Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

A kisipart a fodrászok jelentik

A Rábaköz legkisebb településein szinte teljesen eltűnt a szolgáltató jellegű, kisipari tevékenység. Egyedül a fodrászok maradtak meg az aprófalvakban. A Rábaköz kis községeiben ma már nem jellemző a kisipari szolgáltatás. Eltűntek a suszterek, bezártak a faluszéli kovácsműhelyek.
Közel a hetvenhez: Erdész László a nyugdíj mellett ma is dolgozik bádogosként.
A legtöbb helyen már csak a fodrászat tartja magát, esetleg még a kozmetika. Kárpitost például csupán Barbacson, de péket már sehol nem találtunk a megkeresett falvakban. A községi vezetők szerint ennek a folyamatos lélekszámcsökkenés az oka.

Vannak azért ügyes kezű mesterek a faluban...

Acsalagon, ahol jelenleg 509-en élnek, mindössze fodrász tevékenykedik, a többi szolgáltatást a közeli Csornán veszik igénybe a helybeliek. Vannak persze ügyes kezű emberek a faluban, autó-, villanyszerelő, de a kereslet annyira csekély lenne, hogy nem érdemes „kiváltani az ipart". Jéger Mihály polgármester véleménye az, hogy a községben élők megszokták már ezt az állapotot, és mivel amúgy is gyakran járnak Csornára, nem okoz gondot, hogy a szolgáltatásokat a városban veszik igénybe.

Egy autószerelő

Árpáson szinte ugyanez a helyzet, annyi különbséggel, hogy ott egy autószerelő-műhely jelenti a kisipart. Fodrászhoz, kozmetikushoz a szomszédos Mórichidára mennek az árpásiak, vagy Győrbe. Feller Sándor polgármester tájékoztatása szerint ez már nagyon régóta így van, a hagyományos mesterségek évtizedekkel ezelőtt eltűntek a településről.
– A vendéglátás és a kereskedelem még megtalálható a községben, de a szolgáltatótevékenység teljesen eltűnt – mondta a polgármester. – Vannak persze mesteremberek, de ők eljárnak vidékre dolgozni. Tudomásul vettük, hogy ez már így is marad, hiszen nagyon kevesen élünk Árpáson: nem biztos, hogy egy fodrász vagy kozmetikus megélne nálunk, mivel a forgalom nem lenne túl jelentős.

Nemrég bezárta a boltot

Autószerelő Páliban is működött, ám a vállalkozó a közelmúltban bezárta a boltot. Rajta kívül még egy fodrász kínálja szolgálatait a helyieknek, illetve virágkötő és bognár dolgozik még. Póczik András polgármester meglátása szerint azért is ennyire kevés az iparosok száma, mert a lehetséges kuncsaftoknál egyre kevesebb az a pénz, amit ilyen célokra költenének.

Nincs elkölteni való pénz

– Nagyon sok munkahely megszűnt a környéken, az utóbbi időben például Beleden, Kapuváron és Csornán is, így a családoknak igencsak be kell osztani a pénzt. Nem engedhetik meg maguknak, hogy kozmetikushoz járjanak, ezért nincs is rá kereslet – fejtette ki Páli első embere.
Cirákon a kereskedelem és a vendéglátás szintén jóval erősebb, mint a szolgáltatótevékenységek. Hiszen amíg boltból három is van a faluban, addig csupán egyetlen fodrász dolgozik itt. Répcelak, Kapuvár, esetleg Beled azok a települések, ahova a cirákiak például kozmetikushoz járnak. De kénytelenek elhagyni falujukat a rábcakapiak vagy a beziek is, hiszen ezekben a községekben is csupán a fodrász élteti a „tisztes ipart". Kovács György, Bezi polgármestere úgy gondolja, hogy amúgy igény lenne a szakipari szolgáltatásokra, csak éppen a vállalkozó kedvű mesterek hiányoznak, mivel nem bíznak a forgalomban a négy-ötszáz lelkes településeken.

Fiatalos bádogos

Erdész László 1995-ben költözött Barbacsra, ma már nyugdíjas, de szakmájában ma is dolgozik, bádogosmester. Ottjártunkkor éppen az általános iskolába készült, ahol egy lecsúszott csatornát kellett megjavítania. Laci bácsinak, mint mondta, már nem úgy megy a munka, mint régen, de a közel hetvenéves mester ma is fiatalosan mozog a létrán. Erdész László fia is mesterember egyébként, kárpitosként keresi kenyerét, szaporítva a barbacsi iparosok számát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kapuvári húsosok egykori sikere Amerikában

Dr. Havas Ferenc, a Hatósági Ellenőrző Szolgálat egykori vezetőjének könyve felidézi azon időket,… Tovább olvasom