Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

A minőségi felárat várják

A rábaközi uborkatermelők eddig nem kapták meg a leadott terménymennyiség után járó minőségi felárat, noha a határidő rég lejárt. A Rábaközi TÉSZ-tagok több mint 250 millió forintjuk után futnak.
Elnök és helyettese: Szövetkezetük idén négyszáznyolcvanmillió forintos forgalmat ért el.
A Rábaközi Termelői Értékesítő Szervezet (TÉSZ) idén februárban alakult meg, hatvanhét taggal. A szakminisztérium ez év szeptemberében adta meg számára az előzetesen elismert címet és ma már 3245 termelő értékesíti terményét a szövetkezeten keresztül, ez évi árbevételük pedig meghaladta a négyszáznyolcvanmillió forintot. A minőségi felárat viszont eddig nem tudták kifizetni termelőiknek, mivel az összeg nem érkezett meg a számlájukra.
– A Rábaközi TÉSZ fő profilja a „rábaköz aranya", az uborkaértékesítés – mutatta be szövetkezetüket Szalánczy Zsolt elnök. – Ezenkívül meggyel, cseresznyével, málnával, almával és karfiollal is foglalkozunk. Ez a szervezeti forma különböző előnyöket biztosít a tagoknak, amelyek közül a legfontosabb, hogy a TÉSZ-en keresztül könnyebben juthatnak támogatáshoz a termelők. Ez már most, alakulásunk első évében is megmutatkozik például az intervenciós felár kifizetésénél. Az uborka esetében kilónként 25 forint a támogatás, ám, ha valaki a TÉSZ-en keresztül igényelte meg, 31,25 forintot kap a leadott mérettől függetlenül.
Azaz kapna, mert amint azt Radák Kornélia, a szövetkezet elnökhelyettese elmondta: a határidő ugyan lejárt, a pénz mégsem érkezett meg a minisztériumtól.
– Eddig csupán a málna utáni minőségi támogatást, felárat kaptuk meg és fizettük ki a termelőknek, ami összesen 920 ezer forint volt – sorolta az adatokat Radák Kornélia. – A meggy után még 5 millió 340 ezer forintot, az uborka után pedig 255 millió 980 ezer forintot várunk. Ez termelőnként átlagosan 52 ezer forintot jelent, ám van olyan család is, amelyik több mint egymillió forintjára vár. A gazdálkodók érthető módon türelmetlenek és sürgetik a kifizetést, ám a TÉSZ addig nem tudja teljesíteni jogos követelésüket, amíg a minisztérium nem utalja a pénzt.
– Minden fórumon érdeklődtünk már és bejelentettük igényünket – vázolta a helyzetet Szalánczy Zsolt. – Az APEH megyei igazgatóságán, az Agrár Intervenciós Központban, az Agrárrendtartási Hivatalban, de megnyugtató választ nem kaptunk. A támogatás jár, hiszen erről törvény rendelkezik, egyelőre viszont a kifizetés időpontja bizonytalan.
A Rábaközi TÉSZ idei árbevétele meghaladta a 480 millió forintot. Meggyből 906, cseresznyéből 10, málnából 26, karfiolból 56, míg uborkából 8415 tonnát értékesítettek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiürítették az üzemcsarnokot

A napokban teljesen leszerelték a Rába Futómű Kft. kapuvári üzemének gyártósorait. A munkálatokban… Tovább olvasom