Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

A legidősebb és a legfiatalabb lakó

December 1-jén ünnepli kilencvenhetedik születésnapját Beled legidősebb lakója, az egyedi születésű Szalay Antalné Boriska néni. Ahogy lapunknak elmondta, felnőttkorával ellentétben nem túl mozgalmas, ám boldog gyermekkort mondhat magáénak, hiszen gyermekszerető rokonság vette körül. Némi bogyoszlói és vicai kitérő után bogyoszlói születésű férjével kerültek a beledi (mai Szalay) malomba.
– Férjem molnár volt, nekem otthon a három gyermekünk nevelése jutott, ám ha arról volt szó, megfogtam a munka „könnyebbik" végét is – mesélte Boriska néni. Boldog házassága titka az – árulta el –, hogy a házastársak „összestimmeljenek".

A családi boldogságot azonban beárnyékolta az államosítás. Boriska néni elmondása szerint nemcsak a padlássöprést kellett megélniük, de mondvacsinált okok miatt férjét elvitte a „fekete autó".

Szalay Antalné Boriska néni
Szalay Antalné Boriska néni


– Az volt a szerencsém, hogy az eljáró tiszt nem volt hozzám túl szigorú és elárulta, hová viszik a férjem – mesélte az idős néni. A rendőrségen végül arra is figyelmeztették, hogy járjon mindennap a férje után, mert akit egyszer továbbvisznek, az nem kerül haza. Boriska néni szerint – akkor már beledi – lakásuk, a templom és a rendőrség volt az a három hely, ahova akkor naponta eljárt, míg végül a 10. napon visszakapta férjét.

Jelenleg Antal fia cégének épületében lakik. Jobbára sétával tölti napjait.

– Többször megnézem az üzemet is, az újdonságok mindig is érdekeltek – tette hozzá a kilencvenhét éves Boriska néni.

Lilien Kitti a legfiatalabb

Április végén volt egy hónapos a beled–vicai Buthi Endre és Buthiné Galambosi Kitti Lilien Kitti nevű kislánya. A jelenleg legfiatalabb beledi két és fél kilósan a csornai Margit Kórházban látta meg a napvilágot.

Buthiné Liliennel.
Buthiné Liliennel.

A huszonnyolc éves apa és huszonhárom éves felesége az elmúlt év májusában mondták ki a boldogító igent. A fiatal házaspár jelenleg a szülői házban él, ahol a nagyszülők is kiveszik részüket első unokájuk neveléséből. A fiatalok a későbbiekben szeretnének önálló lakást. Mindketten helyben dolgoznak, a kis Kitti mellé  vállalnának még gyermeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városi címre pályázik a Dél-Rábaköz központja, Beled

Beled - Ötezer ember közigazgatási és szociális tennivalóit intézi a Dél-Rábaköz központja. Beled… Tovább olvasom