Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 32°C Még több cikk.

A Rekultív megvétele az egyetlen megoldás

A Rekultív kft. többségi tulajdonrészének megszerzése az egyetlen megoldás a szemétszállítási szolgáltatás ellátására. Így látják az érintett települések vezetői.

A Mosonmagyaróvári Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Társulás többségi tulajdont szerezne a Rekultív kft.-ben. Ezzel a törvényi előírásoknak tennének eleget a tagönkormányzatok. A jövőben ugyanis szemétszállítási közszolgáltatást csak többségi állami, önkormányzati vagy társulási kézen lévő cégek végezhetnek. A rábaközi községvezetők úgy látják, a kijelölt út megfelelő, de vannak még kérdések.

Szalai Zoltán, Farád polgármestere úgy fogalmazott, a cégszerzésnél kisebb horderejű kérdéseket is jobban előkészítenek a farádi községházán.

– Ez egy komoly, a szolgáltatás színvonalát hosszú távon meghatározó döntés lesz. Ennek ellenére nem rendelkezünk pontos számításokkal, kalkulációval a kft. működtetésének várható részleteiről – mondta a Kisalföldnek Szalai Zoltán. – Ezért is mondtam, hogy nálunk kisebb kérdéseket is jobban előkészítenek az önkormányzati hivatal szakemberei. – Azt tudjuk, hiszen a törvény előírja, hogy csak ez lehet a megoldás, de nem rendelkezünk kellő információval. Pozitívum viszont, hogy az önkormányzatok, illetve a társulás majd maga határozza meg például a szállítási díjakat. Így nem külföldi tulajdonú, nyereségre törekvő cég ügyfelei leszünk.

Szalai Zoltán, Farád polgármestere
Szalai Zoltán, Farád polgármestere

Bősárkány polgármestere, Szalay Imre szerint is csak a Rekultív kft.-ben való többségi tulajdonszerzés lehet megoldás a 71 település számára.

– Arra ugyanis, hogy egy másik, a törvényeknek megfelelő vállalkozás jelentkezik a szolgáltatásra, nincs esély – jegyezte meg. – Most tehát mindkét félnek, a Rekultívnak is és a társulásnak is érdeke az egyezség. Nekünk, önkormányzatoknak pedig kötelességünk, hogy a szolgáltatást az elvárt színvonalon biztosítsuk. A nagytérségi társulás nem üres kézzel vág bele a cég működtetésébe, hiszen nyertes pályázat által rendelkezünk hulladékfeldolgozó gépekkel és szállítóval is.

Szalay Imre, Bősárkány polgármestere
Szalay Imre, Bősárkány polgármestere

Szilágyi Andrásné, Acsalag polgármestere számára sem kétséges, hogy a cégvásárlás lesz a megoldás a társulás számára. Még akkor is, ha vannak bizonytalanságok.

– A Rekultív kft. működését jogászok, könyvvizsgálók, szakemberek ellenőrzik jelenleg is. Az ő szakvéleményükre támaszkodva hoz majd döntést a nagytérségi társulási tanács – fejtette ki véleményét. – Vannak persze olyan tényezők, melyek bizonytalanná teszik a vásárlást. Például a kft. 450 millió forintos hitele, melyből a koncessziós díjat fizette ki korábban. A törvény azonban egyértelmű és a kormány szándéka is a rezsi, közte a szemétszállítási díj csökkentésével kapcsolatban. Ezért bízom benne, hogy az állam majd segít áthidalni a kezdeti nehézségeket.

Szilágyi Andrásné, Acsalag polgármestere
Szilágyi Andrásné, Acsalag polgármestere

Olvasóink írták

 • 11. Zetoros 2013. június 16. 14:31
  „Hagyni kellett volna mindent a maga medrébe folyni. Az önkormányzatok meg tegyék bele a pénzüket a rekultivba hogy 51% -ot kivásároljanak a cégből(nem kevés több mint 440 millió ft).Így is kevés a pénz a kis faluk költségvetésébe . Rezsicsökkentés lévén majd veszteséges lesz a cég, akkor majd a faluk újra adnak bele? Ha igen ,honnan veszik el a pénzt? Gondolom a lakosságra vetnek ki különböző adókat.”
 • 10. Köszörűs 2013. június 15. 13:49
  „9. nagytibi 2013.06.14. 08:24

