Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A kórház hiányára és pályázati önrészekre is jutott a kötvényből

A csornai önkormányzat által tavaly kibocsátott egymilliárdos kötvényből – a több mint százmillió forintos bevételt eredményező pénzügyi műveleteknek köszönhetően – még 975 millió forint megvan.

A kórház adósságára és egyebekre is jutott belőle.

– Még 2007 novemberében vetődött föl, hogy egyéb források híján kötvénykibocsátással segítsünk az önkormányzat és a város anyagi helyzetén – kezdte Turi György csornai polgármester. Az egymilliárdos kötvény kibocsátására pályázatot írtak ki. Végül öt bank ajánlatából fogadták el a svájcifrank-alapú kötvényt.

A polgármester elmondta, első körben a testület arról döntött, hogy a kötvényből eredő forrásokat működésre és fejlesztésre használják fel. Előbbit a csornai kórház akkori, 300 millió forint feletti hiánya indokolta, ám végül nem fizettek ki ekkora összeget az intézményre. Turi György hangsúlyozta: a kórház adóssága a tavalyi évben csökkenő tendenciát mutatott, de a megváltoztatott finanszírozás ismét hátrányosan érinti az adósságállomány mértékét. Ez napjainkban 220 millió forint körül van.
A városi kötvényt – hasonlóan Kapuvárhoz – pénzügyi műveletekre is felhasználták: összesen mintegy 120 millió forint hasznot termelve ezzel. Eddig a kamatterhekre fizettek 47,5 milliót és egy régebbi, 100 milliós működési hitelt is kiváltottak. A kórházi adósság egyik 51 milliós tételét is kifizette a csornai városháza. Ezzel együtt is még 975 millió forint megvan a pénzpapír értékéből.

Csornai kórház – A hiány felemészthette volna a kötvény harminc százalékát.
Csornai kórház – A hiány felemészthette volna a kötvény harminc százalékát.

A kötvényt elsősorban mégis pályázati önrészek fedezésére kívánja felhasználni az önkormányzat. Egy részéből bevételtermelő tevékenységet is terveznek. Az eddig jóváhagyott pályázati önrészek között szerepel az egészségház 10 milliója és a művelődésiház-projekt 44,5 millió forintja. Bérlakásra 2,2 milliót, a városközpont rehabilitációs pályázatának önrészére pedig mintegy 135 millió forintot fordítanak a kötvény keretéből. Ugyanebből fedezik a 2009-es fejlesztések önrészét is. A csornai polgármester kijelentette: ezek olyan fejlesztések, melyek előbbre viszik a várost akkor is, ha a későbbiekben nem termelnek kimutatható hasznot. Ezenkívül területvásárlásra mintegy 22 millió forintot hagyott jóvá a képviselő-testület a kötvény terhére. Utóbbiról szólva megjegyezte: az előző ciklus vagyonfelélése után a városháza most megpróbálja hasznosításra visszaszerezni a területeket.
A csornai kötvény felhasználásáról minden esetben a helyi képviselő-testület határoz, ez idáig minden döntést egyhangúlag fogadtak el - mondta Turi György.

– A csornai kötvény felhasználásáról minden esetben a helyi képviselő-testület határoz, ez idáig minden döntést egyhangúlag fogadtak el. A kötvény bevételéből megvalósuló befektetések ügyében – a pénzügyi és vagyonkezelő bizottság döntését követően – a polgármester jár el – hangsúlyozta Turi György.

Olvasóink írták

  • 2. qeu 2009. december 10. 19:54
    „1.
    A Kórházak OEP - Országos Egészségbiztosítási Pénztár - által finanszírozott intézmények. ( lennének, ha finanszírozná rendesen ) Az Önkormányzat a Margit Kórháznak "csak" felügyeleti szerve. Ha egy fillért sem adna és hagyná tönkremenni akkor sem szólhatna senki. A bibi ebben az, hogy a kórház hiányát ez esetben az Önkormányzaton vasalnák be. Na ezért is segít, azon felül, hogy ezen térségnek szüksége van kórházra.
    Lehet amúgy adni akár mennyit, a probléma az, hogy a hiány újratermelődik, mert mint ahogy korábban is megjelent havi 8-10 mHUF-val kevesebbet nyár óta a kórház, mint addig és ez nem hogy fejlesztéshez, de a működéshez sem elég. (sajnos!!!)”
  • 1. Mátyásfeketeserege 2009. december 09. 19:29
    „Ha 975 Mft van még akkor mért csak 51 MFt -t adtak a kórháznak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgárőrök állították meg az ittas autóst

Ittas járművezetőt tartóztattak fel a napokban a rábaszentmihályi polgárőrök. A csornai… Tovább olvasom