Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

A polgármester nem érti az orvosok ellenállását

Csorna - A háziorvosok elégedetlenek, de az ügyeleti szolgálat jól járt a csornai egészségházzal. A szakfelügyelő főorvos azt mondja, elégedett a feltételekkel.


A polgármester pedig nem érti a doktorok ellenállását.

Ki igényelte, ki járt jól és ki nem a hatvanmillió forintos csornai egészségházprojekttel. Erről (is) szól a vita mostanában Csornán. A házi- és gyermekorvosok a legutóbbi képviselő-testületi ülésen elmondták: inkább maradtak volna régi, megszokott, otthonos helyükön. Egyesek még politikai ellentétet is vélnek a polgármester és a kormányzó frakció között.

Dr. Balázs Mihály, a Csorna vidéki háziorvosi ügyelet szakmai vezetője portálunkank azt mondta: számukra piros betűs ünnep volt a költözés.

– Lehetetlen körülmények, lepusztult állapotok között dolgoztunk korábbi rendelőnkben, mely a jogszabályi előírásoknak sem mindenben felelt meg – fejtette ki Bágyogszovát háziorvosa. – Folyamatosan aggódtunk, hogy az ÁNTSZ a működési engedélyünket is visszavonhatja. Az új egészségházzal ez a gondunk megoldódott. Korszerű ügyeleti rendelőt alakítottak ki, ami az országos átlagnál is magasabb színvonalú. Kétágyas betegfektetővel gazdagodtunk, a nővérek és az ügyeletes orvosok pihenőhelyisége kifogástalan. A régihez képest sokkal jobb közérzettel végezhetjük munkánkat, ami a minőségre is jó hatással van. Hozzátette: a beruházás során számos egyeztetésen kérték ki az érintettek véleményét. Balázs doktor a Csorna és Kapuvár térségi háziorvosok szakfelügyelő főorvosa is egyben. Úgy véli, az egészségház orvosi rendelői a kor színvonalának megfelelnek. A minimumfeltételeket teljesítik, és összehasonlítva a régi rendelőkkel jelentős előrelépésről van szó.

˝Lepusztult körülmények között dolgoztunk eddig, most korszerű rendelőt kaptunk˝ – mondja dr. Balázs Mihály.
˝Lepusztult körülmények között dolgoztunk eddig, most korszerű rendelőt kaptunk˝ – mondja dr. Balázs Mihály.

A csornai orvosok leginkább a betegirányítási rendszer informatikai hálózatának működését kifogásolták. A szakfelügyelő főorvos ezzel kapcsolatban elmondta: a rendszer előnyökkel jár, használata pedig elhatározás kérdése. – Nem hiszem, hogy a kollégáknak olyan nagy problémát okozhat a működtetése. Azt tudom, hogy az orvosok más és más programokkal dolgoznak, de egy kis odafigyeléssel megoldható az összehangolás. Láttam már olyan intézményt, ahol központi betegirányítás van, és úgy gondolom, hogy a betegellátásnak minőségi előnyére válik – fogalmazott dr. Balázs Mihály.

A csornai városházán megtudtuk: az egészségház működési engedélyének beszerzése folyamatban van. Éppen emiatt, mivel folyamatban lévő ügyről van szó, dr. Márkus Katalin, az ÁNTSZ kistérségi főorvosa nem nyilatkozott.

És ami talán a legfontosabb a témában, a betegek, az ott megfordultak véleménye. Portálunk gyors közvélemény-kutatásakor kiderült: elégedettek a látottakkal, tapasztaltakkal.

Németh András úgy gondolja, örülni kell, hogy gazdagodott a város. – Pályázaton nyert támogatást az önkormányzat, ezért a hozzátett önerő is jó célt szolgált – vélte. – Az épület szép lett, a várók kényelmesek és a rendelők is tetszetősek.

Bátori Zsigmond és felesége arról beszéltek, hogy egyelőre szokniuk kell az újat. – Modern, nagyon szépen kialakították az egészségházat. Eleinte furcsa volt, hogy itt kell felkeresnünk orvosunkat, de majd megszokjuk. Megújult a rendelő is, látszik, hogy új berendezések vannak, és a váróterem is sokkal világosabb, mint a korábbi volt. Nem panaszkodhatunk rá, de reméljük, minél ritkábban kell megfordulnunk itt – fogalmazott Bátori Zsigmond.

Bátori Zsigmond és felesége is elégedett az új egészségházzal. Szerintük modern és szép lett.
Bátori Zsigmond és felesége is elégedett az új egészségházzal. Szerintük modern és szép lett.

Turi György polgármester kérdésünkre, miszerint minek tudható be az orvosok elégedetlensége, úgy válaszolt, nem érti a dolgot. – Az orvosok passzivitását már a pályázat előkészítésekor is tapasztaltam. Akkor sem tudtam mire vélni, és most sem értem az ellenállásukat. Szakmai indokokat sorolnak, melyeket nem tudok elfogadni, hiszen korszerűbb, komfortosabb rendelőkbe költözhettek – jegyezte meg. A betegirányító rendszerrel kapcsolatban úgy tájékoztatott, hogy egyeztetnek, s megpróbálnak mindenki számára kielégítő megoldást találni.


