Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

A legjobb galambok olimpiára mennek

Aki egyszer galambászni kezd, az soha nem hagy fel vele, bár igen költséges ez a hobbi – véli Szeiman József, a Nyugat-Pannónia Postagalamb Tagszövetség elnöke.
A hét végén versenyzők, pontosabban versenyző postagalambok mutatkoztak be Csornán a Széchenyi-iskola tornatermében, a Nyugat-Pannónia Postagalamb Tagszövetség kiállításán.

– A tavalyi és idei eredmények alapján azzal a céllal rendeztük ezt a kiállítást, hogy a versenyek után a téli szünetben is némi színt vigyünk a galambászásba. S a jó eredményt elért szárnyasokat a galambásztársak és az érdeklődők is megtekinthessék – válaszolta kérdésünkre a tagszövetség elnöke. Szeiman József elmondta: a hímek háromezer, a tojók kétezer-ötszáz kilométer repüléseredménnyel vehetnek részt a kiállításon. A legjobbak a januárban Gödöllőn megrendezendő országos kiállítás, az ottani győztesek pedig a bázeli postagalamb-olimpia résztvevői lehetnek.

– Országosan hatezren vagyunk postagalambászok, a mi tagszövetségünknek százhuszonhét tagja van. Elég költséges e hobbi, de aki egyszer galambászni kezd, nem hagyja abba – fűzte hozzá Szeiman József.

Éliás István, a csornai egyesület tagja például negyven éve madarász. Az elmúlt években több jó eredményt ért el postagalambjaival, jelenleg hatvan szárnyas alkotja az állományt.

– A galambászást nem lehet befejezni, mert ha elmegy az ember egy kiállításra, újra „megfertőződik" – jegyezte meg.
Jakab Sándor, a Csornai Postagalamb Sportegyesület elnöke állítja, hogy a postagalambászat a vérében van az embernek és ez a hobbi már gyermekkorban megmutatkozik.

– 1979-ben költöztem Csornára, azóta galambászok versenyszerűen – tájékoztatott az egyesületi elnök. – Ezek a madarak képesek 800–900 kilométert repülni egyhuzamban. Most télen háromszázötven állatot tartok, köztük nyugati törzsekből származó egyedeket. Ezek 900–1100 kilométert is tudnak repülni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dráguló szolgáltatás

A csornai önkormányzat legutóbbi ülésén döntés született a piactér értékesítéséről és a városi piac… Tovább olvasom