  ...nincsenek illúzióim...
  Tudsz te még alább is süllyedni.”
 • 9. nagytibi 2013. június 14. 08:24
  „mindigatutit te agyhalott! Tapsikolok is és örömmel tölt el ha ez neked nagyon de nagyon nem tetszik! Hajrá Fidesz”
 • 8. BJ.MÓVÁR 2013. június 13. 21:36
  „A REKULTIV tulajdonosi körének ki kellene vonni a gépeket,teherautókat amíg nem a FIDESZ diktál!! Kivinni az országból aztán a FIDESZ ,ha akar szemetet szállítani,akkor építse ki a rendszert,vegyen gépeket!!”
 • 7. mindigatutit 2013. június 13. 16:56
  „Ja ez hogy tetszik??
  "Iksz Ipszilon, Gipsz Jakab:
  20 milliót adott a kormány
  "Miskolci Fideszes önkormányzati képviselő magának 12 trafikot és 76 millió forint, választóinak 20 milliót szerzett"

  Gondolom nagyon ,hiszen az egész olyan nemzeti,olyan fideszes
  Tapsikoljál csak baromarcú ehhez az egész mocsokhoz amit ezek művelnek!!”
 • 6. mindigatutit 2013. június 13. 16:22
  „Te szerencsétlen nagytibi.Hány képviselő lesz jövőre????????????????????”
 • 5. thermál 2013. június 13. 15:39
  „Kedves községvezetők, mivel Önök sem tájékozottak és a lakosság sem , miről beszélnek? Ha úgy gondolják, hogy a választóikat képviselik, akkor szerezzenek több és megbízható információt és úgy alkossanak véleményt, és álljanak a nyilvánosság elé. Most úgy értelmezem amit nyilatkoztak, hogy " jó lesz, mert csak jó lesz"”
 • 4. thermál 2013. június 13. 15:39
  „Kedves községvezetők, mivel Önök sem tájékozottak és a lakosság sem , miről beszélnek? Ha úgy gondolják, hogy a választóikat képviselik, akkor szerezzenek több és megbízható információt és úgy alkossanak véleményt, és álljanak a nyilvánosság elé. Most úgy értelmezem amit nyilatkoztak, hogy " jó lesz, mert csak jó lesz"”
 • 3. nagytibi 2013. június 13. 12:21
  „Mindigatuti: Kiebrudalt???? Te miről beszélsz 2014-ben simább Fidesz-KDNP győzelem lesz, mint három éve!! Majd ha látsz olyan pártot akinek lehet némi esélye jövőre,írd meg légyszíves! A jelenlegi ellenzék minden egyes megmozdulásával a Fideszt segíti! A polgármesterek jól látják a helyzetet , a sok bizonytalanság ellenére is csak egy ésszerű megoldás van meg kell egyeznie a Rekultívnak és a társulásnak, ez egy kényes, de nagyon fontos és hosszú távra szóló döntés!Hajrá!”
 • 2. mindigatutit 2013. június 13. 11:26
  „Azért lesznek jók ezek az új önkori non profit cégek,hogy a jövőre kiebrudalt fideszes emberkéknek meg legyen a megfelelő zsíros kárpótlás!Havi 1-1.5 millás fizetések ,prémium stb..Persze ,ha veszteséges a cég ,az sem baj,mert majd az állam megoldja.És szépen így fog lerohadni az egész (mert az tuti,hogy semmit nem fognak visszaforgatni a cégekbe ,lásd BKV,MÁV..)Éljen a rezsicsökkentés!!!”
 • 1. nagyonfááj 2013. június 13. 09:37
  „Nálunk Kapuváron a K.Z. bácsi alias C. megoldotta, hogy lényegesen rosszabb szolgáltatásért lényegesen többet fizessünk! Kiváncsi lennék a privát hasznára!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vers került elő a csornai csatáról

Június 13. az 1849-es csornai csata emléknapja. A városban most hétvégén emlékeznek meg a győztes ütközetről. Tovább olvasom