a tűzoltóságokon, illetve a polgári védelmi raktárokban is tárolnak homokzsákokat.

Víz alatt vannak a pincék Csornán

A sok csapadék miatt sok ingatlantulajdonos bosszankodik Csornán. A víz már a magasabban fekvő területeken lévő házak pincéit is elárasztotta. A kiscsornai

Köteles István pincéjében már a kazán is elöntötte, így kénytelen volt kandallót vásárolni és azzal fűti otthonát. A Táncsics utcai Hökkön Józsefnek évek óta visszatérő problémáj a belvíz. Ő még ugyan tud fűteni, de csak úgy, ha begyújtás előtt kiszivatja a vizet pincéjéből. A férfi azt mondja: régen nem volt ilyen gond, az elvezető árokrendszer megfelelően működött.

Amikor azonban hozzányúltak az 1970-es években, rögtön jelentkezett a víz nála is. Az önkormányzatnak pénze az elvezető rendszer felújítására nincs. Turi György polgármester arról tájékoztatott, hogy legutóbb pályázati úton próbáltak forrást szerezni, de igényüket elutasították. Önerőből viszont képtelenek kezelni a helyzetet.

Olvasóink írták

 • 20. magyarattila 2009. március 09. 12:38
  „Merthogy Őn szerint a kapuvári fidesz megtiltja nekem, hogy meghallgassam az Ön elképzeléseit?
  Vagy Önnek tiltja meg, hogy elmondhassa nekem az ötleteit?
  Ugyanis ez az első lépés és mi már itt elakadtunk...”
 • 19. magyarattila 2009. március 09. 10:07
  „Tehát akkor nem is kíván együttműködni, csak továbbra is azt mondani úton-útfélen, hogy ez mások miatt nem lehetséges?”
 • 18. Stat 2009. március 08. 12:48
  „Tisztelt Fedayn!
  Ha a begyöpösödött néptáncosok, akiknek a nagy része nem is kapuvári,ezért bele sem szól az ottani politikába, nem lennének, kapuváron elég kevés kultúrális esemény történne.Kérem gondolkodjon egy kicsit, mert azt hiszem ők sokkal többet tesznek az Ön városáét, mint a kapuváriak
  tisztelettel egy nem kapuvári begyöpösödött családtag”
 • 17. magyarattila 2009. március 08. 11:55
  „Kedves Fedayn

  Hát cáfoljunk rá akkor erre! Működjünk együtt!
  Ne mindig a választásokon akarjunk fordítani a világ menetén.
  Keressen meg és beszéljünk az elképzeléseiről.
  Amíg ezt nem tesszük meg, amíg meg se próbáljuk, addig csak szöveg, hogy nem lehet együttműködni!

  (Kapuváron pedig nagyon sok kreatív és lelkes ember van és messze nem igaz, hogy csak begyöpösödött fúvós és néptáncos létezik. Bár tény, hogy -többek mellett- a fúvósok és a néptáncosok tevékenysége azért látszik, mert nem csak szövegelnek, hanem folyamatosan dolgoznak is.)

  Üdvözlettel: Magyar Attila”
 • 16. magyarattila 2009. március 08. 11:00
  „Kedves Fedayn

  Nem akarok belemenni itt ilyen jellegű vitába, mert tudom, hogy teljesen parttalan lenne és ugyanakkor nem oldana meg semmit. Ráadásul mindenkinek tökéletesen elege van már az ilyesmiből. De bizonyára egy 2/3-os Jobbik választási győzelem esetén minden tökéletes lenne ebben az országban, eső sem esne csak amennyi éppen kell, szél is csak éppen lengedezne, és minden vízelvezető árok amely jelenleg be van temetve csoda módra megtisztulna, a társadalomban meglevő árkok meg maguktól eltűnnének. És persze gondolom nem működne/működhetne egyetlen művészeti csoport sem a városban...

  Egyébként ha úgy érzi, hogy vannak ötletei, amelyekkel lehet javítani a város helyzetén, vagy érdemi munkát szeretne végezni a közösségért, keressen meg. email: ma@mpr.hu tel: 20 / 477 5086

  Ha azonban csak ´szöveg és PR´ a célja, mellyel a Jobbiknak kíván további népszerűséget teremteni, akkor jó munkát ehhez is.

