Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

A nyugalmat választották

Rábacsécsény . A hét elején megérkezett Rábacsécsénybe az a család, amely a község önkormányzati lakásába költözhet be. Nekik köszönhetően néggyel emelkedett a falu intézményeiben a gyerekszám.
Kedden hattal nőtt Rábacsécsény lakosainak száma. Megérkezett ugyanis a községbe az első nagycsalád, akik az önkormányzat bérlakásába költözhettek be. Marikék öt perc alatt döntöttek arról, hogy lakóhelyet változtatnak. A négygyerekes család Budapestet és egy hatvan négyzetméteres lakást cserélt fel a Rába-parti falu 120 négyzetméteres szolgálati lakására.

– Egy reggeli rádióműsorban egymástól függetlenül hallottunk a lehetőségről a párommal – mondta a Kisalföldnek a családfő, Marik Péter Norbert. – Ági is és én is egyszerre arra gondoltunk: ez lenne a nekünk való, költöznünk kell.

Szerencsét próbáltunk, írtunk az önkormányzatnak. Bemutatkoztunk és izgatottan vártuk az értesítést. Meghívtak a faluba, körülnéztünk és tetszett, amit láttunk.

Igencsak nagy volt az örömünk, amikor jött a hír: bennünket választottak a település vezetői.

Marikék: A budapesti család öt perc alatt döntötte el, hogy szívesen költözne Rábacsécsénybe. Nagyon örültek, amikor őket választották a település vezetői.
Marikék: A budapesti család öt perc alatt döntötte el, hogy szívesen költözne Rábacsécsénybe. Nagyon örültek, amikor őket választották a település vezetői.

A gyerekek 6, 8, 10 és 12 évesek. A legkisebb a helyi óvodába jár majd, a nagyobbak már az általános iskola tanulói. Eredményes volt tehát az önkormányzat falu- és iskolamentő akciója. A képviselő-testület ugyanis azért döntött a bérlakások hasznosításának e formájáról, hogy emelkedjen a falu és az iskola-óvoda létszáma is. Marik Péter Norberték ezt megelőzően azt sem tudták, merre van Rábacsécsény, a faluról sem hallottak. Sem rokonuk, sem ismerősük nincs a Rábaközben, mégsem félnek attól, hogy nem tudnak beilleszkedni.

– Nagy váltás ez az életünkben, de talán óriási lehetőség is. A község első látásra szimpatikus. Csend van, nyugalom, és ami még nagyon tetszik, hogy mindenki ismer mindenkit. Akikkel csak találkoztunk, segítőkészséggel voltak irántunk. A gyerekeknek is újdonság a nagy tér, ami körülvesz bennünket.

Marik Péter Norbert attól sem tart, hogy nem talál munkát magának. Pénzügyi területen dolgozott korábban és szeretne a továbbiakban is. Mint mondta, már most vannak ajánlatai. Párja, Ági egészségügyi végzettségű, idősgondozással foglalkozott. Rábacsécsényi tartózkodásukat hosszú távra tervezik.

Az iskolamentő akció

A rábacsécsényi önkormányzat tavaly novemberben hirdette meg „nagycsaládcsábító" akcióját. Két lakást ajánlottak fel, melyekre összesen húszan jelentkeztek. Öttel ismerkedtek meg személyesen, közülük választották ki a két „nyertest". Feltételük csupán az, hogy iskolás- és óvodáskorú gyerekeket kell a falu intézményeibe íratni. Az önkormányzat kedvezményes díjért adja ki az otthonokat.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanúságtétel és példa

Régi hagyomány a szanyi egyházközségben, hogy ünnepi szentmisén köszöntik a házasságkötésük kerek… Tovább olvasom