Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

A város néprajzát gyűjtik az egyetemisták

Kapuvár - Szegedi egyetemisták térképezik fel Kapuvár néprajzát. A kétszer egyhetes munkát jól fogadják a helyiek, eredményéből kiadvány is készülhet.
Varga Sándor, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) néprajz tanszékének oktatója és az intézmény tizenegy hallgatója két hétig szakmai gyakorlaton vesz részt Kapuváron.

– A diákok kötelező nyári gyakorlatukon néprajzi gyűjtést végeznek a városban, hiszen csak akkor kaphatnak diplomát, ha az úgynevezett terepgyakorlat meglétét bizonyítani tudják – mondta el a Kisalföldnek Varga Sándor. Hozzátette, a munka egyelőre csak Kapuvár területére terjed ki, ám a későbbiekben fontolgatják a gyűjtésbe vont terület bővítését.

– A hallgatók közt különböző témákat osztottunk fel, többek közt a népi hiedelemvilágot és az éppen átalakulóban lévő babonák világát. Ez utóbbit szeretnénk munkatársaimmal jobban „megfogni" – mondta Varga Sándor. Ezenkívül az élet nagy pillanatait; a születést, a halált vagy éppen a lakodalmat kísérő szokásokat, valamint a tánccal kapcsolatos hagyományokat is feltérképezik a szegedi egyetemisták. A gyűjtésből azonban nem maradhat ki a népzene, vagy akár a cigányság kultúrája sem.

Varga Sándor: Kapuvár néprajzát gyűjtjük, amelyből kiadvány is születhet.
Varga Sándor: Kapuvár néprajzát gyűjtjük, amelyből kiadvány is születhet.

Varga Sándor elmondta, augusztus végén még egy hetet szánnak a kapuvári anyagok gyűjtésére, majd később szó lehet egy kiadvány elkészítéséről is. Eredményeiket írásban rögzítik, s ebből a kapuváriak is profitálhatnak. Az egyetemisták szerint a helyiek egyelőre jól fogadják a néprajzosokat. A gyűjtést a kapuvári néptánciskolát fenntartó Rábaköz Öröksége Alapítvány finanszírozza a „Közkincs" programból pályázott egymillió forinttal.

Olvasóink írták

  • 1. Csitei Gábor 2008. július 09. 17:01
    „Kedves Néprajzos Barátaim!
    Kedves Kapuvári Lakosság!

    Nagy jó, hogy pályázati támogatásból megkezdődött Kapuvár város néprajzi szempontból történő feltérképezése, pozitív dolog!
    Tudom, hogy sok érdekességre találtak Kapuvárott, és örülök, hogy augusztusban folytatódik a munka. Reméljük, hogy Kapuvár néprajza hamarosan tényleg közkinccsé válik egy könyv formájában! További jó munkát!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínai boltokban válogat a vevők zöme

Csorna - A csornaiak többsége – döntően anyagi okokból – a kínai üzletek… Tovább olvasom