Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

A múlt örökségén fejlesztettek Rábacsécsényben

Új közösségi házzal és önkormányzati konyhával gazdagodott Rábacsécsény.
A falu valamennyi korosztályát érintő beruházáson vannak túl a rábacsécsényiek. Közösségi házat avattak, és átadták a felújított községi konyhát. Összesen 36 millió forintot fordítottak fejlesztésre.

Új közösségi házzal és önkormányzati konyhával gazdagodott Rábacsécsény. Ráadásul a két egységnek otthont adó épület fűtésrendszerét is korszerűsítették. Mindezt pályázati támogatásokkal sikerült megvalósítani. Összesen 36 millió forintot költöttek el a beruházásra.

Az épületekre pályázati támogatással költöttek harminchatmillió forintot.
Az épületekre pályázati támogatással költöttek harminchatmillió forintot.


A község egykori birtokoscsaládja, a Sibrik család örökségén fejlesztettek a rábacsécsényiek. A közösségi házat és a konyhát ugyanis az egykori uradalmi épületben alakították ki.

Kovács Teodóra polgármester az ünnepélyes avatón elmondta: az úgynevezett multifunkcionális térre 25 millió forintot nyertek LEADER-forrásból, a pályázatot egy helyi civil szervezet, a Molnár János Egyesület koordinálta. A konyhát önerőből, illetve a Start közmunkaprogramon kapott támogatásból újították fel. A fűtést a Belügyminisztérium kazánprogramja tette lehetővé, melyhez 5 millió forint volt a támogatás.

– Egy olyan épületet sikerült kialakítanunk, melyet a község minden korosztálya használhat. Itt kapnak helyet a civil szervezetek, itt tarthatják összejöveteleiket, próbáikat. Egy helyiséget a vállalkozók rendelkezésére bocsátunk, rendezünk kiállítást a helyi termékekből és turisztikai információs pultot is létrehoztunk. Rendszeresen szervezünk majd rendezvényeket, például kézműves-foglalkozásokat. A konyhán az önkormányzati kertészetben megtermelt terményeket dolgozzuk majd fel – fogalmazott Kovács Teodóra. A polgármester hozzátette: a közösségi térre nyert pályázat utófinanszírozású, tehát a kivitelezéshez előbb a szükséges pénzt kellett előteremteni. A civilben pedagógusként dolgozó községvezető egy volt tanítványa, Mészáros Csaba segítette ki a falut, aki jelenleg vállalkozását irányítja: kamatmentesen biztosította a szükséges összeget mindaddig, amíg a támogatás meg nem érkezik az egyesület számlájára.
Az avatón a kormányt Gasparics Emese önkormányzati helyettes államtitkár képviselte. Kifejtette: céljuk, hogy a kisebb települések számára lehetőséget biztosítsanak a közösségi szolgáltatások fejlesztésére. Úgy vélik ugyanis, hogy ez az egyik eszköze a fiatalok helyben tartásának. Az ünnepségen Kántor Antal kanonok, plébános áldotta meg az épületet és kérte Isten áldását a benne megfordulókra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helytörténészek jártak Rábapatonán

Rábapatona történelmével, nevezetes helybeliek életútjával ismerkedtek meg a közelmúltban a rábaközi… Tovább olvasom