  Üdvözlettel: Magyar Attila”
 • 15. sig 2009. március 08. 10:35
  „Sokszor látni,amint nyáron a lenyírt füvet az árokba öntik Csornán.
  Azok az emberek nem gondolják át tetteik következményét?
  Habár gondolom máshol is előfordul.”
 • 14. pampus 2009. március 08. 06:45
  „Érdekes hozzáállások vannak az illetékesek részéről. Ez hasonlít a téli útkezelésekhez. Ott is mindig felkészülnek a természeti "áldásokra", csak hát az mindig "váratlanul" jön!-szokták közölni az illetékesek! Hát persze a felelős beosztások csupán azért vannak feltalálva, hogy kiemelt juttatásokat lehessen zsebre vágni ez által. A felelősség alóli kifogás gyártásnak a tárháza pedig kimeríthetetlen ebben a rendszerben! A közpénz pedig fogyó, sőt egyre fogyóbb eszköz. Az utánpótlásra pedig mindig lesz "rendelet alkotó"!”
 • 13. opelzafira 2009. március 07. 20:20
  „Szia GOLDMAN! Én szivesen várlak a pincébe egy jó fürdőzésre,de csak ha tudsz úszni!”
 • 12. magyarattila 2009. március 07. 19:38
  „Kedves Fedayn

  Itthon nálunk is áll a víz a pincében. Ahol mi lakunk ez esősebb években mindig előfordul. Elrakjuk biztos helyre ami nem vízálló, és merjük, lapátoljuk a vizet... A városnak ez a része feltöltött rész, régen itt a mocsár széle volt.

  Vannak olyan részei a városnak, amelyek korábban vízgyűjtő területek voltak, és vannak akik meg úgy gondolják, hogy oda is simán lehet alápincézett házat építeni mindenféle szigetelés (és ez is megtörténik: építési engedély nélkül). Sokszor nem vesszük tudomásul, hogy vannak természeti és talaj adottságok, amik egyszer-egyszer ´visszaköszönnek´. Az Önkormányzat nem képes minden határon túl dacolni a természet erejével és mindeközben persze az olyan emberi cselekedetekkel, mint a néhány száraz év alatt betemetett vízelvezető árkok, az átfolyó nélkül kialakított ´kétautós´ kapubejáró hidak. Sehol sem tud a világon egyetlen vezetés sem elhárítani mindent, amit az elemek szeszélyei képesek okozni, csak körül kell nézni. Örüljünk, hogy jelenleg még viszonylag kevés szélsőséges időjárás okozta igazi katasztrófa érhet el minket itt a Kisalföldön.

  A város vízelvezető rendszerének rekonstrukciós terve korábban elkészült, olyan horror összegbe kerül, hogy saját forrásból nem oldható meg még akkor sem, ha ettől a naptól fogva se fúvószenekar, se néptánc, se közvilágítás, se gimnázium, se szociális ellátás, se parkfenntartás, se sporttámogatás, se képviselő testület, se Kárpátia koncert nincs.

  Ha pedig tényleg azt gondolod, hogy a városban működő művészeti csoportok munkája csak azért érdemes arra a -tagjaik és családjaik által belefektetett közösségi munkához képest- szerény támogatásra, mert egy magamfajta botcsinálta amatőrzenész ´fúvóscimbi´ tagja a város képviselő testületének és ezt követeli mindenek felett, akkor elnézésedet kérem.