Egységes volt a frakció

Írásunk egy mondatára reagálva Kiss Ottó, a Fidesz csornai csoportjának elnöke, Háncs Károly, a KDNP helyi elnöke, frakciótagok, valamint dr. Turi György polgármester, a csornai képviselő-testület Fidesz–KDNP frakciójának vezetője nyilatkozatban reagáltak. A vitatott mondat:

˝Egyesek még politikai ellentétet is vélnek a polgármester és a kormányzó frakció között.˝

 – A mondat azt sugallja, hogy politikai viták kereszttüzében került volna sor az Egészségház megvalósítására. Ezzel szemben a valóság az, hogy a frakció mind a pályázat benyújtását, mind pedig az ahhoz szükséges önrész biztosítását egyhangúlag támogatta. A frakció szintén egyhangú döntést hozott akkor, amikor az érintett orvosok igényeire figyelemmel további 10 millió forint kiegészítéssel támogatta a projekt befejezését. A frakció továbbá egyhangúlag döntött akkor is, amikor a rehabilitációs szakmérnök szakvéleményére tekintettel plusz másfél millió forintot biztosított infokommunikációs eszközök beszerzéséhez – áll a nyilatkozatban.

Olvasóink írták

 • 9. Nózi 2009. október 30. 19:22
  „Azért nem tetszik orvosainknak az új, szép hely, mert itt nekik kell fizetniük a rezsit!”
 • 8. Moo 2009. október 29. 20:04
  „Bocsi, de csak az egyik épület ürült ki.”
 • 7. csalox 2009. október 29. 18:58
  „Városunk, és polgáraink szempontjábóll tökmindegy!Egyébként igazad van únio fizet állam bácsi utalványoz!Egyébként sztem azért nem 90%, mert a doktorok kéréseinek megfelelően városunk igencsak mélyen belenyúlt a bugyellárisba.Nem tűnnek nagyon hálásnak a gesztusért!”
 • 6. hajracsorna 2009. október 29. 10:17
  „5.!

  Csak egy pontosítás: nem állam bácsi fizette a zömét (amúgy nem 2/3-át, hanem 90%-át), hanem az a csúnya rossz ajrópai junió! :-)”
 • 5. csalox 2009. október 28. 23:58
  „Csináljunk mérleget!
  A pozitívumok:A háziorvosok jobb nagyobb rendelőket kaptak,a régi felújítására esély nem volt esély,csak ezzel pályázattal.Az ügyelet jobb helyre került.Állam bácsi fizette a 2/3át!A régi lepukkant épületek értékesíthetőkami újabb bevétel az önkormányzatnak...
  A negatívumok: a háziorvosok szerint lehetne szebb jobb szebb stb...
  Elég rövídlátó itt azon vitatkozni megérte-e!
  Persze lehetett volna polgármesternek okoskodni akár évekig is, egyeztetni a végtelenségig, mig mindenkinek teljesült volna minden kívánsága majd várni a pénzt, ami soha nem jött volna össze, végül azt mondani, ez a csúnya kormány semmire nem adott pénzt, és a következő polgármesterre hagyni a rendelők teljes felújítását....”
 • 4. sorok_közt 2009. október 28. 19:10
  „persze, hogy volt....most lehet értékesíteni (bevétel!) a másik két épületet!”
 • 3. Moo 2009. október 28. 18:58
  „Jerry! De ha egyszer erre irtak ki pályázatot?! Mindegy, hogy sokkal fonotsabb dolgokra kellene pénzt. Ha kellett, ha nem, megpályázták, megnyerték.
  Mellveregetésre mindenképpen jó. De hogy valóban volt-e értelme?!”
 • 2. Jerry 2009. október 28. 17:51
  „Talán azért nem érti a polgármester, mert itt emberek gyógyításáról van,szó, ő pedig állatorvos.Talán egyeztetni kellett volna az érintettekkel néhány kérdésben és nem csak a saját feje után menni. Az egészségház orvosi rendelői a kor színvonalának megfelelnek. A minimumfeltételeket teljesítik, és összehasonlítva a régi rendelőkkel jelentős előrelépésről van szó.Talán épen ez a baj, hogy csak a minimum feltételeket tejesíti a csilli villi egészségház, míg a régivel az orvosok maximálisan meg voltak elégedve.Talán észerübb, olcsóbb lett volna azt felújítani, korszerűsíteni a kor szellemében az orvosok ember betegek maximális igényeinek ismeretében,a fen maradó pénzt pedig a kórház,mentőállomás, tűzoltóság fejlesztésére fordítani, persze a velük lefolytatott szigorú szakmai egyeztetés után.Mert szóból ért az ember..főleg a jóból.”
 • 1. t-a-ibi 2009. október 28. 17:18
  „Egyszerű a magyarázat.
  A polgármester, jobban ért a gyógyításhoz mint az orvosok.
  A bágyogszováti körzeti orvos, bölcsességből, levizsgázott!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökken a távfűtés díja

A kapuvári testület kevesli a Pannon-Víz beruházásait, öt százalékkal csökkentették a távfűtés díját… Tovább olvasom