Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

A Margit kórházról

A csornai Margit Kórház részt vesz az Egészségügyi Minisztérium által az egészségügyi ellátórendszer átalakításának támogatására kiírt pályázaton.

A csornai Margit Kórház alapkövét 1913. október 12-én rakták le, s egyebek mellett a következő szöveg került mellé: „Ezt az épületet betegtársaink vigasztalására és gyógyítására emeltük."

A XXI. század első éveire pedig odáig „fejlődött" az ország, hogy az lett az egyik igencsak sajnálatos s egyben fontos kérdés, hogy „betegtársaink" vajon meddig vigasztalódhatnak és gyógyulhatnak a több mint kilencvenhárom éves, bő tíz éve „megfiatalodott" intézményben. Merthogy amíg az 1910-es években Kórházat építettek, addig manapság a fenntartásra sem jut elegendő pénz.

Testületi egyetértéssel


Ezért a városi önkormányzat frissen megválasztott képviselő-testülete, mindjárt a megalakulás ünnepélyes perceit követően, rendkívüli ülést tartott. A tanácskozás napirendjén egyebek mellett a sokat megélt intézmény jövőjével kapcsolatos tennivalók szerepeltek. Nevezetesen, a testület egyetértett azzal, hogy a Margit Kórház részt vegyen az Egészségügyi Minisztérium által az egészségügyi ellátórendszer átalakításának támogatására, az intézményi átalakítások megkezdésére kiírt pályázaton. A testület hozzájárult az igénybejelentés benyújtásához önálló pályázat formájában és a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházzal való együttműködés keretében is.

Módosul az ágyak száma

– Igyekszünk minden lehetőséget kihasználni a Margit Kórház megmentése érdekében – jelentette ki Turi György. – Ezért értünk egyet a szaktárca által kiírt pályázaton való részvétellel és a pályázatban megfogalmazott feladatokkal.

A polgármester szerint az intézmény fejlesztésének kiemelt céljai közé tartozik az aktív ágyak számának – 175-ről 115-re – és arányának jelentős csökkentése. Az egynapos ellátási formák fejlesztése, továbbá a krónikus és ápolási ellátás kapacitásának – 30 ágyról 90-re – és színvonalának emelése.

Aránytalan támogatás

– Fő célnak tekintjük még a járóbeteg-szakellátási és gondozási profilok szakmai színvonalat követő folyamatos fejlesztését. Mindemellett pedig intézményünk, illeszkedve a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház fejlesztési terveihez, vállalná az onkológiai betegek gondozását, rehabilitációs kezelését – tette hozzá a város vezetője.

Turi György bízik a pályázat sikerében, bár megjegyezte, hogy a kiírás szerint 6,5 milliárd forint áll rendelkezésre az egészségügyi ellátórendszer struktúraátalakításának támogatására, az intézményi átalakítások megkezdésére. Miközben – tudomása szerint – Magyarországon csaknem százhatvan Kórház működik, így ebből adódik, hogy a támogatás mértéke hagy némi kívánnivalót maga után.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre kevesebben élnek Zsebeházán

Zsebeháza neve a Sebestyén személynév rövidítésével – Sebe – és a háza szó összeolvadásával keletkezett. Mai címerében pálmalevelek között kardot tartó oroszlán látható, felette koronával. E jelkép fogadja a faluba érkezőt a Magyarkeresztúr és a Szil felé vezető úton is. Az érkezőket egyre kevesebb helybeli várja, csökken a település lélekszáma. Tovább olvasom