  üdvözlettel: Magyar Attila”
 • 11. Gondolkodo 2009. március 07. 16:45
  „jó napot!Kallenak igaza van,árkokat nem kellet volna betemetni, a meglevőket takaritani kéne,régen is volt eső,a falukban volt vizgyüjtö,főldek melett árkok, és nem uszott semmi,a nagy okosok mindent betemettek,pedig az idős paraszt ember megmondta az védi termést az árok,”
 • 10. csakegynő 2009. március 07. 10:30
  „Nem csak a városokat vagy a nagyobb falvakat kellene mindig az elsők közé tenni, hogy ott mekkora a víz. A kisebb falvakkal pedig már nem is foglalkoznak. Nem csak Kapuváron van víz a pincékbe hanem sok más helyen is. Kapuvártól több falun keresztül is az árkok tele vannak vízzel, mi lenne akkor ha néha a kisebb falvakon járnának és arról nyilatkoznának! Hiszen nem kell elnyomni a falvakat mert azok csak faluk!!!”
 • 9. Dr.Kotász 2009. március 07. 09:18
  „Kedves TakácsTamás dörtiblúzbend!
  Gondolom Ön is ott teszi a semmit városunk házában,mivel erre utalnak szavai.Nem hiszem,hogy Gy.Ferencnek kellene magától pénzt adnia Kapuvár csatornázásához,hanem a mi kis okosainknak kellene,pályázni,esetleg segitséget kérni tőlük.Nem forditva!És ezt megtették? Nem.Kapott pénzt a Város? és hol van?ha ilyen pontosan vázolta fel az összegeket... hahaha...karban van tartva? Ezek szerint nincs...gyalogoljon végig kedves Uram karonfogva a kedves munkatársaival a városban,és nézzen körül.csak utána várom válaszát!-én ezt megtettem-közlöm.”
 • 8. TakácsTamás 2009. március 06. 22:53
  „Azért azt jó volna, ha tudnád öreg, hogy a legtöbb csatorna tisztításához az államnak kellene pénzt adnia, mert az önkormányzatok ezt nem tudják finanszírozi. 1999-ben, 2000-ben a kormány 100 millió forintot adott a Kapuvári Vízitársulatnak a 800 kilométernyi csatornarendszer karbantartására. A Gyurcsány-kormány 5 milliót. Miről beszélünk? Ja, hogy kell a pénz a miniszteri meg az államtitkári jutalmakra? Erről ugass, ne az önkormányzatot fikázd, amire már így is millió egy kötelező állami feladatot terhel a kormány azzal, hogy az intézményektől állandóan elvon, csökkenti a normatívákat. Ezt nem tudtad, sötét?”
 • 7. Dr.Kotász 2009. március 06. 20:55
  „Hát nem volt már elég figyelmeztetés a kapuvári önkormányzatnak,hogy szar az egész város szennyvízrendszere?Esetleg nem azt kéne megújítani és megcsinálni,mintsem,hogy szobrokat és kamerákat terveznek a városba?Abszurdum,ami már itt van..tavaly is hány lakás és rengeteg üzlet kocsma elázott!!!Köszönet a város vezetésnek!Ha én polgármester lennék,végig sétálnék minden nap a városban,hogy rendben mennek-e a dolgok?!Mert ha nem,hogy tud igy lefeküdni aludni? Ez polgármester?!hahaha”
 • 6. Judytka 2009. március 06. 20:13
  „Mi lesz,ha olvadásnak indul úgy igazán az Alpokban a hó?”
 • 5. Goldman 2009. március 06. 19:52
  „tiszta amerika...minden pincetulajdonosnak saját úszómedencéje van....nem is kell már a termál”
 • 4. kalle11 2009. március 06. 14:53
  „Talán nem kellett volna betemetni sok helyen az árkokat, a meglévőket pedig ki kellene takarítani. Hollandiában nincs belvíz, pedig egy része a tenger alatt fekszik. Persze ott többet áldoznak erre is.”
 • 3. omm 2009. március 06. 13:02
  „Úszik az egész Rábaköz is. Igazából a Kisalföld ezen részén a pincék csak gondot okoznak. Semmit sem érdemes tárolni bennük. Talán csak gombát...”
 • 2. Putyilov 2009. március 06. 12:17
  „Érdekes kérdés.
  De válasz nem lesz rá.”
 • 1. pampus 2009. március 06. 11:12
  „No, most az a háromtagú család ,aki a pincében lakik az "önkormányzat" jóvoltából ,azokat tanítják úszni? vagy már kiúsztak és van lakásuk? Már nincs több leány anya egy gyerekkel jó anyagi és lakáskörülmények között, aki el igényli és ki is utalják neki a jobban rászorulók elől a szociális bérlakást?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Járható különbségek a határban

Csorna–Szany - A szanyi határ útjai rendben vannak, a csornaié nem. A szanyi gazdák kaphatók… Tovább olvasom