Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

A tavalyinál sokkal nagyobb búzatermést várnak

Magyarország - Egyelőre ideálisak a kilátásai a jó búzatermésnek, de a növény sokáig „kinn alszik" még. A tavalyinál jóval több, legalább 4–4,5 millió tonnás termésre számítanak. Ám ez nem hoz lisztárcsökkenést.
Tavaly számos nehézséggel kellett megküzdeniük a gabonatermelőknek. Az aszály miatti terméskiesés, s ennek nyomán a felvásárlási árak növekedése sok fejtörést okozott az ágazatban. Az idei kilátásokról érdeklődött a Kisalföld Csordás S. Tibortól, a Pannonmill Zrt. vezérigazgatójától.

– Ez idő tájt mennyi búza van az országban, egyáltalán kitart a készlet az aratásig? – kérdeztük elsőként.

– Jelenleg elegendő ótermésű búza van a malmok és a kereskedők birtokában. Az aratásig szükséges készleteket mindenki megvásárolta vagy lekötötte. Búzából már nincs számottevő szabad készlet.

– Milyenek az idei terméskilátások és mi lesz az új búza ára?

Csordás S. Tibor
Csordás S. Tibor


– Egyelőre ideálisak a körülmények a jó búzaterméshez, de a növény sokáig „kinn alszik", hisz messze még az aratás. Az ország legalább 4–4,5 millió tonna termésre számíthat az április eleji becslés alapján és ez jelentősen több a tavalyinál. Európa-szerte is jók a terméskilátá-
sok, ám az elmúlt két esztendőben végbement készletcsökkenést egy év jó termése nem pótolja. Az idei árak dinamikus, sokkszerűen ható emelkedésével senki sem kalkulált. A piac idegességét mutatta, hogy az árak tonnánként, áfa nélkül 40 ezer és 75 ezer forint között mozogtak. A magyar tőzsdén mostanában tonnánként 45–48 ezer forintért kötnek üzletet az aratást követő időszakra. Ezt mi is irányadónak tekintjük, figyeljük az eseményeket, a forint helyzetét és ezek után döntünk.

– Csökkenhetnek a mostani magas gabona- és kenyérárak?

– A gabona várható ára a tavalyi súlyozott felvásárlási átlagárak körül várható. Ezek a termelői árak nem tartalmazzák a malmokat terhelő s egyre növekvő szállítási, finanszírozási és raktározási költségeket. Emelkedik a villamos energia ára is és ezeket már nem lehet korrigálni.

Így a liszt árát illetően nem gondolok csökkenésre, a kenyérár pedig gyakran kiszámíthatatlan pályán mozog.


– Az árak mesterséges torzítása ismert és kiszámíthatatlan taktikája az áruházláncoknak.

– Miként befolyásolja az árakat a biodízel- és bioetanol-üzemek egyre nagyobb „étvágya"?

– Biztos, hogy a következő évtizedeket meghatározza ezen üzemek tevékenysége. Ám a felvásárlási árszintjük a nyersolaj árától és a bioalkotórész mértékétől függ. A növekvő mérték árfelhajtó hatású lehet, de ezen a téren is vannak gazdaságossági határok. Ezt mutatta az elmúlt év is, hiszen alig valósult meg bioetanol-beruházás a magas árak miatt.

– A Pannonmill Zrt. milyen stratégiát követ az új gabona felvásárlása során?

– Már készítjük elő raktárainkat az aratásra, s igyekszünk javítani az átvétel feltételein. A termelői kör ismeri a magas minőségi elvárásainkat és teljesíti is azokat. Ebben nem is lehet enyhítésre számítani, sőt, a nyomon követhetőség érdekében további feltételeket kell szabnunk a piaci elvárások nyomán. A korábbi partnereinktől az eddigiekhez hasonló búzamennyiséget kívánunk felvásárolni, a többletigények kielégítése érdekében megtettük a szükséges lépéseket. A fizetés pontosságában, a beszállítási ütemezésben nem tervezünk változást.

Olvasóink írták

  • 1. matriné 2008. május 13. 20:41
    „No, akkor lesz megint kenyér ár emelés! Mert, ha kevés van azért, ha sok van azért!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ügyészség előtt a tizenhét betörő

Csorna - Vádemelési javaslattal adták át az ügyészségnek a nyomozók a csornai betöréssorozat… Tovább olvasom