Kisalföld logö

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 2°C Még több cikk.

A rábaközi szálláshelyekre volna igény: egyre több falu tervez a kiadó szobákkal

A Rábaköz kistelepülései közül egyre többen tervezik szálláshelyek építését.
Saját erő egyelőre nincs e célra, a községi vezetők pályázatokban bíznak. A Kisalföld megnézte, a térség községeiben hol, hogyan fejlesztenének.

A rábaközi községek turisztikai fejlesztéseinek egyik fejezetével a napokban foglalkozott a Kisalföld („Többfunkciós épületek lesznek a pihenők", Kisalföld, augusztus 9.). Ennek kapcsán a kisalfold.hu-n is megjegyezték, a vidéki turizmus egyik kerékkötője a kevés szálláshely.

Ennek járt utána lapunk és elmondható, a problémát a községvezetők is érzik, sőt, több helyen a magántőke már szemet vetett a lehetőségekre. A települések költségvetésében egyelőre erre nincsen pénz, pályázatokra várnak.

Utóbbiak kihasználására számos jó példa látható a Dél-Rábaközben, ahol több turisztikai beruházás készült, készül ilyen segítséggel. Az egyik éppen Vásárosfaluban, ahol már dolgoznak egy 10 férőhelyes vidéki szálláshely építésén. A 24 millió forintos beruházáshoz 8 milliós önrészt tett le az építtető, az alapot tavaly tavasszal rakták le, októberben pedig már át is adják a létesítményt. A Kisalföld megtudta, a szálláshelyre már most vettek fel előjegyzést Angliából, de felhasználnák a környékbeli rendezvények vendégeinek elszállásolására is. A szomszédos Beledben is készülnek a turistákra, itt egy helyi vállalkozó 30–35 férőhelyes szállást építtet, várhatóan a jövő nyártól vehetik igénybe a vendégek.

Molnár Sándor polgármester: Sietős a befejezés, egy hét múlva angol vendégeket kell elszállásolnunk Vásárosfaluban
Molnár Sándor polgármester: Sietős a befejezés, egy hét múlva angol vendégeket kell elszállásolnunk Vásárosfaluban


Már működő vendégházat tartanak fenn Hövejen, ahol 26 milliós beruházásból épült szálláshely a tó mellé. Némethné István Erzsébet polgármester már örömmel újságolta, az idei évben 200 vendégéjszakánál tartanak a szezonálisan működő házban. A höveji tó mellett napjainkban magánerős kemping épül és számos ház is várja a turistákat.

A magánerős szálláshelyépítésre Farádon is találtunk példát, Szalai Zoltán polgármester elmondása szerint egy lovas turizmusra épülő, 8–10 férőhelyes szálláshelyet kezdtek el létrehozni nemrég, pályázati forrásokkal megtámogatva.

– Az önkormányzatnak erre a célra egyelőre nincsen pénze, helyi intézményeink fenntartása elsőbbséget élvez – tette hozzá a farádi polgármester. Hasonlóan fogalmazott veszkényi kollégája is, Matzkó János polgármester kifejtette, épületet nem tudnak biztosítani ilyen célra, zöldmezős beruházásra pedig nincs forrásuk.

Ha saját erőt egyelőre nem is, pályázati pénzt szívesen szánnának szálláshelyek létrehozására Himodon. Módos Ferenc községvezető szerint a régi iskola ilyen célú hasznosítása számos előnnyel járna és meglévő igény a himodi kiadó szoba. – Az iskola ilyen célú hasznosításában 6 szoba és a hozzá való infrastruktúra kialakítására van lehetőségünk, melyeket környékbeli rendezvények vendégeinek tudnánk kiadni, melyhez beadott pályázatunk is van már – mondta Módos Ferenc.

Hasonlóan pályázati támogatással képzelik el a szálláshelyek létesítését Osliban. Fodor József polgármester szerint itt is létező igényre alapoznak azok a helybéliek, akik 2013–14-re több szobát is létrehoznának a Hanság közeli községben.

Olvasóink írták

  • 2. watchman 2012. augusztus 16. 00:31
    „A Vásárosfalusi polgármester miért díszeleg Beled szintén ezt a címet viselő asszonyának gyermeke háza előtt? A munkásokon miért nincs védőfelszerelés?”
  • 1. iakopo 2012. augusztus 14. 18:04
    „És Beledben merre lenne ez a szállás?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egykori iskola épületét tennék rendbe Cakóházán

Társat keres a Rábaköz legkisebb települése. Cakóháza az új közigazgatási rendszerben szeretné… Tovább olvasom