Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

A kultúrát követően a vállalkozóké a terep

Kapuvár - A lengyel nagykövet kapuvári látogatásán kijelentette, a rábaközi kisváros kulturális kapcsolatai után a diákoké és a vállalkozóké a főszerep a lengyel–magyar kapcsolatokban. A nagykövetség emlékeket keres a lengyel menekült katonákról az év végén tartandó jubileumi megemlékezésekre.
– A testvérvárosi kapcsolatok kiépítése úgy látom, nagyon előrehaladott állapotban van a lengyelországi Debica és Kapuvár között, melynek folytatásaként egyre több civil egyesület látogat a két városba – mondta lapunknak adott interjújában Joanna Stempinska, Lengyelország magyarországi nagykövete. A diplomata hangsúlyozta, a kulturális kapcsolatokat a kétoldalú diákcserék követhetik, hiszen a fiatalok könnyebben ismerkednek, miáltal a két nép barátsága még sokoldalúbb, mélyebb lesz. – Úgy vélem, a hagyományok és a diákok cseréjét a vállalkozók együttműködése követheti, amiben mindkét országnak van mit tanulni a másiktól – hangsúlyozta a diplomata. Véleménye szerint az elmúlt évtizedek lengyelországi változásai elég rutint adtak az ottani vállalkozóknak ahhoz, hogy válságos időben milyen lépések szükségesek a nehéz helyzetek kivédéséhez. Ebben nagy segítséget tudnak adni a magyar vállalkozóknak. Hozzátette, a két ország együttműködése a közös uniós pályázatok terén is gyümölcsöző lehet, ennek egyik jó példája a debicai kapcsolat. Joanna Stempinska kijelentette, kapuvári látogatása jó alkalmat adott arra, hogy felhívja a lengyelek figyelmét a rábaközi kisváros turisztikai értékeire. Mint mondta, az észak-magyarországi gyógyfürdőket előszeretettel látogatják honfitársai. Kapuvári látogatása nyomán szó lehet turisztikai együttműködésről a rábaközi várossal is, különös tekintettel az érrehabilitációra.

Joanna Stempinska: Válságban fontosak a szoros gazdasági kapcsolatok.
Joanna Stempinska: Válságban fontosak a szoros gazdasági kapcsolatok.

A nyelv segítette

A lengyel nagykövet szinte kifogástalanul beszél magyarul. Mint a Kisalföldnek elmondta, Budapesten tanult, mielőtt diplomáciai pályára lépett volna. A lengyelországi gyakorlat után magyarnyelv-tudása segítette elnyerni mostani beosztását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sportoltak a szünetben

Kapuvár - A Térségi Általános Iskola 215 ezer forintos támogatást nyert el a MÖOSZ és az… Tovább olvasom